Hlavní obsah

Novotná dostala před finále v Praze in memoriam prsten Síně slávy

Praha

Loni zesnulé wimbledonské vítězce Janě Novotné se dostalo před finále pražského turnaje WTA další pocty. Rodiče bývalé světové dvojky Libuše a František Novotní obdrželi z rukou legendy Martiny Navrátilové pamětní prsten, který dostává každý tenista uvedený do Síně slávy mezinárodní federace ITF.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jana Novotná byla zařazena do síně slávy mezinárodní tenisové federace ITF.

Článek

Novotná, která zemřela v listopadu v 49 letech na rakovinu, byla do Síně slávy uvedena v roce 2005. Dalším oceněním je předání prstenu.

"Předává se při zvláštní příležitosti s nejbližšími přáteli. Mě ho předala Chris Evertová a je mi velkou ctí ho předat rodičům a za účasti českého publika. Vážená paní Libuše a pane Františku, nepovedlo se to dát Janě, ale teďka to dávám Vám," řekla Navrátilová. Hlas se jí při tom třásl a oči měla plné slz.

"Jsme tu, abychom si pamatovali výbornou legendu Janu Novotnou, která navždy zůstane v naší paměti," řekla česky prezidentka WTA Micky Lawlerová.

Fanoušci uctili památku wimbledonské šampionky z roku 1998, vítězky Fed Cupu i Turnaje mistryň minutou ticha a dlouhým potleskem. Na velkoplošné obrazovce se promítaly fotografie Novotné dokumentující její tenisové výhry i prohry.

"Je škoda, že se toho hráč nedožije. Pocta se dělá, bohužel, když už tady není. Aspoň, že se to podařilo takhle," řekla Suková v České televizi a dodala: "Je třeba mladé generaci připomínat bývalé hráče. Když máte hvězdy ze své země, můžete věřit, že i vám se to povede. Vzory jsou, měly jsme a máme," řekla.

Už v pátek večer se v Praze uskutečnila každoroční večeře legend, při níž se sešli bývalí i současní hráči a rodiče Novotné obdrželi pamětní obraz.

Reklama

Související témata: