Hlavní obsah

Štěpánek vyzve ve finále v Hamburku Robreda

Český tenista Radek Štěpánek postoupil do finále turnaje Masters v Hamburku. Patnáctý nasazený hráč v dnešním semifinále na německé antuce vyřadil Argentince Josého Acasusa, kterého porazil 6:4 a 7:6. O titul se Štěpánek utká se Španělem Tommym Robredem, který ve druhém semifinále porazil Maria Ančiče z Chorvatska.

Článek

Štěpánek hned v úvodní hře zápasu získal soupeřovo podání, vlastní servis v celé první sadě udržel a dostal se do vedení 1:0 na sety. Český tenista se prosazoval od základní čáry i na síti a ani ve druhém setu neměl problémy s udržením svého podání. Stejně úspěšný však byl tentokrát i jeho soupeř, takže musela rozhodnout zkrácená hra.

V tie-breaku se aktuálně nejlepší český tenista dostal do vedení 5:2, ale Acasuso získal oba body při svém servisu a díky Štěpánkově dvojchybě pak vyrovnal. Papírový favorit si však vzápětí vypracoval první mečbol a hned ho proměnil. "Když chcete hrát dobře, potřebujete koncentraci a kondici. Myslím, že jsem dnes byl v obou bodech silnější než můj soupeř, takže jsem si zasloužil vyhrát," řekl na tiskové konferenci Štěpánek.

Ten v Hamburku ještě neztratil ani set a podruhé v kariéře postoupil do finále turnaje Masters. Poprvé se mu to povedlo v roce 2004 v Paříži, kde prohrál souboj o titul s Rusem Maratem Safinem. "Jsem na to velmi hrdý, vždyť jsou to po grandslamech druhé největší turnaje," dodal český tenista, jenž si na okruhu ATP zahraje ve finále celkem popáté. Dosud jediný triumf získal letos v únoru v Rotterdamu.

Finálovou účastí v Hamburku si sedmadvacetiletý rodák z Karviné zajistil příjem nejméně 170.000 eur. Minimálně stejná suma přijde na konto i Robredovi, který Ančiče porazil 7:5 a 6:4. S osmým nasazeným tenistou má Štěpánek pasivní bilanci, zatím všechny tři vzájemné zápasy prohrál. Naposledy ho Robredo porazil v dubnu ve čtvrtfinále antukového turnaje v Barceloně.

Hingisová bude podruhé útočit na turnajový titul

Martina Hingisová může získat svůj první titul od návratu na dvorce, k němuž se v lednu odhodlala po tříleté zdravotní pauze. Švýcarská tenistka dnes v semifinále turnaje v Římě vyřadila Američanku Venus Williamsovou a o turnajový triumf se utká s Ruskou Dinarou Safinovou.

V zápase dvou bývalých světových jedniček to zpočátku nevypadalo, že by měla vyhrát Hingisová. Starší ze sester Williamsových ji v prvním setu k ničemu nepustila a nadělila jí "kanára". Švýcarka s českými kořeny se však z rychlé ztráty setu otřepala a obě následující sady vyhrála 6:3. Do finále postoupila letos podruhé, v únoru ji v Tokiu porazila Jelena Dementěvová.

Tentokrát narazí na další Rusku Safinovou, která ve vyrovnaném duelu porazila krajanku Světlanu Kuzněcovovou a poprvé v této sezoně postoupila do finále podniku WTA. Šestnáctá nasazená Safinová sice na italské antuce prohrála první set 3:6, v dalších dvou ale favorizovanou soupeřku přehrála 6:4 a 7:5.

Mladší sestra loňského šampiona Australian Open Marata Safina bude usilovat o pátý titul v kariéře, Hingisová jich má na kontě čtyřicet. Obě na sebe letos narazily už v Indian Wells, kde na tvrdém povrchu vyhrála Hingisová.

Peschkeová ve finále deblu

Květoslava Peschkeová bude v Římě útočit na sedmý titul ve čtyřhře na okruhu WTA. Česká tenistka s Italkou Franceskou Schiavoneovou, které už letos společně triumfovaly v Dubaji, vyřadily v dnešním semifinále španělsko-slovinskou dvojici Anabel Medinaová-Garriguesová, Katarina Srebotniková 7:5, 6:2.

Ve finále se Peschkeová a Schiavoneová utkají se Slovenkou Danielou Hantuchovou a Ai Sugijamaovou z Japonska.

HAMBURK
Dvouhra - semifinále:
Štěpánek (15-ČR) - Acasuso (Arg.) 6:4, 7:6 (7:5), Robredo (8-Šp.) - Ančič (12-Chorv.) 7:5, 6:4.
ŘÍM
Dvouhra - semifinále:
Hingisová (Švýc.) - V. Williamsová (9-USA) 0:6, 6:3, 6:3, Safinová (16-Rus.) - Kuzněcovová (7-Rus.) 3:6, 6:4, 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Schiavoneová (8-ČR/It.) - Medinaová-Garriguesová, Srebotniková (5-Šp./Slovin.) 7:5, 6:2.

Reklama

Související témata: