Hlavní obsah

Tažení Strýcové končí, na Serenu nestačila

Aktualizováno

Konec velkého tažení. Barbora Strýcová v semifinále Wimbledonu nestačila na favorizovanou Serenu Williamsovou z USA. Se sedminásobnou vítězkou turnaje prohrála jednoznačně 1:6, 2:6. Rumunka Simona Halepová v prvním zápase rychle porazila Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:1, 6:3 a střetne se s Američankou v sobotním finále.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Česká tenistka Barbora Strýcová snad ani nechtěla sledovat, jak její soupeřka Serena Williamsová v semifinále Wimbledonu neomylně trefuje údery k lajnám.

Článek
Fotogalerie

Třetí grandslam sezony nebude mít českou finalistku. V lednu hrála finále Australian Open Petra Kvitová, na pařížské antuce bojovala o titul Markéta Vondroušová. Teď žádná z Češek.

Strýcová má ovšem za sebou ve 33 letech svůj nejlepší grandslam. Díky tomu se v žebříčku dvouhry posune na 32. místo. V semifinále je na trávě v All England Clubu i ve čtyřhře a v případě zisku titulu se stane světovou deblovou jedničkou. Úspěšným vystoupením ve dvouhře si vydělala 588 000 liber (16,7 milionu korun).

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Barbora Strýcová v akci během semifinále Wimbledonu proti americké tenistce Sereně Williamsové.

Serena Williamsová si finále Wimbledonu zopakuje po roce a celkově ho bude hrát už pojedenácté. Rekordmankou je s 12 finálovými starty Martina Navrátilová. Dosud poslední triumf zde Williamsová vybojovala před třemi lety. Její soupeřkou v sobotu bude Simona Halepová, která porazila Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:1, 6:3 a jako první Rumunka bude hrát na londýnském grandslamu o titul.

Strýcová se rvala o každý míček, ale byla na ní znát tíha okamžiku a vůbec se nemohla dostat k útočné hře. Williamsová se zpočátku netrefovala do prvního podání, ve výměnách chybovala, ale ve vzduchu visel její atak.

Foto: Adam Davy, ČTK/AP

Dělala všechno možné, ale neměla nárok. Česká tenistka Barbora Strýcová v semifinále Wimbledonu neuspěla.

Ten přišel ve čtvrté hře. Strýcová se ocitla po druhém servisu pod tlakem a nepovedeným kraťasem nabídla Američance první brejkbol. Při následném prvním pokusu o servis - volej ještě jeden míč na síti vrátila, ale při druhém přišel prohoz a od té doby se Williamsová rozjela.

V následné hře napálila dvě esa a čistou hrou potvrdila brejk. Strýcová poté podruhé přišla o podání. Za stavu 1:5 při podání americké hvězdy měla nadějný náskok 40:0, nevyužila ale ani jeden brejkbol. Vítězka 23 grandslamových titulů set ukončila třetím esem v utkání.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Americká tenistka Serena Williamsová během semifinále Wimbledonu.

Druhý set rozehrála Strýcová uvolněněji a několikrát si vysloužila potlesk zaplněného hlediště centrálního dvorce. V páté hře však znovu pomohla Williamsové k brejkbolu. V závěru gamu dala dvojchybu, diváci ji sice povzbuzovali, ale Strýcová po náběhu k síti chybovala.

Sedmatřicetiletá Williamsová byla ve druhém setu pevná na servisu, Strýcová při něm ve druhém dějství získala jen čtyři míče. Zápas skončil za 59 minut. Američanka držela plzeňskou rodačku daleko od sítě, sama měla při nábězích úspěšnost 13 z 16, zatímco Strýcová tentokrát pouze 4 z 11.

Zápas turnajové sedmičky Halepové s osmičkou Svitolinovou, přemožitelkou Karolíny Muchové ze čtvrtfinále, trval hodinu a dvanáct minut. Zpočátku se však zdálo, že půjde spíše o klasickou antukovou bitvu než o zápas na trávě. Hrály se dlouhé výměny od základní čáry. První game trval devět minut, dva dohromady dvacet a tenistky v nich odehrály 32 výměn. Vyšla z nich lépe Halepová, která vedla 2:0.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Romunka Simona Halepová při semifinále s Elinou Svolinovou z Ukrajiny.

Pak utkání zrychlilo. Rumunka si sice prohrála servis, ale víc už Ukrajince v první sadě nedovolila. Ještě měla problém úvodní dějství ukončit, potřebovala k tomu šest setbolů. Pevnější ve výměnách byla i ve druhém setu, v kterém jí stačil jeden brejk Svitolinové. Halepová dobře bránila, ale vyhrála i na vítězné údery 26:10.

"Je to nádherné. Jsem nadšená a je to jeden z nejhezčích okamžiků v mém životě," řekla loňská vítězka Roland Garros. "Nebylo to tak snadné, jak ukazuje výsledek. Musela jsem bojovat, ale hrála jsem dobře takticky a byla silná mentálně i fyzicky. Tohle je moje nejlepší tenisová verze," uvedla sedmadvacetiletá Halepová, která je v pátém grandslamové finále.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinka Elina Svitolinová při utkání se Simonou Halepovou z Rumunska.

Bylo jí jedno, jestli ve finále narazí na Strýcovou, nebo Williamsovou. "Bude to poslední zápas turnaje a finále Wimbledonu. Nemůžu si přát víc," pronesla Rumunka.

Veteránka Peschkeová zůstává ve hře

Ve 44 letech se Květa Peschkeová probojovala poprvé ve Wimbledonu do semifinále smíšené čtyřhry. Zkušená česká tenistka, která v roce 2011 získala na trávě v All England Clubu trofej v ženském deblu, bojuje o druhý grandslamový titul po boku Nizozemce Wesleyho Koolhofa.

Česká veteránka s třicetiletým Koolhofem, nasazené pětky, prošli do semifinále po suverénní výhře 6:1, 6:2 nad dvojicí Artem Sitak z Nového Zélandu, Němka Laura Siegemundová. V mixu na grandslamech hrála Peschkeová již třikrát finále na US Open, ale poslední krok v letech 2006, 2010 ani 2012 neudělala.

Ve Wimbledonu byla ve smíšené čtyřhře Peschkeová nejdále dvakrát ve čtvrtfinále. Dva dny po 44. narozeninách si dnes vynahradila zklamání ze čtyřhry s Američankou Nicole Melicharovou, s níž při obhajobě finále vypadla ve čtvrtfinále.

WIMBLEDON (tráva, dotace 38 milionů liber):
Ženy
Dvouhra - semifinále:
Halepová (7-Rum.) - Svitolinová (8-Ukr.) 6:1, 6:3
S. Williamsová (11-USA) - Strýcová (ČR) 6:1, 6:2
Muži
Čtyřhra - semifinále:
Mahut, Roger-Vasselin (11-Fr.) - Dodig, Polášek (Chorv./SR) 6:2, 7:6 (9:7), 7:6 (7:2)
Cabal, Farah (2-Kol.) - Klaasen, Venus (3-JAR/N. Zél.) 6:4, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 6:4
Smíšená čtyřhra
Čtvrtfinále:
Koolhof, Peschkeová (5-Niz./ČR) - Sitak, Siegemundová (N. Zél./Něm.) 6:1, 6:2
Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Gimeno Valero (Šp.) - Svrčina (ČR) 4:6, 6:3, 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
Damm, Kodat (3-USA) - Paulson, Vanšelbojm (ČR/Ukr.) 6:3, 6:4
Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Schoolkate, Sweeny (Austr.) 6:4, 6:2
Juniorky:
Čtyřhra - 2. kolo:
Charajevová, Tichonovová (2-Rus.) - Fruhvirtová, Lavičková (ČR) 4:6, 7:6 (7:4), 6:3
Která z tenistek postoupí do finále Wimbledonu?
Barbora Strýcová
75,6 %
Serena Williamsová
24,4 %
Celkem hlasovalo 9159 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Austrálie Ashleigh Bartyová (1) Spojené státy Alison Riskeová
    6 : 3; 2 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Španělsko Carla Suárezová (30)
    6 : 2; 6 : 2
  • Česká republika Barbora Strýcová Belgie Elise Mertensová (21)
    4 : 6; 7 : 5; 6 : 2
  • Velká Británie Johanna Kontaová (19) Česká republika Petra Kvitová (6)
    4 : 6; 6 : 2; 6 : 4
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Chorvatsko Petra Martičová (24)
    6 : 4; 6 : 2
  • Česká republika Karolína Muchová Česká republika Karolína Plíšková (3)
    4 : 6; 7 : 5; 13 : 11
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Spojené státy Cori Gauffová
    6 : 3; 6 : 3
  • Čína Čang Šuaj Ukrajina Dajana Jastremská
    6 : 4; 1 : 6; 6 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Alison Riskeová Spojené státy Serena Williamsová (11)
    4 : 6; 6 : 4; 3 : 6
  • Česká republika Barbora Strýcová Velká Británie Johanna Kontaová (19)
    7 : 6; 6 : 1
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Česká republika Karolína Muchová
    7 : 5; 6 : 4
  • Čína Čang Šuaj Rumunsko Simona Halepová (7)
    6 : 7; 1 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Česká republika Barbora Strýcová
    6 : 1; 6 : 2
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Ukrajina Elina Svitolinová (8)
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Rumunsko Simona Halepová (7)
    2 : 6; 2 : 6