Hlavní obsah

Předchozí zápas chtěl skrečovat, teď vyprovodil legendu a brousí si zuby na světovou jedničku

New York/Praha

US Open patří k jeho nejoblíbenějším turnajům. A tak na něm Juan Martin del Potro bojuje o každý míč jako lev. V pondělním osmifinále už chtěl ale skrečovat, měl horečku a špatně se mu dýchalo, navíc s Dominicem Thiemem jednoznačně prohrával. Nakonec ale sebral všechny své síly a zápas otočil. Ve čtvrtfinále pak vyřadil dalšího favorita, Rogera Federera.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Radost Juana Martina Del Potra po vítězném čtvrtfinále.

Článek

Jeho kariéra byla slibně rozjetá. V září 2009 vyhrál US Open a na začátku roku 2010 byl čtvrtým hráčem světa. Pak ale přišlo zranění zápěstí, které se navíc několikrát opakovalo a Juan Martin del Potro začal uvažovat, že bude muset ukončit kariéru. Hodně lidí mu to rozmlouvalo. Mezi nimi i jeho soupeři jako třeba Roger Federer nebo Novak Djokovič. Chtěli, aby se mezi ně vrátil.

A tak se argentinský tenista rozhodl, že to ještě zkusí. Udělal dobře. Stoupá žebříčkem a zase předvádí svou skvělou hru. Navíc výbornou formu načasoval na svůj oblíbený grandslam, US Open, na kterém v roce 2009 triumfoval. První tři kola zvládl bez ztráty setu. V tom čtvrtém se už ale pořádně zapotil, a to nejen kvůli horečce, kterou měl.

V pondělním osmifinále na osmadvacátého hráče světa čekal těžký soupeř, talentovaný Dominic Thiem. Osmadvacetiletý Del Potro měl navíc zdravotní problémy, trápilo ho nachlazení a zápas pro něj začal špatně. První set prohrál 1:6 a i ve druhém se mu nedařilo. „V polovině druhého setu jsem přemýšlel nad skrečí,“ přiznal tehdy v pozápasovém rozhovoru Argentinec.

„Nemohl jsem dýchat, ani se pořádně hýbat,“ vysvětloval. Avšak kvůli skvělému publiku to neudělal. „Uvědomil jsem si, že fanoušci chtějí vidět víc. Dal jsem do toho všechno,“ dodal Del Potro, který nakonec zápas z 0:2 na sety otočil a postoupil do čtvrtfinále. V něm se ve středu utkal s Rogerem Federerem, devatenáctinásobným grandslamovým vítězem.

Legendárního Švýcara porazil po setech 7:5, 3:6, 7:6 a 6:4. „Byl to můj nejlepší zápas na turnaji,“ uvedl na webu ATP loňský vítěz Davis Cupu. „Hrál jsem skvěle a myslím, že jsem si zasloužil vyhrát. Nemůžu uvěřit, že po těch všech zraněních, operacích, budu tady zase hrát semifinále, tady v New Yorku, na mém oblíbeném turnaji,“ vyprávěl nadšeně dál.

Ocenil ho i jeho soupeř. „Bojoval jako lev. Zasloužil si vyhrát. Samozřejmě, že je škoda, že jsem prohrál, ale neměl jsem teď na to, abych tady zvítězil. Má lepší šanci Rafu porazit,“ řekl Federer. Del Potro se zde s Nadalem utkal v semifinále už v roce 2009 a tehdy ho porazil 3:0 na sety. „Rafa je světovou jedničkou, ale s tou úžasnou podporou fanoušků se může stát cokoliv. Věřím, že se tento výsledek může opakovat,“ uzavřel před páteční bitvou Del Potro.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články