Hlavní obsah

Medveděv - Wawrinka 7:6, 6:3, 3:6, 6:1Ruský démon řádí na US Open, už je v semifinále. Přemožitelka Plíškové končí, loučí se i král Roger

Praha
Aktualizováno

Jízda Daniila Medveděva nebere konce! Ruský tenista porazil ve čtvrtfinále US Open Stana Wawrinku po setech 7:6, 6:3, 3:6 a 6:1 a poprvé v kariéře si zahraje grandslamové semifinále. Do toho se naopak nepodívá turnajová trojka a rekordman v počtu grandslamových titulů Roger Federer, prohrál v pětisetové bitvě s nenasazeným Grigorem Dimitrovem z Bulharska. Končí rovněž přemožitelka Karolíny Plíškové Johanna Kontaová, nestačila na Elinu Svitolinovou, které podlehla ve dvou setech 4:6, 4:6. Ukrajinka si tak zopakuje účast mezi nejlepší čtveřicí, kam se poprvé na grandslamu probojovala v červenci ve Wimbledonu.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Daniil Medveděv v utkání se Stanem Wawrinkou

Článek
Fotogalerie

Medveděv prolomil hned úvodní servis svého soupeře a dlouho to vypadalo, že mu to bude v úvodní sadě stačit. Wawrinka se však nevzdal, v desáté sadě si vzal ztracené podání zpět a o osudu prvního setu tak rozhodoval tie break. V něm byl šťastnější ruský tenista a šel do vedení 1:0.

Druhou sadu rozhodl jediný brejk za stavu 2:1 pro moskevského rodáka, který byl sám na servisu bezchybný, vyhrál 6:3 a vedl už 2:0 na sety.

Foto: Sarah Stier, ČTK/AP

Stan Wawrinka bojoval o postup do semifinále US Open

Až poté se do hry dostal Wawrinka. Výborný vstup do třetí sady využil k vedení 3:0 a i přes čtyři brejbolové možnosti Medveděva za stavu 5:4 si již set vzít nenechal a snížil na 1:2.

Medveděv, který letos vyhrál nejvíce zápasů ze všech tenistů na okruhu, však veškeré Švýcarovy myšlenky na pětisetovou bitvu odmítl. Ve čtvrtém dějství vzal svému soupeři dvakrát servis, sadu vyhrál s přehledem 6:1 a celý zápas za dvě hodiny a třiatřicet minut 3:1 na sety.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Daniil Medveděv předvedl výborný výkon

"Mám ohromnou radost, že jsem poprvé na grandslamu v semifinále. Byl to opravdu legrační zápas. Hrozně mě bolely nohy a v prvním setu jsem myslel, že utkání nedohraju," uvedl Medveděv, kterému pomohl prášek. Díky postupu do semifinále se vítěz srpnového Masters v Cincinnati také kvalifikoval na Turnaj mistrů v Londýně.

Medveděv tak poprvé v kariéře postoupil na grandslamu mezi poslední čtyři tenisty. Jeho soupeřem v boji o finále bude Bulhar Dimitrov. Ten po více než třech hodinách udolal švýcarského fenoména Rogera Federera 3:6, 6:4, 3:6, 6:4 a 6:2. Svěřenec Radka Štěpánka je v semifinále grandslamu poprvé od Melbourne 2017.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Radost Grigora Dimitrova. Bulharský tenista vyřadil na US Open slavného Rogera Federera.

Někdejší třetí hráč světa Dimitrov před závěrečným grandslamem sezony prohrál sedm z osmi zápasů a propadl se na 78. místo žebříčku, ale v New Yorku se mu daří. Osmadvacetiletý tenista, kterému kvůli podobnému stylu s Federerem od mládí přezdívají Baby Fed, o deset let staršího Švýcara porazil po sedmi porážkách ve vzájemných zápasech.

Federerův výkon poznamenaly problémy se zády, která si chvílemi protahoval a po čtvrtém setu se nechal ošetřovat. V páté sadě už nedokázal vzdorovat. "Začal trochu zpomalovat. Na konci rozhodně nebyl stoprocentní," komentoval stav svého soupeře Dimitrov. "Bojoval jsem s tím, co jsem měl," poznamenal Federer, který v zápase napáchal celkem 61 nevynucených chyb.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Zklamaný Roger Federer. Ve čtvrtfinále US Open ho udolal Bulhar Dimitrov.

Svitolinová narazí na rozjetou Serenu

Žádné překvapení ve čtvrtfinále nepřipustila šestinásobná vítězka US Open Serena Williamsová, která osmifinálové přemožitelce nasazené dvojky Ashleigh Bartyové Wang Čchiang povolila jen patnáct fiftýnů a soupeřku smetla z kurtu za 44 minut 6:1 a 6:0. Zasypala ji 25 vítěznými údery, zatímco Číňanka neměla ani jeden winner.

Williamsová, která koncem září oslaví 38. narozeniny, vyhrála na US Open jubilejní stý zápas. Debutovala zde v roce 1998. "Když jsem tehdy začínala, tak bych nikdy nepomyslela, že bych se dostala až ke stovce. Ani mi neproběhlo hlavou, že bych tady touhle dobou pořád ještě byla. Ale miluju, co dělám," řekla třiadvacetinásobná grandslamová šampionka.

V semifinále se utká s Elinou Svitolinovou. Ta Kontaovou porazila i v pátém vzájemném duelu a na letošním turnaji ve Flushing Meadows neztratila ještě ani set. Čtyřiadvacetiletá Ukrajinka si vypracovala dva mečboly už za stavu 5:4 při podání soupeřky, ale Britka je ještě odvrátila. Při vlastním podání už Svitolinová nezaváhala.

Foto: Sarah Stier, ČTK/AP

Elina Svitolinová slaví životní úspěch na grandslamu

Českým juniorům se daří

Výbornými výkony se zatím prezentují čeští junioři. Už do osmifinále postoupili Jiří Lehečka, který si ve dvou setech poradil s Bělorusem Zgirovskijm 6:3, 6:2, i teprve šestnáctiletý Dalibor Svrčina, když zdolal Francouze Cazauxe 6:1, 7:6.

Mezi juniorkami slaví úspěšný vstup do turnaje i Linda Fruhvirtová, která zdolala Francouzku Janicijevicovou 6:3, 6:2.

Výsledky US Open (tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále
Medveděv (5-Rus.) - Wawrinka (23-Švýc.) 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1
Dimitrov (Bul.) - Federer (3-Švýc.) 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (8-USA) - Wang Čchiang (18-Čína) 6:1, 6:0
Svitolinová (5-Ukr.) - Kontaová (16-Brit.) 6:4, 6:4.
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Lehečka (15-ČR) - Zgirovskij (Běl.) 6:3, 6:2
Svrčina (ČR) - Cazaux (Fr.) 6:1, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - 1. kolo:
Paulson, Zgirovskij (ČR/Běl.) - Damm, Kodat (2-USA) 5:7, 7:5, 10:6
Hijikata, Schoolkate (Austr.) - Baadi, Svrčina (8-Kan./ČR) 6:1, 6:2.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
L. Fruhvirtová (ČR) - Janicijevicová (Fr.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: