Hlavní obsah

Něco mimořádného, radoval se Dimitrov poté, co přes legendu postoupil do semifinále US Open

New York/Praha

Slavné US Open zažilo v úterý další velké překvapení. Po vyřazení obhájce titulu Novaka Djokoviče v osmifinále přišel turnaj o další hvězdu. Legendární Roger Federer nestačil ve čtvrtfinále na Grigora Dimitrova a po pětisetové bitvě si musel na zisk jednadvacátého grandslamového titulu zatím nechat zajít chuť.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Radost Grigora Dimitrova. Bulharský tenista vyřadil na US Open slavného Rogera Federera.

Článek
Fotogalerie

Grigor Dimitrov na US Open rozhodně nepřijel v roli favorita. V letošní sezoně se mu příliš nedaří a doposud bylo jeho nejlepším výsledkem čtvrtfinále v Brisbane na začátku roku. To už však teď neplatí. Bulharský tenista se zase totiž rozjel a na US Open už postoupil mezi nejlepší čtyři, když ve čtvrtfinále vyřadil famózního Rogera Federera.

Švýcarského tenistu v průběhu utkání trápila bolavá záda, avšak na to se rozhodně nechtěl vymlouvat a porážku po setech 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6 uznal. „Samozřejmě, že jsem teď zklamaný, ale prohru přijímám. Je součástí hry. Teď se těším na volno, které strávím s rodinou,“ uvedl dvacetinásobný grandslamový vítěz.

To Dimitrov svému prvnímu vítězství nad legendárním Federerem nemohl hned uvěřit, hlavně po tom, jak v sezoně často nedokázal přejít ani přes první kolo. „Těch posledních šest sedm měsíců bylo pro mě dost drsných," přiznal bývalý třetí hráč světa. „Měl jsem ale naštěstí kolem sebe lidi, o které jsem se mohl opřít."

„Teď ke konci sezony mám najednou takovýhle výsledek. Je to pro mě něco mimořádného. Jsem opravdu šťastný,“ vyprávěl s tím, že v utkání s Federerem dokázal využít příležitosti, které mu soupeř nabídl. „V úvodním setu jsem byl trochu nervózní. Federer výborně podával, a to během celého zápasu.“

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Zklamaný Roger Federer po prohraném čtvrtfinále US Open.

„Říkal jsem si, že musím vytrvat a udržet se v utkání co nejdéle. Věděl jsem, že fyzicky jsem na tom velice dobře. Ve druhém setu jsem pak našel svůj rytmus. Dokázal jsem udržet nervy a dělal správná rozhodnutí. Soupeř hrál dobře, ale ke konci už bylo vidět, že není úplně v pořádku,“ dodal osmasedmdesátý hráč světa.

Nyní se Dimitrov pokusí o svůj nejlepší výsledek na grandslamu. Semifinále si zahrál už v roce 2014 ve Wimbledonu a o tři roky později na Australian Open, avšak pokaždé nestačil na svého soupeře. Nyní na svěřence Radka Štěpánka čeká další překvapení turnaje, Rus Daniil Medveděv. Spolu se již střetli dvakrát, jednou zvítězil Dimitrov, poté mu Medveděv porážku oplatil.

Reklama