Hlavní obsah

Wimbledon už nebude jako dřív, vzpomíná na Janu Novotnou vévodkyně z Kentu

Londýn/Praha

Ta dvojice se v očích sportovní veřejnosti stala symbolem nezlomné snahy a touhy, která nakonec došla naplnění v podobě slavného wimbledonského triumfu. Česká tenistka Jana Novotná a vévodkyně z Kentu, která na grandslamovém turnaji dekoruje šampiónky. Třikrát stály proti sobě tváří v tvář, ale až v roce 1998 mohla brněnská rodačka konečně převzít z rukou její Výsosti velký stříbrný talíř pro vítězku.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně z Kentu a Jana Novotná na snímku z roku 1997 po finále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Novotná

V neděli rodačka z Brna zemřela, ve věku pouhých 49 let podlehla rakovině. A její smrt  zasáhla i 84letou ctihodnou členku královské rodiny.

„Jana Novotná byla statečná, ušlechtilá a milá dáma s úžasným smyslem pro humor. Zpráva o její smrti mne hluboce zasáhla a všechny mé myšlenky jsou nyní s její rodinou. Wimbledon bez ní už nikdy nebude jako dřív," citovaly na Twitteru oficiální stránky WTA soutrastné prohlášení vévodkyně z Kentu, jímž se připojila k dalším truchlícím osobnostem.

První díl příběhu - rok 1993. Proti Steffi Grafové nebyla Novotná ve finále rozhodně favoritkou, ale německou obhájkyni titulu pořádně trápila. Po prohraném úvodním setu v tie breaku, získala druhý přesvědčivě 6:1 a v rozhodující třetí sadě vedla při svém servisu už 4:1 a 40:15. Koncovku ale psychicky nezvládla a prohrála. Při předávání ceny pro poraženou finalistku se rozplakala a vévodkyně z Kentu ji přímo na kurtu utěšovala. Emotivní záběry obletěly svět.

„Když jsem Janu objímala, byly to city, které ve vás zůstanou navždycky," řekla britská aristokratka před lety v rozhovoru pro magazín Hallo.

Jednou to dokážete, já to vím!

Zdrcené tenistce předpověděla, že wimbledonský titul jednou dobude. „Jano, já vím, že dnes jste měla vyhrát. Ale jednou to dokážete, já to vím. Nemějte obavy," řekla jí údajně tehdy.

Novotné se to o čtyři roky později ve finále proti Švýcarce Martině Hingisové ještě nepodařilo, znovu podlehla ve třech setech. Dokázala to až v roce následujícím. Po triumfu nad Nathalií Tauziatovou z Francie poklekla na trávu centrálního dvorce a rozplakala se.

Pak si přišla převzít od vévodkyně z Kentu slavnou trofej a obě si při slavnostním ceremoniálu rozhodně měly co říci. Slzy zklamání konečně vystřídaly slzy štěstí.

Nyní Janu Novotnou oplakává celý, nejen tenisový svět.

Reklama