Hlavní obsah

Další hráč mimo kurt. Elitní tenista byl na několik let potrestán za manipulování zápasů

Praha

Se skandály ohledně manipulování tenisových utkání se v poslední době roztrhl pytel. Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) udělila nedávno doživotní distanc za sázení na vlastní zápasy ukrajinskému hráči Dmitriji Badanovi a nyní si posvítila na hráče z elitní stovky, Argentince Nicoláse Kickera.

Foto: Profimedia.cz

Nicolás Kicker.

Článek

Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) má poslední dobou hodně napilno. Za sázení na vlastní zápasy byl nedávno potrestán doživotním distancem a pokutou sto tisíc amerických dolarů (2,2 miliónu korun) ukrajinský tenista Dmitrij Badanov, hráč, který se v kariéře v žebříčku dostal nejvýše na 463. místo.

Za nenahlášení pokusu o podplácení byl posléze potrestán dvouměsíčním zákazem startů a pokutou pět tisíc amerických dolarů (111 tisíc korun) Argentinec Federico Coria. Šestadvacetiletému hráči byl nabízen úplatek, aby prohrál set. Peníze sice nepřijal, ale případ ani nenahlásil.

Nyní si TIU došlápla na hráče z elitní stovky. Dalším, komu prokázala vinu, je Nicolás Kicker. Stý hráč světa se podle ní dopustil dvou prohřešků v roce 2015. Poprvé měl ovlivňovat tenisový duel na turnaji v italské Padově a podruhé měl se zápasem manipulovat na challengeru v kolumbijské Barranquille.

Pětadvacetiletého Argentince TIU navíc uznala vinným z toho, že neinformoval o korupčním jednání a nespolupracoval při vyšetřování. Kicker dostal šestiletý zákaz činnosti a pokutu dvacet pět tisíc amerických dolarů (557 000 korun). Existuje prý ale také možnost, že bude hříšníkovi trest nakonec zkrácen jen na polovinu.

Reklama