Hlavní obsah

Česko - Korea 2:1Muka na úvod. Korea překvapila českého favorita

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Čo Min-ho 0 : 1
12. Kovář 1 : 1
17. Řepík 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Vzpoura se nekonala, ale bylo to drama až do konce. Čeští hokejisté porazili tým Koreje v úvodním utkání olympijského turnaje o jediný gól 2:1. Začátek zápasu přinesl neklid na střídačku Jandačova týmu, domácí vedli, ale dvě trefy vývoj otočily, o výhře rozhodl v 17. minutě Michal Řepík.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Vojtěch Mozík v utkání s Jižní Koreou.

Článek
Fotogalerie

Ve třetí minutě se domácí dostali před brankáře Pavla Francouze a domácí fanynky za jeho brankou ožily, ale neradovaly se. Za chvíli na druhé straně dal o sobě vědět i český kapitán Martin Erat, skóre se přesto neměnilo.

Šok přišel v 8. minutě. Střela mezi kruhy, puk lízl tyčku a skončil za zády českého gólmana, trefil se Čo Min-ho a hala v Kangnungu pro deset tisíc diváků propukla v jásot. Premiérový start na zimní olympiádě vyšel Korejcům podle představ.

Srovnat mohl za dvě minuty Roman Červenka, ale netrefil odkrytou branku. Češi přidali na tlaku a využili hned první početní výhodu, na 1:1 srovnal Jan Kovář.

Řepík uklidnil a rozhodl

Početní výhodu mohli využít domácí pět minut před koncem první třetiny, ale radovala se druhá strana, překvapivý vývoj otočil Michal Řepík. Tak i první část skončila, přinesla nečekané drama na účet českého hokeje.

Po pěti minutách prostřední části dostala Korea druhou přesilovku. Při první inkasovala. Vyčkávaná, hodně přihrávek a také dorážky. Favorit musel zabrat, aby domácí nesrovnali. Po skončení oslabení se dostal do velké šance Erat, ale skóre nenavýšil tváři v tvář korejskému brankáři.

I když domácí mužstvo prohrávalo, korejští fanoušci se bavili, dokonce vytvořili mexickou vlnu. Pokud někdo čekal gólový kolotoč, po čtyřiceti minutách se nedočkal, favorit vedl jen 2:1, když soupeře jednoznačně přestřílel. Byl to ale boj s houževnatým sokem.

Dalton držel Koreu

Začátek třetí dvacetiminutovky zahájil domácí tým v početní výhodě. A před Francouzem bylo veselo. Místo českého tlaku přišlo za tři minuty další oslabení, gól ale nepadl, Jandačův výběr vedl stále 2:1 a neměl nic jisté. Minutu s hráčem navíc měli Češi k dobru, stejný výsledek, bez gólu, vzápětí přišla další početní výhoda. Červenka nastřelil horní tyčku, to byla největší šance, čekání na gól pokračovalo.

Sedm minut před šedesátou minutou předvedl perfektní střelu Tomáš Mertl ale gólman Dalton vytáhl zákrok utkání. Další úspěšný zásah si připsal proti Červenkovi. České střelecké trápení pokračovalo, a to až do konce utkání. Češi neskórovali ani při korejské hře bez brankáře a ubojovali vítězství 2:1.

Olympijský turnaj, skupina A:
Korea - Česko 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Čo Min-ho (Radunske, Swift) - 12. Jan Kovář (Řepík, Sekáč), 17. Řepík (Birner, Francouz). Rozhodčí: Lemelin (USA), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6025.
Dalton - Kim Won-čon, Young, Regan, I Ton-ko, So Jong-čon, Plante, O Hjon-ho - Testwuide, Kim Sang-uk, Kim Ki-song - Swift, Radunske, Čo Min-ho - Šin Sang-u, Kim Won-čong, Pak U-sang - Pak Čin-kjo, I Jong-čon, Šin Sang-hun - Čon Čong-u. Trenéři: Pek Či-son, Kim U-Če, Son Ho-Sung a Richard Park.
Francouz - O. Němec, Vitásek, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, od 30. navíc Jordán - Řepík, Horák, Birner - Erat, Jan Kovář, Sekáč - Vondrka, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Reklama