Hlavní obsah

USA - Slovinsko 2:3 PPHokejová senzace na úvod! Slovinci porazili Američany

Pchjongčchang

Hned v prvním utkání olympijského turnaje se zrodila velká senzace! Slovinci překvapivě porazili celek USA 3:2 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v čase 60:38 útočník Jan Muršak, který předtím 97 sekund před koncem třetí třetiny také vyrovnal na 2:2.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejisté Slovinska se radují z gólu proti USA.

Článek

Američané vedli po brankách Briana O'Neilla a Jordana Greenwaye po dvou třetinách 2:0. Ve 46. minutě ale snížil Jan Urbas a pak dvěma góly zařídil překvapení Muršak. Dvěma asistencemi se podílel na úspěchu Slovinců obránce Blaž Gregorc z Hradce Králové.

Slovinci na minulé olympiádě dosáhli postupem do čtvrtfinále a sedmým místem historického úspěchu. Stejně jako tehdy v Soči startují na turnaji jako jediný celek, který chybí v elitní skupině mistrovství světa. Sestoupili z ní loni v Paříži.

Do první šance se dostal v sedmé minutě Greenway, který ale brankáře Krošelje nepřekonal. Z dorážky neuspěl ani Stoa. V polovině úvodního dějství měl možnost Kovačevič, ale brankáře Zapolskiho zastoupil Welch. V 18. minutě se radovali Američané, Roeovu přihrávku zužitkoval O'Neill.

Ve 26. minutě mohl zvýšit v přesilové hře Gilroy, za tři minuty neproměnil příležitost na vyrovnání Tičar. Ve 33. minutě už semifinalista minulých her zvýšil. O'Neill s tečí ještě před brankovištěm neuspěl, ale následně puk snadno doklepl do odkryté branky Greenway.

Slovinci ale bojovali dál a dočkali se snížení. Gregorcovu střelu z pravého kruhu ještě usměrnil za Zapolskiho Urbas. V 52. minutě pomohla Američanům po Kuraltově střele horní tyč, ale náskok neudrželi. Při power play se po Gregorcově nahození prosadil před brankovištěm Muršak. V nastavení našel Tičar před brankou volného Muršaka a slovinský kapitán dovršil dokonalý obrat.

Hokejový turnaj, Skupina B:
USA - Slovinsko 2:3 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 18. O'Neill (Roe, Donato), 33. Greenway (O'Neill, Sanguinetti) - 46. Urbas (Gregorc, Vidmar), 59. Muršak (Gregorc, Verlič), 61. Muršak (Tičar, Urbas). Rozhodčí: Hribik (ČR), Salonen (Fin.) - Kaderli (Švýc.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 3348.
USA: Zapolski - Welch, Gilroy, Gunderson, Sanguinetti, Billins, J. Blum, Wisniewski - Gionta, Greenway, Stoa - Donato, Terry, Arcobello - O'Neill, Roe, Little - Butler, Ch. Bourque, Slater - McCarthy. Trenér: Tony Granato.
Slovinsko: Krošelj - Gregorc, Robar, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc - Urbas, Muršak, Verlič - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Goličič - Mušič, Pance, Kuralt - Ograjenšek. Trenér: Kari Savolainen.

Reklama

Související témata: