Hlavní obsah

Halepová - S. Williamsová 6:2, 6:2Serena na lopatkách! Halepová rozcupovala sen americké legendy a ovládla Wimbledon

Praha
Aktualizováno

Konec snu o přepsání tenisové historie. Aspoň prozatím. Serena Williamsová svůj 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnala rekordní zápis Margaret Courtové, nepřidala. Ve finále Wimbledonu podlehla fantasticky hrající Simoně Halepové ve dvou setech 2:6, 2:6. Rumunka tak po triumfu z French Open z roku 2018 přidala svůj druhý titul z turnajů velké čtyřky v kariéře.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Simona Halepová s trofejí za vítězství ve Wimbledonu

Článek
Fotogalerie

Bez respektu k šampionce vstoupila do zápasu Simona Halepová. Hned v úvodním gamu vzala Sereně Williamsové podání, vzápětí proměnila své a parádní vstup do zápasu završila dalším brejkem. Po pouhých osmi minutách tak vedla nad třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionkou 3:0.

Favoritku utkání trápila především vynikajícím pohybem a returnem, Serena nebyla schopná i přes slušně rozehrané výměny získávat vítězné míče.

Foto: Carl Recine, Reuters

Simona Halepová trápila soupeřku vynikajícím pohybem

Sedmadvacetiletá Rumunka, která vyhrála z deseti vzájemných zápasů jediný, převyšovala o deset let starší soupeřku především vynikající defenzivou založenou na skvělém pohybu. Američanka se jen pomalu dostávala do tempa, první game získala až za stavu 1:4.

Sedminásobná wimbledonská šampionka zkoušela změnit hru, začala se více tlačit k síti, Rumunka však každý méně připravený útok trestala přesnými obhozy.

Halepová si již výborně rozehranou sadu ujít nenechala, vyhrála ji 6:2 a za 27 minut se ujala vedení 1:0.

Paráda Halepové pokračovala

Výborný tenis pokračoval i ve druhé sadě. Williamsová si tentokrát pohlídala začátek setu a v prvních čtyřech hrách si obě tenistky držely svůj servis. O ten však jako první opět přišla Američanka.

Foto: Carl Recine, Reuters

Serena Williamsová první set nezvládla

Fantasticky se pohybující Halepová nutila svoji soupeřku k dalším úderům, které často skončily nevynucenou chybou Williamsové. Rumunka navzdory menším fyzickým dispozicím držela s favoritkou krok překvapivě i na podání, nadále si s přehledem držela servisy a šla do vedení 4:2.

Williamsová evidentně znervózněla, začala kupit nevynucené chyby a když podruhé za sebou přišla o servis, bylo o nové wimbledonské šampionce rozhodnuto. Simona Halepová za necelou hodinu hry vyhrála dvakrát 6:2 a slaví svůj druhý grandslamový titul.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Simona Halepová se raduje z wimbledonského titulu

„Byl to můj nejlepší zápas tady. Nedokážu si to vysvětlit, ale cítila jsem se skvěle. Je neuvěřitelné držet tuhle trofej a nikdy na tenhle den nezapomenu," řekla šťastná Halepová, která se stala první Rumunkou, jenž slavný turnaj ovládla.

Serena Williamsová po narození dcery Olympie v září roku 2017 prohrála třetí grandslamové finále v řadě, což se jí stalo poprvé v kariéře. "Simona hrála neuvěřitelný tenis, cítila jsem se jako štvaná zvěř," popsala své pocity poražená tenistka.

Halepová se v pondělním vydání žebříčku posune na čtvrté místo.

Čtyřhru vyhráli v maratonském finále Kolumbijci

Vítězi mužské čtyřhry se stali Juan Sebastian Cabal a Robert Farah, kteří vybojovali historický grandslamový titul pro Kolumbii. V maratonském finále udolali až po téměř pěti hodinách francouzské tenisty Nicolase Mahuta a Edouarda Rogera-Vasselina.

Po čtyřech tie-breacích vyhráli druzí nasazení Jihoameričané rozhodující pátý set 6:3 a v pondělí se stanou světovými jedničkami. Dosud jim v žebříčku patřilo páté místo. Na turnaji v All England Clubu byli do letošního ročníku nejdál ve třetím kole.

Sedmatřicetiletý Mahut, který má kompletní sbírku grandslamových titulů ve čtyřhře, nenavázal na wimbledonský triumf z roku 2016 s krajanem Pierrem-Huguesem Herbertem. Ve finále tehdy porazili Juliena Benneteaua s Rogerem-Vasselinem, který se nedočkal wimbledonského vítězství ani na druhý pokus.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Muži:
Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (2-Kol.) - Mahut, Roger-Vasselin (11-Fr.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), 6:7 (5:7), 6:3
Ženy:
Dvouhra - finále:
Halepová (7-Rum.) - S. Williamsová (11-USA) 6:2, 6:2
Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Damm, Kodat (3-USA) 6:2, 3:6, 6:3
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Snigurová (Ukr.) - Noelová (10-USA) 6:4, 6:4

Reklama

Související témata: