Hlavní obsah

Šarapovová dostala volnou kartu na US Open. Stihne ho?

New York

Ruská tenistka Maria Šarapovová dostala od organizátorů US Open volnou kartu k účasti v hlavní soutěži. Bývalá vítězka turnaje by si tak mohla zahrát poprvé od loňského Australian Open na grandslamu. V New Yorku startovala Šarapovová naposledy v roce 2014.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Maria Šarapovová na US Open na snímku z roku 2014.

Článek

Bývalá světová jednička potřebuje k účasti v hlavní soutěži turnajů pozvání pořadatelů, neboť jí aktuálně patří až 148. místo v žebříčku. Není však jisté, zda Šarapovová volnou kartu na US Open využije, neboť má zraněnou ruku.

"Díky, US Open. Je to něco mimořádného. Mám z toho husí kůži," napsala Šarapovová na twitteru v reakci na volnou kartu.

Třicetiletá Šarapovová se v dubnu vrátila k tenisu po patnáctiměsíčním trestu za užívání zakázaného meldonia. Na grandslamovém Roland Garros nestartovala kvůli tomu, že jí organizátoři coby dopingové hříšnici odmítli udělit volnou kartu.

To však není případ US Open. "Její trest v rámci antidopingového programu byl ukončen, a proto není žádný důvod řešit to při našem výběrovém procesu," uvedla v prohlášení Americká tenisová asociace USTA. "Navíc Šarapovová dobrovolně promluví k mladým tenistům na našem národním kampusu o důležitosti tenisového antidopingového programu a osobní odpovědnosti, kterou každý hráč musí mít," dodala.

Pětinásobná grandslamová vítězka byla připravena absolvovat kvalifikaci na Wimbledon, kvůli zranění nohy však nakonec vynechala celou sezónu na trávě. Vrátila se až na konci července ve Stanfordu, kde vyhrála jeden zápas, ale k dalšímu už nenastoupila vinou zranění ruky. Kvůli němu se také následně ohlásila z turnajů v Torontu a Cincinnati.

Grandslamové US Open, které Šarapovová vyhrála v roce 2006, začíná v New Yorku za necelé dva týdny.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík