Hlavní obsah

Dojde na pikantní duel! Plíšková a Muchová si vybojovaly vzájemné střetnutí. Veselý končí

nov, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Karolína Plíšková vyřadila ve třetím kole Wimbledonu Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 6:3, 2:6, 6:4. Dál jde i Karolína Muchová, která zdolala Anett Kontaveitovou z Estonska 7:6, 6:3. Obě Češky teď spolu změří síly v pikantním duelu osmifinále. Zatímco v ženské dvouhře tak bude mít český tenis jistě zastoupení ve čtvrtfinále, v soutěži mužů se poslední hráč už rozloučil. Jiří Veselý nenavázal na svůj loňský postup do čtvrtého kola, s Francouzem Benoitem Pairem prohrál 7:5, 6:7, 3:6 a 6:7.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Karolína Plíšková při utkání se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Článek

Třetí nasazená Plíšková si postupem do osmifinále v Londýně vyrovnala své maximum. V prvním setu se nenechala vyvést nezvyklým tenisem soupeřky z koncentrace. Dobře podávala, díky dobrým returnům získala brejk na 5:3 a šestým esem ukončila první set.

Ve druhém už ale nerytmickou hru soupeřky neustála. Tchaj-wanka střídala čopy, rychlé míče s pomalými, kraťasy, náběhy k síti a dokázala zasadit i vítězný úder. Plíšková dvakrát prohrála podání a poprvé po patnácti vyhraných setech o jeden přišla.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Sie Šu-wej z Tchaj-wanu v souboji s Karolínou Plíškovou.

Dokázala se ale znovu zkoncentrovat a ve třetím setu hrála jistě. Po vítězném forhendu vzala Sie Šu-wej podání na 2:1. Pak se dostala ze stavu 15:40 a game ukončila poté, co se natáhla po bekhendovém voleji, který usměrnila za síť. Při svém podání už komplikace nepřipustila a vyhrála za hodinu a tři čtvrtě.

"Je těžké proti ní hrát, protože nevíte, co od ní přiletí. Jsem super potěšená, že jsem to zvládla. Tohle byl na trávě dobrý test. Ztratila jsem tady první set, ale podávala jsem výborně a z toho se můžu odrazit do dalšího utkání," řekla Plíšková.

Těžší kalibr zvládla

Raketový vzestup kariéry, který začal loňským představením na US Open nadále prožívá Muchová. Svůj největší úspěch na turnajích Velké čtyřky dnešním vítězstvím ještě překonala. Vlídný los v prvních dvou kolech, v kterých narazila na trápící se Srbku Kruničovou a slabě servírující Brengleovou, vystřídal ovšem těžší kalibr.

Kontaveitová je sice 20. tenistkou žebříčku, stejně jako na nedávném French Open ovšem s českou tenistkou prohrála.

Foto: Carl Recine, Reuters

Karolína Muchová ve třetím kolem Wimbledonu proti Estonce Anett Kontaveitové.

V první sadě Muchová prohrávala 0:2, ale hned srovnala a za stavu 5:6 si nechala ošetřit záda. V tie-breaku proměnila třetí setbol a vyhrála 9:7. Druhý set česká hráčka rozhodla brejkem na 5:3, při svém podání pak odvrátila dva brejkboly a za hodinu a 38 minut mohla slavit největší grandslamový úspěch.

"Jsem hodně ráda," řekla Muchová, ale s hrou úplně spokojená nebyla. "Udělala jsem dost chyb a hrála jsem nejhůř z těch tří zápasů tady. V důležitých momentech, když jsem byla dole, tak jsem zahrála dobře, podržela si servis a pomohla si dobrými balony," řekla svěřenkyně slovenského kouče Emila Miškeho.

Dvaadvacetiletá Muchová ve Wimbledonu uzavírá svoje premiéry na grandslamových turnajích. V Londýně ještě neztratila set.

Jestliže Kontaveitovou nedávno zdolala na Roland Garros, s příští soupeřkou Plíškovou naopak prohrála v prvním kole letošního Australian Open.

"Ještě jsem nad tím nepřemýšlela," řekla Muchová směrem k pondělnímu českému duelu a obě se shodly, že nebudou řešit, že hrají proti krajance. "Na kurtu je to jedno," řekla Muchová a Plíšková dodala: "Připravím se jako na každý jiný zápas a nebudu řešit, že je na druhé straně Češka."

Zažil opačný průběh

Po bídných výsledcích z první poloviny sezony se Veselý dokázal zmobilizovat na svůj oblíbený Wimbledon a po spanilé jízdě kvalifikací šokoval vítězstvím nad Alexanderem Zverevem v 1. kole hlavní soutěže. V tom druhém pak zvládl otočit duel s uruguayským antukářem Pablem Cuevasem, třetí wimbledonské osmifinále v kariéře nakonec ale nepřidá.

Ve 3. kole podlehl náladovému Francouzi Pairemu, který se nachází na 32. pozici světového žebříčku. Jeho wimbledonským maximem je také účast v osmifinále, kterou zaznamenal v roce 2017. A teď tedy letos.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jiří Veselý skončil ve třetím kole Wimbledonu proti Benoitu Pairemu z Francie.

Veselý v prvním i druhém kole vždy prohrál úvodní set a pak zápas otočil. Tentokrát byl průběh opačný. V prvním setu v úvodní hře odvrátil tři brejkboly a pak pálil esa. Jedním tvrdým míčem trefil lajnovou rozhodčí do ramena a omlouval se. Set uzavřel brejkem ve dvanácté hře.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jiří Veselý měl ještě po prvním setu důvod k radosti.

Paire se ale na podání výrazně zlepšil a ve zbylých třech setech už českému hráči povolil jen jeden brejkbol. Druhou sadu ztratil Veselý v tie-breaku poměrem 5:7 a třetí poté, co přišel o podání čistou hrou v osmém gamu. I čtvrtý set dospěl do tie-breaku, který Paire rozjel parádním prohozem a zápas ukončil lehkou smečí.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Benoit Paire z Francie při wimbledonském utkání s Jiřím Veselým.

"Utkání to bylo těsný a možná to bylo o dvou o třech míčích. Byl to zápas o druhý týden, mohl jsem obhájit celý Wimbledon, což by mi strašně pomohlo. To jsou možná věci, které jsem měl v hlavě, i když jsem si je nechtěl připouštět. Ale hrálo se o hodně a rozhodující byl podle mě ten druhý set," konstatoval Veselý.

Postupem do třetího kola Veselý potvrdil, že Wimbledon je jeho nejlepším grandslamem. Nezopakoval ale osmifinále z loňského roku a v žebříčku ho čeká další propad. Klesne někam ke 140. místu a také na US Open bude muset do kvalifikace. "Na žebříček moc nekoukám, protože to nejsou pozice, které by mě uspokojovaly. Pro mě je ale důležité, že jsem zdravý a že si odsud odvážím těch pět výher. To je něco, na co jsem čekal. Potřeboval jsem se chytit," řekl Veselý.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Paire (28-Fr.) - Veselý (ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3, 7:6 (7:2)
Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Karolína Plíšková (3-ČR) - Sie Šu-wej (28-Tchaj-wan) 6:3, 2:6, 6:4
Muchová (ČR) - Kontaveitová (20-Est.) 7:6 (9:7), 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Sasnovičová, Curenková (Běl./Ukr.) 4:1 skreč
Peschkeová, Melicharová (7-ČR/USA) - Krawczyková, Olmosová (USA/Mex.) 6:4, 6:4
Tuan Jing-jing, Čeng Saj-saj (13-Čína) - Voráčová, Ninomijaová (ČR/Jap.) 5:7, 6:4, 6:1
Další zápasy

Reklama