Hlavní obsah

Wimbledon mění jednu z tradic. Djokoviče novinka zaskočila

Londýn/Praha

Grandslamový Wimbledon je pro celý tenisový svět svátkem a také symbolem uznávání tradic, kdy hráči a hráčky poslušně nastupují na kurty v bílém oblečení, ačkoliv na jiných akcích "hrají všemi barvami". I proto teď tenisovou veřejnost zaskočila nečekaná novinka. Musí se s ní popasovat v první řadě rozhodčí. Co je na turnaji čeká?

Foto: Tony O'brien, Reuters

Novak Djokovič v prvním kole Wimbledonu.

Článek

Podle rozhodnutí vedení grandslamového turnaje už nesmí umpirový rozhodčí mluvit o hráčkách s přívlastkem „Miss" nebo „Mrs" - tedy jako o slečně nebo paní. Nově se musí používat jen příjmení. Padá tedy tradice, která platila desítky let. A fanoušci musí zapomenout, že od rozhodčího uslyší: „Hra - slečna Kontaová, nebo hra - paní Williamsová."

Pořadatelé turnaje došli po pečlivé úvaze k verdiktu, že by hráčky neměly být označovány podle svého rodinného stavu. „Myslím, že je třeba jít s dobou," naznačila mluvčí Wimbledonu Alexandra Willisová.

S otevřenou pusou přijal novinku obhájce vítězství – Srb Novak Djokovič. „Říkal jsem si, že tahle tradice je prostě unikátní a zvláštní. Přišlo mi to hezké a jsem překvapený, že k tomuhle kroku pořadatelé sáhli," přoznal tenisový Djoker.

Naopak třeba britská naděje Heather Watsonová si novinku pochvalovala. „Myslím, že je to dobrá věc," nechala se slyšet.

Česká tenistka Barbora Strýcová se nad změnou jen pousmála. "Ani jsem si to neuvědomila," prohlásila v rozhovoru pro NovaSport. Nechtěla se pouštět do spekulací, proč pořadatelé změnu udělali. "Ale nějaký důvod k tomu asi měli," dodala.

Reklama

Související témata: