Hlavní obsah

Roland Garros má nižší dotaci, více ale získají hráči v 1. kole

Celková dotace tenisového grandslamu French Open bude sice letos nižší než v minulém roce, pořadatelé ale upravili systém prémií tak, aby výrazně více získali hráči v úvodním kole. Tímto krokem chtějí zajistit vyšší příjem širší základně tenistů, kteří vinou nucené pauzy kvůli koronaviru nemohli v sezoně vydělávat na turnajích. Více inkasují i tenisté v kvalifikaci.

Foto: Pool, Reuters

Španělský tenista Rafael Nadal.

Článek

Celkem si letos tenisté v Paříži rozdělí 38 milionů eur (zhruba 1,02 miliardy korun), což je o téměř 11 procent méně než vloni. Hráči vyřazení v 1. kole ale inkasují 60 000 eur (asi 1,6 milionu korun), tedy o 30 procent víc než v minulé sezoně.

Prémie pro účastníky kvalifikace, na něž dolehla koronavirová krize nejhůře, vzrostly celkově o 27 procent. Poražení z úvodního kola dostanou šek na 10 000 eur (asi 269 tisíc korun), což je oproti loňsku nárůst o téměř 43 procent.

V hlavní soutěži se budou odměny pro postupující ve srovnání s minulou sezonou postupně snižovat. Zatímco účastník druhého kola si vydělá jen o necelá 3,5 procenta méně než vloni, ve třetím kole to bude o téměř 12 procent méně a v osmifinále už bude rozdíl činit přes 22 procent.

S nižšími částkami musejí po letech stabilního růstu počítat tenisté ze špičky. Vítěz dvouhry inkasuje 1,6 milionu eur (zhruba 43 milionů korun) namísto loňských 2,3 milionu, tedy o 30 procent méně. Poražený finalista získá 800 000 eur (asi 21,5 milionu korun), což je o 32 procent méně než před rokem.

Reklama

Související témata: