Hlavní obsah

Začínala v Ivančicích, letos šokovala celou Paříž. Profil české komety Barbory Krejčíkové

Aktualizováno

Až donedávna byla brána za deblovou specialistku, v posledních týdnech však statečně klepe na brány světové elity také ve dvouhře. Barbora Krejčíková, jejíž antuková jízda Paříží v červnu 2021 ohromila celý svět, dokázala na Roland Garros něco, co se nestalo již více než dvacet let.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Česká tenistka Barbora Krejčíková servíruje ve čtvrtfinále French Open.

Článek

Vyhrát na pařížském grandslamu dvouhru i čtyřhru se naposledy podařilo Mary Pierceové v roce 2000. Francouzská tenistka ve dvouhře utnula třiatřicet let trvající "sucho" domácích singlistek, debl ovládla po boku Martiny Hingisové.

A zhruba ve stejné době, kdy Pierceová dosáhla vrcholu své kariéry, v Ivančicích pomalu začínal příběh, který letos šokoval celý tenisový svět.

Profil Barbory Krejčíkové

Datum narození: 18. prosince 1995
Bydliště: Ivančice
Výška: 178 cm
Držení rakety: pravou rukou, bekhend obouruč
Trenér: Aleš Kartus
Úspěchy a ocenění
Nejvyšší postavení v žebříčku: dvouhra - 15. (2021), čtyřhra - 1. (2021)
Dvouhra: 286 zápasů, 163 výher, 2 tituly WTA, 14 titulů ITF
Čtyřhra: 267 zápasů, 114 výher, 9 titulů WTA, 19 titulů ITF
Grandslamy: Vítězka French Open (dvouhra 2021, čtyřhra 2018, 2021), Wimbledon (čtyřhra 2018), Australian Open (mix 2019, 2020, 2021)
Fed Cup: Vítězka (2018)

S tenisem začínala Krejčíková v Ivančicích a už v juniorkách patřila mezi světovou špičku, největší úspěchy však sbírala v deblu. Třeba v roce 2013 ovládla čtyřhru na juniorském US Open, French Open i Wimbledonu.

Grandslamové úspěchy se začaly hromadit o pět let později, samozřejmě opět v párových disciplínách. S Kateřinou Siniakovou vyhrála v roce 2018 French Open, o měsíc později také Wimbledon.

Rok zakončila už jako deblová světová jednička.

"Nikdy jsem nechtěla být specialistka na čtyřhru. Dostala jsem nálepku, o kterou jsem vůbec nestála. Vyhrály jsme první dva grandslamy v deblu, když mi bylo dvaadvacet, ale vůbec to neznamenalo, že bych nechtěla uspět ve dvouhře," svěřila se.

Ve dvouhře ale úspěchy pořád nepřicházely, grandslamovým maximem Krejčíkové bylo do letoška druhé kolo, vavříny stále sbírala v deblech. V roce 2021 se stala první ženou od Margaret Courtové z roku 1965, která vyhrála mix na Australian Open třikrát v řadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

V roce 2018 byla Krejčíková součástí vítězného Fed Cupového týmu, do finále však nenastoupila.

Před letošním French Open dokázala Krejčíková vyhrát dvouhru na turnaji ve Štrasburku, a připsala si tak první singlový titul na turnaji WTA. Na stejném místě triumfovala v roce 1989 i Jana Novotná - česká tenisová legenda, na kterou rodačka z Brna vzpomíná dodnes.

Novotná, která v roce 2017 podlehla rakovině, trénovala Krejčíkovou v letech 2014 až 2017 a i díky jejím mentorským radám je dnes Krejčíková tam, kde je. „Děkuji Janě Novotné tam nahoře, která na mě dohlíží, opravdu mi chybí," svěřila se čerstvá finalistka French Open po vítězném semifinále.

Krejčíkové se na French Open podařilo zapsat mezi největší hvězdy českého i československého tenisu. Na její statečné tažení pavoukem dvouhry i čtyřhry se nikdy nezapomene. Patnáct zápasů ve třinácti dnech, senzační titul ve dvouhře a nekompromisní triumf ve čtyřhře. Se současným trenérem Alešem Kartusem na tribuně, Janou Novotnou "tam nahoře" a tisícovkami hrdých českých fanoušků doma u obrazovek.

Reklama

Související témata: