Hlavní obsah

Muchová v senzační wimbledonské bitvě vyřadila Plíškovou! Dál jde i Strýcová, jízda Kvitové končí

mm, rjm, panSport.cz
Aktualizováno

Fantazie! Česká tenistka Barbora Strýcová je znovu ve čtvrtfinále Wimbledonu. V utkání proti Elise Mertensové předvedla neskutečný obrat. Belgičanka vedla 6:4 a 5:2, nicméně česká bojovnice dokázala zápas senzačně otočit. Strýcová uhrála devět her v řadě a následně dovedla duel do vítězného konce. O obrovskou senzaci se postarala Karolína Muchová, která porazila Karolínu Plíškovou po velké bitvě 4:6, 7:5 a 13:11. Nedařilo se naopak Petře Kvitové, která po setech 6:4, 2:6 a 4:6. prohrála s domácí Johannou Kontaovou.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Karolína Muchová slaví senzační postup do čtvrtfinále Wimbledonu

Článek
Fotogalerie

Barbora Strýcová začala bitvu o čtvrtfinále dobře a v páté hře vzala Belgičance podání. Brejk ale nepotvrdila, hned vzápětí ztratila servis a z reakce bylo patrné, jak těžkou chvíli špatně kouše. Ještě hůř bylo třiatřicetileté Češce v desátém gamu, kdy přišla znovu o podání a tím ztratila i celý set.

Vstup do druhé sady ale měla opět lepší Strýcová, když hned vzala Mertensové servis. Ke smůle české hráčky se opakovala situace z úvodního dějství utkání a turnajová jednadvacítka dokázala hned v následující hře manko při podání Češky srovnat.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Belgická tenistka Elise Mertensová gestikuluje v utkání osmifinále Wimbledonu.

Belgičanka měla na chvíli na travnatém dvorci navrch a v klíčových chvílích uhrávala potřebné fiftýny. Strýcové nelze upřít snahu, jenže když v šesté hře znovu ztratila podání, měla soupeřka k výhře blíž. Za stavu 5:3 pak mohla Mertensová při svém podání zápas ukončit. To se jí ale nepovedlo!

Česká bojovnice totiž předvedla senzační obrat. Soupeřce nejdřív vzala servis a vzápětí brejk potvrdila. Zaskočená Belgičanka nedokázala tlaku Strýcové najednou čelit. Ztratila pak i další podání a za chvíli byl stav vyrovnaný na 1:1 na sety.

V tu chvíli pro změnu na pažitu v All England Clubu dominovala zkušená Češka. Na podání šla na začátku rozhodujícího dějství sice Mertensová, ale neměla nárok. Strýcová urvala vedení 3:0 a sama mířila za postupem do čtvrtfinále Wimbledonu. Mezi osmičkou nejlepších přitom byla již v roce 2014.

Belgičanka si navíc vyžádala ošetření lékařem a odešla do útrob stadionu. Strýcová se v mikině s ručníkem kolem krku protahovala a snažila se udržet koncentraci, což se jí povedlo. Rozhodující sadu Češka ovládla v poměru 6:2 a může slavit postup do čtvrtfinále.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová.

O semifinále bude Strýcová bojovat s domácí Johannou Kontaovou, která porazila Petru Kvitovou po setech 4:6, 6:2 a 6:4.

Tenistka Karolína Muchová je překvapivou čtvrtfinalistkou Wimbledonu. Dvaadvacetiletá česká hráčka v osmifinále na trávě v All England Clubu nečekaně vyřadila krajanku a turnajovou trojku Karolínu Plíškovou 4:6, 7:5 a 13:11 a poprvé v kariéře je na grandslamu mezi nejlepší osmičkou.

Muchová slaví senzační postup

Muchová je druhou českou čtvrtfinalistkou turnaje. O semifinále může Strýcová stejně jako před pěti lety hrát s Petrou Kvitovou, která bojuje v osmifinále na centrkurtu s domácí Johannou Kontaovou.

Letošní finalistka turnaje WTA v Praze Muchová je v hlavní soutěži Wimbledonu poprvé. Výhrou nad Plíškovou získala první skalp hráčky světové desítky. O semifinále bude hrát s nasazenou osmičkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny.

"Je pecka dostat se mezi osm nejlepších ve Wimbledonu Jsem za to strašně ráda," řekla Muchová. Do čtvrtfinále postoupila při premiéře na turnaji jako první hráčka od roku 2006.

Foto: Toby Melville, Reuters

Karolína Muchová předvedla skvělý výkon

První skalp hráčky z top ten

Letošní finalistka turnaje WTA v Praze Muchová je v hlavní soutěži Wimbledonu poprvé. Výhrou nad Plíškovou získala první skalp hráčky světové desítky. O semifinále bude hrát s nasazenou osmičkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny.

V parádním představení českých hráček uspěla v první sadě Plíšková. V deváté hře jí Muchová při brejbolu pomohla dvojchybou a favoritka sadu dopodávala. Ve druhé ale ukázala Muchová svoji variabilitu, díky zkrácení z forhendu za síť odskočila do vedení 5:3. Při svém podání setbol ještě nevyužila, ale uspěla na 7:5.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Karolína Muchová se prezentovala skvělou hrou na síti

V rozhodující sadě Plíšková za stavu 1:2 a 0:30 při svém podání získala deset z jedenácti výměn a vedla 4:2. Při vedení 5:4 podávala na postup, ale neuspěla. Sice se dostala z 0:40 na shodu, jenže při dalším brejkbolu chybovala. Skoro to samé přišlo poté, co Plíšková brejkla Muchovou na 11:10, ale o podání přišla čistou hrou.

Muchová přestřílela soupeřku na servisu

Přestože se hrálo tři a čtvrt hodiny, obě tenistky předváděly skvělé údery a často si vysloužily hlasitý potlesk. Muchová, která dokonce přestřílela Plíškovou 14:7 na esa, rozhodla za stavu 12:11 odvážnější hrou.

Častěji chodila na síť a při podání Plíškové znovu vedla 40:0. Pvní dva mečboly favoritka odvrátila, při druhém Muchová spadla a v hledišti to zahučelo. Při třetím měla štěstí, míček se po jejím úderu otřel o pásku a dopadl na stranu Plíškové, která nemohla reagovat.

"Nehrála jsem nejlépe, čímž nechci snižovat její výkon, protože hrála dobře. Šla do toho, protože neměla co ztratit, na což jsem ale od soupeřek zvyklá," řekla Plíšková. "Na podání jsem byla mimo a returnem jsem jí dala hodně bodů. Měla jsme hodně šancí, ale taky hodně chybovala. Jsem zklamaná, je to blbej den," smutnila Plíšková.

Kvitová na domácí hvězdu nestačila

Šestá nasazená Kvitová v předchozích třech duelech na trávě v Londýně neztratila set a v duelu s Kontaovou navázala na formu z minulého týdne ziskem první sady. Pak ale Britka zpřesnila hru, začala zasypávat Kvitovou tvrdými údery a vývoj otočila.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Petra Kvitová si čtvrtfinále Wimbledonu nezahraje

Česká tenistka ještě zdramatizovala třetí set, v němž stáhla skóre z 1:5 na 4:5. Odvrátila dva mečboly, ale při třetím poslala forhend za základní čáru. Wimbledonská vítězka z let 2011 a 2014 nastřílela 40 vítězných úderů, ale připsala si 34 nevynucených chyb, zatímco Kontaová měla tuto statistiku téměř vyrovnanou 22/21.

Devětadvacetiletá Kvitová ve Wimbledonu startovala bez přípravného turnaje na trávě a po více než měsíční pauze kvůli bolavému předloktí své dominantní levé ruky, které si poranila těsně před Roland Garros.

WIMBLEDON (tráva, dotace 38 milionů liber):
Dvouhra žen - osmifinále:
Strýcová (ČR) - Mertensová (21-Belg.) 4:6, 7:5, 6:2
Muchová (ČR) - Karolína Plíšková (3-ČR) 4:6, 7:5, 13:11
Kvitová (6-ČR) - Kontaová (19-Brit.) 6:4, 2:6, 4:6
Čtyřhra - 3. kolo:
Peschkeová, Melicharová (7-ČR/USA) - Spearsová, N. Kičenoková (USA/UKr.) 6:2, 6:3
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Siegemundová, Friedsamová (Něm.) 7:6 (8:6), 6:1
Muži: Čtyřhra - 3. kolo:
Cabal, Farah (2-Kol.) - Jebavý, Oswald (ČR/Rak.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 7:5

Ostatní výsledky najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Austrálie Ashleigh Bartyová (1) Spojené státy Alison Riskeová
    6 : 3; 2 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Španělsko Carla Suárezová (30)
    6 : 2; 6 : 2
  • Česká republika Barbora Strýcová Belgie Elise Mertensová (21)
    4 : 6; 7 : 5; 6 : 2
  • Velká Británie Johanna Kontaová (19) Česká republika Petra Kvitová (6)
    4 : 6; 6 : 2; 6 : 4
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Chorvatsko Petra Martičová (24)
    6 : 4; 6 : 2
  • Česká republika Karolína Muchová Česká republika Karolína Plíšková (3)
    4 : 6; 7 : 5; 13 : 11
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Spojené státy Cori Gauffová
    6 : 3; 6 : 3
  • Čína Čang Šuaj Ukrajina Dajana Jastremská
    6 : 4; 1 : 6; 6 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Alison Riskeová Spojené státy Serena Williamsová (11)
    4 : 6; 6 : 4; 3 : 6
  • Česká republika Barbora Strýcová Velká Británie Johanna Kontaová (19)
    7 : 6; 6 : 1
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Česká republika Karolína Muchová
    7 : 5; 6 : 4
  • Čína Čang Šuaj Rumunsko Simona Halepová (7)
    6 : 7; 1 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Česká republika Barbora Strýcová
    6 : 1; 6 : 2
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Ukrajina Elina Svitolinová (8)
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Rumunsko Simona Halepová (7)
    2 : 6; 2 : 6