Hlavní obsah

Finsko - Korea 5:2Finové zdolali domácí Koreu, v cestě jim stojí Kanada

Finští obhájci bronzu splnili v osmifinále olympijského hokejového turnaje roli favorita proti domácí Koreji a po vítězství 5:2 je čeká souboj o semifinále s Kanadou. Na vítěze posledních dvou turnajů pod pěti kruhy narazí tým kouče Lauriho Marjamäkiho ve středu ve 13:10 SEČ.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Fin Petri Kontiola (27) se raduje z gólu proti Koreji s Teemu Hartikainenem (70) a Joonasem Kemppainenem (23).

Článek

Za vítěze se trefil dvakrát Petri Kontiola, osmnáctiletý útočník Eeli Tolvanen se podílel na postupu Suomi třemi přihrávkami. S devíti body za tři branky a šest asistencí ze čtyř zápasů si upevnil vedení v kanadském bodování turnaje.

Finové, kteří po stříbru z Turína v roce 2006 a následných dvou bronzech útočí už na čtvrtou olympijskou medaili za sebou, se proti bojujícím Korejcům dočkali brzy vedení. První přesilovou hru využil při trestu I Ton-koa Kontiola, který z levého kruhu proměnil krásnou bekhendovou přihrávku osmnáctiletého Tolvanena od pravého mantinelu.

V úvodním dějství přestříleli Finové soupeře 14:5, další šance nevyužili. Před Daltonem neuspěl zblízka Hartikainen a s koncem přesilovky při trestu Radunskeho si kanadský rodák v korejské brance poradil i s Osalovou dorážkou.

Ve 24. minutě pykal O Hjon-ho a Finové zvýšili. Kontiola se snažil přihrát před branku Hartikainenovi, ale puk si srazil do vlastní branky Young. Ve 27. minutě se po třetí asistenci Tolvanena v utkání trefil další osmnáctiletý talent Heiskanen a po premiérové trefě beka IFK Helsinky na velké mezinárodní akci se zdálo být rozhodnuto.

Jenže Korejci se nevzdali. Z dorážky z pravého kruhu se prosadil v polovině utkání Radunske. Za 123 sekund překonal Koskiinena střelou na lapačku tentokrát z levého kruhu An Čin-hi.

Krok drželi Korejci do 48. minuty, kdy Finové udeřili potřetí v utkání v přesilové hře. Při trestu Plantea po velkém závaru dotlačil puk za Daltona Hietanen. V závěru ještě domácí zkusili duel zdramatizovat při power play, ale sedm sekund před koncem dovršil výsledek do prázdné branky Manninen.

Korea zakončila svou premiéru mezi elitou na velkém mezinárodním turnaji po čtvrté porážce se čtyř zápasů na posledním 12. místě. V květnu bude v Dánsku poprvé v historii bojovat i mezi nejlepší šestnáctkou na mistrovství světa.

Hokej (Kangnung):
Muži - osmifinále:
Korea - Finsko 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Radunske (Regan, Kim Sang-uk), 33. An Čin-hi (Šin Sang-hun) - 5. Kontiola (Tolvanen, Kemppainen), 24. Kontiola (Lepistö, Tolvanen), 27. Heiskanen (Tolvanen), 48. Hietanen (Osala, Savinainen), 60. Manninen (Hietanen, Koskiranta). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Mayer (USA) - Fluri (Švýc.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:3. Diváci: 5409.
Korea: Dalton - Kim Won-čon, Young, Regan, I Ton-ko, Plante, O Hjon-ho - Radunske, Kim Sang-uk, Kim Ki-song - Testwuide, Swift, Čo Min-ho - I Jong-čon, An Čin-hi, Šin Sang-hun - Pak U-sang, Pak Čin-kjo, Šin Sang-u - Kim Won-čong. Trenér: Pek Či-son.
Finsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, Osala, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen - Anttila. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: