Hlavní obsah

Bencicová - Šwiateková 7:6, 6:3Olympijská šampionka Bencicová je na US Open ve čtvrtfinále, Djokovič ztratil set

New York
Aktualizováno

Olympijská vítězka Belinda Bencicová je na tenisovém US Open bez ztráty setu ve čtvrtfinále. Polku Igu Šwiatekovou porazila 7:6 a 6:3. Jedenáctá nasazená Švýcarka si ve Flushing Meadows zahraje o semifinále potřetí, předloni byla úspěšná. Dál jde Srb Novak Djokovič. Ten sice prohrál úvodní sadu s domácím Brooksbym senzačně 1:6, pak už ale vládl na dvorci a po setech 6:3, 6:2, 6:2 slaví postup. Od zisku kalendářního grandslamu ho dělí tři výhry.

Foto: Geoff Burke, Reuters

V prvním setu se musel srbský tenista Novak Djokovič sklonit před uměním domácího Jensona Brooksbyho, pak už ale na kurtu vládl.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletá Bencicová, jež před pěti týdny v Tokiu v boji o olympijské zlato zdolala Markétu Vondroušovou a po prohře s jinými Češkami Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou brala i deblové stříbro, si ve čtvrtfinále US Open zahraje proti teprve 18leté britské teenagerce Emmě Raducanuové.

Ta začala grandslam v kvalifikaci, v osmifinále pak zdolala domácí tenistku Shelby Rogersovou hladce 6:2, 6:1. Přitom právě tato Američanka zastavila o kolo dříve světovou jedničku Ashleigh Bartyovou.

Vyřazená Šwiateková je jedinou tenistkou, která se letos na všech čtyřech grandslamech dostala do čtvrtého kola.

Mladík vystartoval na Djokoviče

Novak Djokovič potřebuje ještě devět setů, aby zkompletoval kalendářní Grand Slam. První hráč světa se v osmifinále US Open nadřel na výhru proti domácímu mladíkovu Jensonu Brooksbymu 1:6, 6:3, 6:2 a 6:2.

Dvacetiletý Brooksby, který předloni porazil v New Yorku v posledním utkání kariéry Tomáše Berdycha, nastoupil na Djokoviče zostra. Než se Srb nadál, vedl Američan v první sadě 3:0, publikum na kurtu Arthura Ashe jásalo a favorit byl rád, že nedostal "kanára".

Ve druhé sadě Djokovič vedl 3:0, ale za stavu 3:1 ztratil v dlouhé devatenáctiminutové hře ještě jednou servis. Vzápětí ale získal brejk zpět a zbytek utkání už zvládl.

"Musím říct, že jsem neměl skvělý začátek. Jenson na mě vlítl, měl jednoduchý plán a výborně ho naplňoval. Já neměl rytmus, byl příliš vzadu a chyboval," popsal Djokovič úvod. "Set a půl skvěle četl hru, ale začal jsem míč trefovat čistěji a konec už byl povedený," uvedl Djokovič.

Brooksby dostal do soutěže divokou kartu a ve dvaceti letech se stal nejmladším osmifinalistou turnaje po krajanovi Andym Roddickovi. "Novak vás nejdřív připraví o nohy a potom i o duši," psal vítěz US Open z roku 2003 Roddick na sociálních sítích, jak je těžké Djokoviče porazit..

"Děkuji Andymu za poklonu, ale pravdivá je jen první část, druhá ne," reagoval Srb a doplnil: "Duši nikomu neberu. Každý máme svoji nádhernou duši a já si každého vážím."

Ve čtvrtfinále se letošní vítěz Australian Open, Roland Garros a Wimbledonu utká s Matteem Berrettinim. Itala naposledy porazil ve finále na londýnské trávě.

Zverev natáhl vítěznou šňůru

Loňský finalista US Open Alexander Zverev je po výhře nad Italem Sinnerem ve čtvrtfinále. Německý tenista a další šampion z OH vyhrál již 15. zápas v řadě. Příštím soupeřem čtvrtého hráče světového žebříčku bude Jihoafričan Lloyd Harris, jenž otočil zápas s Američanem Reillym Opelkou.

Čtyřiadvacetiletý Zverev drží vítěznou sérii od tokijských her přes zisk titulu v Cincinnati. "Od začátku do konce to byl zápas na vysoké úrovni. Jsem šťastný, že jsem bez ztráty setu pořád v turnaji, a natěšený, co mě ještě čeká," řekl Zverev.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
A. Zverev (4-Něm.) - Sinner (13-It.) 6:4, 6:4, 7:6 (9:7)
Harris (JAR) - Opelka (22-USA) 6:7 (6:8), 6:4, 6:1, 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Brooksby (USA) 1:6, 6:3, 6:2, 6:2
Berrettini (6-It.) - Otte (Něm.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Bencicová (11-Švýc.) - Šwiateková (7-Pol.) 7:6 (14:12), 6:3
Raducanuová (Brit.) - Rogersová (USA) 6:2, 6:1
Sakkariová (17-Řec.) - Andreescuová (6-Kan.) 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:3.

Reklama