Hlavní obsah

Šílené utkání, přiznal dojatý Nadal po zisku dalšího grandslamu

New York/Praha

Své emoce Rafael Nadal většinou dokáže potlačit, po zisku devatenáctého grandslamového titulu se však rozplakal. Ve finále US Open svedl parádní bitvu s Rusem Daniilem Medveděvem a po výhře 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 a 6:4 se neubránil slzám. „Tohle vítězství je pro mě velice důležité. Jsem opravdu nesmírně šťastný. A také hodně dojatý,“ přiznal Nadal, který na betonech ve Flushing Meadows dokázal vyhrát počtvrté v kariéře.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Slzy štěstí a dojetí nad ovacemi fanoušků přemohly na kurtu novopečeného šampiona US Open Rafaela Nadala.

Článek
Fotogalerie

Finále US Open mezi antukovým králem Rafaelem Nadalem a talentovaným Daniilem Medveděvem nabídlo parádní podívanou. Tenisté spolu na kurtu bojovali téměř pět hodin. První dva sety získal Nadal 7:5, 6:3, třetí a čtvrtý pak jeho soupeř poměrem 7:5 a 6:4. O vítězi tak musel rozhodnout pátý set.

Nadal si v něm vytvořil náskok 5:2, avšak Medveděv ještě zabral a snížil na 4:5. Poté už si však španělský tenista vítězství nenechal vzít. A když Medveděv zápas ukončil dlouhým returnem, Nadal si lehl na záda a začaly s ním cloumat emoce. Ty ho pak během ceremoniálu přemohly ještě několikrát.

„Tohle vítězství je pro mě velice důležité,“ přiznal Nadal na webu ATP. „Hlavně kvůli tomu, jak se to víc a víc komplikovalo. Udržel jsem ale nervy na uzdě. Bylo to šílené utkání. Jsem opravdu nesmírně šťastný. A také hodně dojatý,“ vyprávěl devatenáctinásobný grandslamový vítěz, kterému stékaly slzy i během videa, které na obrazovce připomnělo jeho předchozí úspěchy na grandslamech.

„To, že jsem ještě stále tady, je pro mě zvláštní,“ prohlásil tenista, který si během své kariéry prošel mnoha zraněními. Hlavně kvůli jeho bolavým kolenům se spekulovalo, že bude muset brzy odejít do důchodu. Nadal se však vždy dokázal vrátit. A to na nejvyšší úrovni. „Prošel jsem si mnoha těžkými okamžiky, hlavně co se týká fyzické stránky,“ líčil dál.

„Když jsem pak viděl všechny ty úspěchy, bylo těžké udržet emoce. Musel jsem hodně přizpůsobit hru svým problémům. Musel jsem vymyslet něco jiného, abych byl stále konkurenceschopný,“ vysvětloval antukový král, který pak ocenil svého soupeře. „To, jak se zápas stal napínavým, ho dělá nezapomenutelným. Daniil se na tom podílel. To, jak hrál,  jak bojoval, jak dokázal měnit rytmus, bylo neuvěřitelné. Je také šampionem. Určitě bude mít ještě mnoho možností získat grandslam,“ pochválil Medveděva.

Nyní si fenomenální Nadal odpočine. Pak ho čeká další ročník Laver Cupu v Ženevě a poté turnaje v Asii. Tady loni kvůli zranění nehrál, a tak bude mít možnost získat mnoho bodů, které by ho mohly vynést opět na tenisový trůn. K tomu se chystá oženit, jak už oznámil na začátku sezony.

Reklama