Hlavní obsah

Kontaová - Halepová 6:7, 7:6, 6:4Senzace! Plíšková bude po Wimbledonu světovou jedničkou, Halepová bitvu o trůn nezvládla

Praha/Londýn
Aktualizováno

Je to tady. Světovému tenisu vládne Karolína Plíšková, která se po Wimbledonu dostane na první místo žebříčku WTA ve dvouhře. Rumunka Simona Halepová totiž nezvládla čtvrtfinálovou bitvu ve Wimbledonu, kde podlehla domácí Johanně Kontaové po bitvě 1:2 na sety. Kdyby zápas vyhrála, byla by v čele žebříčku právě Rumunka.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Karolína Plíšková září spokojeností. Po Wimbledonu bude novou světovou jedničkou.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletá Plíšková sice vypadla ve Wimbledonu už ve druhém kole, ale na kontě bude mít v novém vydání žebříčku dvouhry 6855 bodů. Kerberová neobhájila body za loňské finále a s 5957 body se propadne. Halepová bude mít díky účasti ve čtvrtfinále 6670 bodů a zůstane druhá.

"Bylo by hezký se tam dostat," uvedla Plíšková už před startem Wimbledonu o možnosti posunout se na první místo žebříčku WTA. Raději by ale získala grandslamový titul, který jí chybí. "Nechci to dávat (první místo světa) na stejnou úroveň jako grandslam, ale je to pro mě hned za ním," konstatovala loňská finalistka US Open.

"Radši bych si to samozřejmě uhrála než tohle," řekla po vyřazení ve 2. kole po prohře se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou. Plíšková je každopádně po 39 letech hráčkou s českými kořeny, která je až na samotném vrcholu žebříčku.

Martina Navrátilová v roce 1975 emigrovala do USA a v roce 1981 se stala americkou občankou. V roce 1978 porazila ve finále Wimbledonu Chris Evertovou a 10. července se dostala na první místo tenisového žebříčku.

Pokud budeme počítat i muže, československou jedničkou byl už jen Ivan Lendl. Navrátilová vládla v letech 1978 až 1987, celkem 332 týdnů už v barvách USA.

Plíšková teď podobný úspěch zopakovala, i když vypadla v Londýně už ve druhém kole. Češka nebyla nikdy na čele žebříčku WTA. Na druhé místo se probojovala Petra Kvitová, Jana Novotná, z mužů Petr Korda.

"Samozřejmě je to hezký. Hraje celý rok vyrovnaně, asi má z těch holek nejvyrovnanější výsledky, tak si to zaslouží," řekl wimbledonský šampión Jan Kodeš. "Teď bude o to těžší to obhájit a udržet," dodal.

Slovenská senzace dál úřaduje

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová si podruhé zahraje semifinále Wimbledonu. Den po výhře nad nasazenou jedničkou Němkou Angelique Kerberovou vyřadila Rusku Světlanu Kuzněcovovou po setech 6:3, 6:4. Na londýnské trávě byla Muguruzaová předloni ve finále, z grandslamů už má titul z loňského Roland Garros na antuce.

Třiadvacetiletá Španělka v pondělí přehrála Kerberovou ve třech setech a rozhodla o tom, že Němka přijde o první místo ve světovém žebříčku. Dnes bez ztráty servisu a už počtvrté v řadě si poradila s Kuzněcovovou. O finále bude Muguruzaová hrát se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková dotáhla senzační cestu Wimbledonem už do semifinále. Nenasazená hráčka, které patří ve světovém žebříčku až 87. místo, se dostala poprvé na grandslamu do elitní čtyřky a na londýnské trávě zaznamenala pro Slovensko historický úspěch.

Rybárikové dodalo sebevědomí vítězství ve 2. kole nad Karolínou Plíškovou a v semifinále si může ještě více vylepšit své maximum na grandslamech. Při dosavadních 35 účastech nebyla dále než ve třetím kole. Nad Američankou Coco Vandewegheovou vyhrála 6:3, 6:3 a čeká ji souboj se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

Venus Williamsovou čeká desáté wimbledonské semifinále

Venus Williamsová si v 37 letech zahraje už podesáté wimbledonské semifinále. Pětinásobná vítězka turnaje a letos i jeho nejstarší účastnice zvládla souboj generací a o 17 let mladší Jelenu Ostapenkovou porazila 6:3, 7:5. Americká tenistka na londýnské trávě minimálně zopakuje loňský výsledek a bude bojovat o finále, v němž byla naposledy v roce 2009.

O rok dříve starší ze sester Williamsových dobyla popáté Wimbledon. Dnes vyřadila senzační šampionku letošního Roland Garros a mladou Lotyšku předčila zejména díky výbornému servisu. Dala osm es a jediný prohraný servis v šestém gamu druhého setu si vzala zpátky v samém závěru. Čistou hrou pak čtvrtfinále i svůj jubilejní 100. zápase ve Wimbledonu uzavřela. Williamsová v dalším kole narazí na domácí Johannu Kontaovou.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Mannarino (Fr.) 6:2, 7:6 (7:5), 6:4
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kontaová (6-Brit). - Halepová (2-Rum.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 6:4
Muguruzaová (14-Šp.) - Kuzněcovová (7-Rus.) 6:3, 6:4
V. Williamsová (10-USA) - Ostapenková (13-Lot.) 6:3, 7:5
Rybáriková (SR) - Vandewegheová (24-USA) 6:3, 6:3
Smíšená čtyřhra:
3. kolo:
J. Murray, Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Jebavý, Hradecká (16-ČR) 6:3, 6:4

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík