Hlavní obsah

Historické federální derby je tady. Kapitán vzývá zkušenost

Marek Burkert (Bratislava)Právo

Bratislava České tenistky už kouzlo „federálního derby“ se Slovenskem zažily ve Fed Cupu čtyřikrát a pokaždé vyhrály. Dnes od 16 hodin dojde v Bratislavě i na mužskou daviscupovou premiéru. V sázce je postup na podzimní finálový turnaj v Madridu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Česko-slovenskou tenisovou daviscupovou bitvu zahájí Jiří Veselý. O postup na listopadový finálový turnaj do Madridu se bude hrát na antuce v bratislavském Národním tenisovém centru a Veselý se utká s Jozefem Kovalíkem. K druhé dvouhře nastoupí Lukáš Rosol (vlevo) proti Andreji Martinovi.

Článek

Kapitán Jaroslav Navrátil se v posledním období sice snaží zapracovat do týmu mladé hráče jako Jiřího Lehečku a Jonáše Forejtka, ale před baráží vzývá zkušenost. „Už nemůžu nikoho zkoušet. Není čas na hrdinství," tvrdí český kápo.

Do pátečních dvouher tak posílá jedničku Jiřího Veselého a 34letého Lukáše Rosola, i když mezi nimi před nedávnem po názorové přestřelce na sociálních sítích panovalo napětí. „Tyhlety instagramy..." povzdechl si Navrátil. „Bylo to úplně zbytečné. Kluci už si ale podali ruce a tady spolu chtějí hrát i čtyřhru."

Doby, kdy se 62letý kapitán mohl spolehnout na body Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, jsou ovšem nenávratně pryč. „Slováci jsou skvělí hostitelé, ale ten duel berou stejně jako my velice prestižně," tvrdí Navrátil, který zvažoval, zda nenasadit Forejtka, jenž rozhodl kvalifi kační duel v Bosně. „Jonáš ale přijel ze dvou turnajů v Turecku malinko unavený, v tréninku to nebylo úplně ono." Pořadatelská země spoléhá vzhledem k volbě povrchu hlavně na formu antukáře Andreje Martina a sehraný pár ve čtyřhře, v němž nastupuje i světová deblová osmička Filip Polášek. „Strašně bude záležet na každém bodu," tuší kapitán hostů.

Navrátil bude potřebovat, aby byl oporou hlavně Veselý, nedávný vítěz turnaje ATP v Indii. Ten však v mnoha daviscupových zápasech prožíval martyrium. „Vždycky bylo vidět, jak mě to svázalo, a předvedl jsem poloviční nebo třetinové výkony než na turnajích. Nechci nad tím nijak extra přemýšlet. Doufám, že na kurt půjdu s čistou hlavou a budu hrát svůj nejlepší tenis," věří česká jednička před soubojem s Jozefem Kovalíkem.

Kdo postoupí z Bratislavy na finálový turnaj Davisova poháru?
Čeští tenisté
70,5 %
Slováci
29,5 %
Celkem hlasovalo 671 čtenářů.

Reklama

Související témata: