Hlavní obsah

Kvitová - Muguruzaová 6:1, 6:4Kvitová není k zastavení! V Pekingu vyřadila obhájkyni titulu. Plíšková se zapotila

Aktualizováno

Již na osm zápasů natáhla tenistka Petra Kvitová vítěznou sérii na turnajích v Číně. Po titulu z minulého týdne ve Wu-chanu si dnes v Pekingu poradila se světovou čtyřkou a obhájkyní titulu Španělkou Garbiňe Muguruzaovou 6:1, 6:4 a postoupila do čtvrtfinále, kde bude její soupeřkou Madison Keysová z USA. To česká jednička Karolína Plíšková se v čínské metropoli zapotila mnohem více. V koncovce bitvy s Ruskou Darjou Kasatkinovou odvrátila mečbol a po výhře 3:6, 7:5, 7:6 prošla v Pekingu do 3. kola. Neuspěla Barbora Strýcová, podlehla 3:6, 6:7 světové jedničce Angelique Kerberové z Německa.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Petra Kvitová má k radosti důvod, v Pekingu už je ve čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Tomáš Berdych po triumfu v Šen-Čenu na dalším turnaji v Tokiu vypadl hned na úvod. Nestačil na Lucemburčana Gillese Müllera, v prvním kole podlehl 6:7 a 1:6. Skončil i Jiří Veselý, ve druhém kole jej vyřadil Belgičan David Goffin 6:3 a 7:5.

Kvitová si s Muguruzaovou poradila za hodinu a třináct minut. K výhře si pomohla skvělým servisem, ve druhé sadě při svém podání ztratila jen tři fiftýny. Třikrát vzala světové čtyřce servis, zápas ukončila vítězným forhendem do rohu a vzájemnou bilanci upravila na 2:1 ve svůj prospěch.

"Odehrála jsem osm zápasů v deseti nebo jedenácti dnech a pořád jedu dál," radovala se Kvitová v rozhovoru pro WTA. "Samozřejmě už to cítím, ale když jsem na hřišti, pracuje adrenalin. Psychicky se teď cítím hodně silná," pochvalovala si.

V novém vydání žebříčku dvouhry WTA se Kvitová vrátí do světové desítky. Navíc má stále naději na postup na Turnaj mistryň do Singapuru, k tomu ale potřebuje dojít v Pekingu do finále, aby měla šanci se mezi osmičku dostat.

S Keysovou se přetahovala před dvěma měsíci v Riu o olympijský bronz a byla lepší. "Byl to tehdy skvělý zápas, velký souboj. Teď to asi bude podobné. Skvěle podává, takže bude klíčové udržet si servis, čekat na šanci a nějak returnovat. Hraje podobně jako Garbiňe nebo jako já," řekla Kvitová. Na čtvrteční volno se těší. "Asi se půjdu jen protáhnout, hraní mám za sebou spousty hodin. I rakety a boty už jsou unavené a potřebují si odpočinout," dodala dobře naladěná tenistka.

Aktuální světová šestka Plíšková se s Kasatkinovou utkala letos potřetí a podruhé vyhrála. Dnešní dvouapůlhodinový souboj se rozhodoval v tie breaku třetí sady, v němž byly obě hráčky blízko vítězství.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková měla ve zkrácené hře navrch a jako první získala za stavu 6:5 mečbol. O pět let mladší Ruska však při svém podání skóre otočila a zápas mohla ukončit ona. Česká favoritka ale získala následující tři výměny a radovala se z postupu po výhře 9:7. Zvládla tak první utkání poté, co si v úterý oficiálně zajistila účast na Turnaji mistryň.

O čtvrtfinále se Plíšková utká s jedenáctou nasazenou Johannou Kontaovou z Británie.

Strýcová byla třetí Češkou, s níž se Kerberová během týdne utkala. Světová jednička podlehla minulou středu ve Wu-chanu Petře Kvitové, v prvním kole v Pekingu vyřadila kvalifikantku Kateřinu Siniakovou a dnes i zkušenější Strýcovou.

Jednadvacátá hráčka žebříčku nedala v zápase s favoritkou kůži lacino, v koncovce druhého setu dokázala Kerberovou vždy brejknout, když Němka podávala za stavu 5:4 a 6:5 na vítězství v zápase. V tie-breaku už ale třicetiletá česká tenistka na soupeřku nestačila a prohrála ho 4:7.

Za dvě hodiny konec

Jednatřicetiletý Berdych v Tokiu získal v roce 2008 titul, letošní ročník ale pro něj skončil po dvou hodinách. Tvrdě narazil na dalšího zkušeného matadora.

Největší drama přinesla koncovka prvního setu: devátý hráč světa Berdych v tie-breaku odvrátil za stavu 4:6 dva setboly, získal následující tři body, ale příležitost k zisku sady nevyužil ani on.

Další tři výměny totiž ovládl třiatřicetiletý Müller a zkrácenou hru vyhrál 9:7. V druhé sadě pak Berdych dvakrát přišel o podání a Lucemburčan si v prvním vzájemném duelu připsal vítězství. Berdychovi odvrátil v utkání všechny tři brejkboly, které měl český hráč v šestém gamu prvního setu, a nastřílel 12 es.

"Měl jsem v první sadě šance, zvlášť v té hře, kdy jsem vedl 40:0," vrátil se Berdych k momentu, kdy mohl vzít levorukému soupeři podání. "Ten game jsem prohrál a on začal hrát mnohem lépe," dodal.

Za stavu 0:3 v druhé sadě si Berdych zavolal fyzioterapeuta kvůli problémům s levým hýžďovým svalem. "Na začátku druhého setu mi tělo začalo naznačovat, že jsem toho v posledních týdnech odehrál trochu moc," uvedl nejlepší český tenista, jenž hrál třetí týden po sobě od poloviny září, kdy se vrátil na ATP Tour po měsíční pauze zaviněné zánětem slepého střeva.

Berdych si tak v japonské metropoli nepolepšil v boji o postup na Turnaj mistrů. V žebříčku pro Londýn je devátý se ztrátou 335 bodů na osmého Rakušana Dominica Thiema, jenž na souběžně hraném turnaji v Pekingu vypadl rovněž v prvním kole.

Zápas Veselého se světovou čtrnáctkou Goffinem byl v prvním setu za stavu 2:2 a 30:30 při podání českého tenisty kvůli dešti přerušen. Pak se hrálo pod zataženou střechou, Veselý o servis přišel a sadu už nezachránil. Ve druhém setu 52. hráč žebříčku vedl 4:2 a měl brejkbol, ale náskok neudržel a za hodinu a tři čtvrtě kapituloval při pátém mečbolu.

Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1 506 835 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Müller (Luc.) - Berdych (3-ČR) 7:6 (9:7), 6:1
2. kolo:
Goffin (5-Belg.) - Veselý (ČR) 6:3, 7:5
Čilič (4-Chorv.) - Verdasco (Šp.) 4:6, 7:5, 7:5
Sousa (Portug.) - Nišikori (1-Jap.) 3:4 skreč.
Mónaco (Arg.) - Duckworth (Austr.) 7:6 (7:3), 6:3.
Peking (tvrdý povrch):
Muži (dotace 4 164 780 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Gasquet (8-Fr.) - Querrey (USA) 2:6, 6:3, 6:2
Džazírí (Tun.) - Pella (Arg.) 6:4, 6:4
Carreňo (Šp.) - Tomic (Austr.) 6:3, 6:1
Mannarino (Fr.) - Ramos (Šp.) 6:3, 4:6, 6:3
Dimitrov (Bulh.) - Johnson (USA) 7:5, 6:7 (9:11), 6:4
2. kolo:
Murray (1-Brit.) - Kuzněcov (Rus.) 6:2, 6:1
Ferrer (5-Šp.) - Fognini (It.) 6:3, 6:4
Edmund (Brit.) - Bautista (7-Šp.) 6:4, 4:6, 6:4
A. Zverev (Něm.) - Sock (USA) 6:4, 6:2
Ženy (dotace 6 289 521 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Kasatkinová (Rus.) 3:6, 7:5, 7:6 (9:7)
Kerberová (1-Něm.) - Strýcová (ČR) 6:3, 7:6 (6:4)
Kontaová (11-Brit.) - Babosová (Maď.) 7:5, 6:2
Gavrilovová (Austr.) - Bacsinszká (12-Švýc.) 4:6, 6:0, 6:4
Svitolinová (16-Ukr.) - Lisická (Něm.) 6:4, 6:4
Garciaová (Fr.) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:3, 3:6, 7:6 (7:4)
3. kolo:
Kvitová (14-ČR) - Muguruzaová (2-Šp.) 6:1, 6:4
Keysová (8-USA) - Kuzněcovová (9-Rus.) 7:6 (7:2), 6:2.
Čtyřhra - 2. kolo:
Görgesová, Karolína Plíšková (Něm./ČR) - Hingisová, Vandewegheová (7-Švýc./USA) 6:4, 3:6, 10:8
Matteková-Sandsová, Šafářová (5-USA/ČR) - Bondarenková, Chuang Chia-Jung (Ukr./Tchaj-wan) 6:1, 6:4
Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) - Kruničová, Siniaková (Srb./ČR) 6:0, 2:6, 10:7
Dabrowská, Martínezová (Kan./Šp.) - Strýcová, Mirzaová (4-ČR/Indie) 4:6, 6:1, 10:4.

Reklama

Související témata: