Hlavní obsah

Čekal jsem to jednodušší, říká sparingpartner Navrátilové

Opálený muž, který doprovázel tenistku Martinu Navrátilovou v areálu na pražské Štvanice téměř na každém kroku, působil jako její osobní strážce. Jihoafričan Roger Anderson je ve skutečnosti sparingpartnerem legendární hráčky, která na turnaji ECM Prague Open marně usilovala o 175. deblový titul v kariéře.

Článek

"Myslel jsem si, že to bude mnohem jednodušší, abych byl upřímný, ale je to skvělá práce. Nemohu si přát nic lepšího," řekl v rozhovoru pro ČTK pětadvacetiletý rodák z Durbanu. "Martina je velmi pozitivní, laskavá, šlechetná a na tenis horlivě nadšená," uvedl Anderson.

Sparingpartner Navrátilové má hlavně na paměti, že se stará o klid a pohodu bývalé nejlepší tenistky světa. "Ona je tady, aby hrála tenis. Nesmí se rozptylovat dohadováním zbytečností. Musím zajistit tréninky a vše ostatní, aby to šlo hladce," řekl Anderson. Navrátilové pomáhá s rozcvičením, protažením a hlavně je solidním tenistou, aby mohl při trénincích na dvorci Navrátilovou kvalitně rozehrát.

Svoji práci považuje Anderson za zaměstnání jako každé jiné. "Ona je šéf a já její zaměstnanec. Dělám vše, co potřebuje a jsem za to rád. Je profesionálka každým coulem," řekl. Nad otázkou, jaká Navrátilová je, se krátce zamyslel. "Velká osobnost," prohlásil.

Poprvé viděl sníh

K nynější práci se Anderson dostal loni v listopadu. Navrátilové ho doporučila krajanka Mariaana de Swardtová, s kterou hrál v létě americkou soutěž World Team Tennis. "Je dobrou kamarádkou Martiny. Ta zrovna někoho hledala a na podzim mi zavolala a zeptala, jestli do toho jdu," řekl Anderson, který tehdy hrál druhým rokem challengery ATP.

V té době se dostal na 391. místo v žebříčku, nejlepší v kariéře. Proto pro něj nebylo jednoduché se rozhodnout. "Jdu tenisově nahoru. Mám se všeho na dva roky vzdát?" uvažoval, ale nakonec kývl. "Je to skvělá příležitost. Od Martiny se mohu hodně naučit a třeba to využiji, až se vrátím ke své kariéře," plánuje Anderson. "Určitě to ještě zkusím, tohle je krátká epizoda," dodal.

Díky Navrátilové viděl Anderson poprvé v životě sníh. Vášnivá lyžařka ho vzala do Aspenu na sjezdovky. "Nikdy předtím jsem sníh neviděl, bylo to úžasné," vzpomínal Anderson na uplynulou zimu. Hned první den měl velký pád, ale nic si nezlomil. "Nebylo to příjemné, ale jsem sportovec a rychle se z toho dostal," dodal.

Reklama