Hlavní obsah

Djokovič - Federer 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12Wimbledonská bitva snů! Djokovič ovládl historický zápas a slaví 16. grandslamový titul

Praha
Aktualizováno

Fantastický, dramatický a nezapomenutelný. Tak se bude vzpomínat na neuvěřitelný finálový duel o wimbledonský titul mezi světovou jedničkou Novakem Djokovičem a legendárním Rogerem Federerem. Svůj pátý triumf z nejslavnějšího turnaje světa si nakonec po pětisetové bitvě (7:6, 1:6, 7:6, 4:6 a 13:12), kterou poprvé v historii musel rozhodnout za stavu 12:12 v pátém setu tiebreak, připsala světová jednička a raduje se ze 16. grandslamového titulu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Novak Djokovič ovládl Wimbledon popáté

Článek
Fotogalerie

První možnost výrazně promluvit do průběhu úvodního setu měl za stavu 2:1 ve svůj prospěch Roger Federer, brejkbol však Djokovič bez větších problémů odvrátil. Švýcar se postupem času snažil zkracovat výměny častými přechody na síť i zkracováním hry a taktika se mu vyplácela.

Srbský tenista se téměř v polovině případů musel spoléhat až na druhý servis, přesto neměl problémy udržet si svá podání a první sada tak spěla ke zkrácené hře.

V tiebreaku se hrál od prvních míčů vynikající tenis. Dvacetinásobný grandslamový vítěz se nedále snažil o ofenzivní pojetí a ze začátku se mu dařilo. Federer se dostal do vedení 5:3, ale tradičně výborně se pohybující Srb získal následují čtyři body a po jedné hodině hry se dostal do vedení 1:0 na sety.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Novak Djokovič na podání

Brejk hned na úvod

Prvního brejku zápasu se natěšení fanoušci dočkali hned na úvod druhého setu a přišla o něj světová jednička. A tím Djokovičovo trápení ve druhém setu teprve začalo. Bělehradský rodák nezvládl ani svůj další game na servisu, když se snažil svého soka překvapit i přechody na síť, a po dvanácti minutách prohrával už 0:3.

Djokovič působil v dalším průběhu setu nesoustředěným dojmem, dopouštěl se jednoduchých chyb a myšlenkami se již spíše zabýval třetím dějstvím. To se potvrdilo i ve zbytku druhé sady, kdy již nekladl větší odpor a set prohrál za 26 minut jasně 1:6.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Roger Federer držel se světovou jedničkou v prvním setu krok.

Další tiebreak pro Srba

Třetí set se odehrával ve stopách toho úvodního. K prvnímu brejkbolu, který zároveň znamenal setbol, se za stavu 5:4 propracoval Federer, Djokovič si však stejně jako v úvodu utkání s kritickou situací poradil.

I třetí sada tak dospěla do zkrácené hry. V jejím úvodu si mnohem lépe počínal čtyřnásobný vítěz z All England Clubu. Využil nevynucených chyb svého soupeře, ve výměnách od základní čáry měl navrch a brzy se ujal vedení 5:1. Švýcar již náskok svého soupeře nesmazal, Djokovič i druhý tiebreak vyhrál, tentokrát v poměru 7:4, a po 2 hodinách a 17 minutách boje se ujal vedení 2:1.

Federer tak po třech odehraných setech ani jednou neztratil servis, dokonce nečelil hrozbě brejku, přesto se svým velkým rivalem prohrával.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Roger Federer

Federer znovu zaútočil

Do pátého gamu čtvrtého setu si fanoušci museli počkat na další klíčový moment. A ke spokojenosti většiny z nich se o něj postaral basilejský rodák, který svému soupeři počtvrté v zápase prolomil servis a šel do vedení 3:2.

Federer si i nadále při svém podání počínal naprosto suverénně. A situace z druhého setu se opakovala. Djokovič znovu přišel podruhé v řadě o podání a zdálo se, že je o výsledku sady rozhodnuto.

Pak světová jednička přece jen zabojovala, poprvé v zápase vzala svému soupeři servis a snížila na 4:5. Na více to Srbovi však nestačilo, set prohrál 4:6 a o výsledku dramatické bitvy tak musela rozhodnout závěrečná sada.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Novak Djokovič se tradičně prezentoval výborným pohybem.

Pátý set o vše

Kritický moment musel v rozhodující sadě jako první hasit za stavu 2:1 pro Djokoviče Federer, který při svém podání odvracel hned tři brejkboly. Do stejné situace se dvacetinásobný grandslamový šampion dostal o dvě hry později. A tentokrát už neuspěl. Poprvé v páté sadě vzal Srb svému soupeři podání a šel do vedení 4:2.

Hned v následující hře však sedmatřicetiletá legenda srovnala účty. Na Djokovičovi se podepsala nervozita, svému soupeři pomohl dvojchybou a bylo sníženo na 3:4.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer v souboji s Novakem Djokovičem.

Důležitý moment celého finále tak přišel za stavu 6:6, kdy Djokovič podruhé v páté sadě přišel o podání. Federer však obrovské šance nevyužil, promarnil dva mečboly a utkání za stavu 8:8 pokračovalo.

Neuvěřitelný finálový zápas, který byl zároveň nejdelším bojem o titul ve Wimbledonu, tak musel poprvé v historii rozhodnout za stavu 12:12 tiebreak. V něm byl šťastnější Djokovič, když zkrácenou hru ovládl 7:3 a po 4 hodinách a 55 minutách mohl slavit titul.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Novak Djokovič ve fantastickém finále udolal Rogera Federera

"Byl to úchvatný mač. Nabídl úplně všechno, špičkový tenis," řekl švýcarský fenomén v rozhovoru na kurtu. Měsíc před 38. narozeninami mohl získat titul jako nejstarší muž v open éře a rekordní sbírku si rozšířit o 21. grandslamovou trofej. Ale podeváté travnatý turnaj nedobyl.

"Bylo to šílené finále, vydal jsem ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat. V sedmatřiceti se cítím skvěle," neztrácel optimismus Švýcar. S Federerem sehráli již 48. vzájemný souboj, dnešní vítěz si bilanci vylepšil na 26:22. "Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy hrál. Bohužel jeden musel prohrát," uvedl Djokovič.

Dosavadní nejdelší finále na trávě v All England Clubu trvalo 4:48 hodiny a Federer v něm v roce 2008 prohrál s Nadalem.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Novak Djokovič obhájil loňský titul z All England Clubu

Čchan Jüng-žan a Dodig získali ve Wimbledonu titul v mixu

Tchajwanská tenistka Čchan Jüng-žan a Chorvat Ivan Dodig získali poprvé v kariéře wimbledonský titul ve smíšené čtyřhře. Dvojnásobní šampioni z Roland Garros ve finále na londýnské trávě porazili lotyšsko-švédskou dvojici Jelena Ostapenková, Robert Lindstedt 6:2, 6:3.

Osmí nasazení Čchan Jüng-žan a Dodig navázali v All England Clubu na svůj triumf z Paříže, kde na antuce v květnu obhájili premiérový loňský titul. Vedle společných trofejí z mixu mají oba po jednom grandslamovém triumfu ve čtyřhře.

Čchan Jüng-žan ovládla US Open 2017 se Švýcarkou Martinou Hingisovou, Dodig vyhrál v roce 2015 Roland Garros s Brazilcem Marcelem Melem.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Muži
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3)
Smíšená čtyřhra
Finále
Čchan Jüng-žan, Dodig (8-Tchaj-wan/Chorv.) - Ostapenková, Lindstedt (Lot./Švéd.) 6:2, 6:3
Junioři
Dvouhra - finále:
Močizuki (8-Jap.) - Gimeno Valero (Šp.) 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále:
Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Draxl, Nanda (7-Kan./USA) 7:5, 6:4
Juniorky
Čtyřhra - finále:
Broadusová, Forbesová (USA) - Bartoneová, Selechmetěvová (Lot./Rus.) 7:5, 5:7, 6:2
Jak si vede Strýcová ve finále čtyřhry?

Reklama

Související témata: