Hlavní obsah

Slováky skolil Američan se slavným jménem. Kouč cítil nervozitu

Na senzační výhru nad Rusy navázat nedokázali. Hokejisté Slovenska ve svém druhém utkání skupiny B olympijského turnaje podlehli USA 1:2, když oba góly inkasovali od útočníka Ryana Donata v oslabení.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ryan Donato slaví svoji trefu v zápase proti Slovensku.

Článek

„Nemůžeme uspět, pokud necháme soupeře využít dvě přesilovky z pěti. Přišlo mi, že svou roli sehrála i nervozita, kterou jsem z hráčů cítil. Přesto jsme díky Lacovi měli až do konce šanci na úspěch, hodně nás podržel," chválil kanadský trenér Slováků Craig Ramsay brankáře Sparty, který dostal příležitost místo olomouckého Konráda, jenž zdeptal Rusy.

„Byli jsme málo odvážní směrem dopředu, tím pádem se soupeř ani příliš nenadřel. Řada z nás se vyčerpala oslabeními a ti, kteří na ně nechodili, zase trošku vypadli z tempa. Ke konci už jsme neměli tolik sil," soudil obránce Hradce Králové Dominik Graňák.

Počítá se každý bod

Na úvodní trefu Donata sice už po 25 vteřinách odpověděl v první třetině sparťan Kudrna, ve 43. minutě ale 21letý americký mladík definitivně rozhodl. A hned děkoval za rady svému otci Tedovi, někdejšímu útočníkovi, který odehrál téměř 800 utkání v NHL a nyní svého syna vede jako trenér Hartfordu v univerzitní soutěži NCAA.

„Před zápasem mi říkal, abych nestřílel tak vysoko. Poradil mi, ať puky pálím do prostoru lapačky nebo vyrážečky. Před prvním gólem jsem si pomyslel ´vyrážečka´ a ono to fakt vyšlo. Měl jsem radost i za tátu," těšilo Donata, že USA odčinily úvodní prohru se Slovinci.

„Musíme prohru hned hodit za hlavu a připravit se na sobotní utkání se Slovinci, protože pro lepší pozici do vyřazovací části se počítá každý bod," uvědomuje si Ramsay.

Reklama

Související témata: