Hlavní obsah

Češi svým chlapcům věří. Výhru hokejistů nad Američany tipuje 80 procent sázkařů

Praha

Hokejisté Spojených států amerických se ve čtvrtek postaví do cesty české reprezentaci ve čtvrtfinále olympijských her v Pchjongčchangu. Proti nepříliš oblíbenému soupeři se svěřenci trenéra Josefa Jandače budou snažit přiblížit konec čekání na medaili z velké akce. Na olympiádě uspěli naposledy v Turíně 2006, na mistrovství světa před šesti lety. V obou případech získali bronz. Fanoušci jim doma u televize věří.

Foto: David W Cerny, Reuters

Čeští hokejisté oslavují výhru nad Švýcarskem.

Článek

Olympijský hokejový turnaj vstupuje do své kritické fáze. Čtvrtfinále už tradičně rozdělí týmy na úspěšné a neúspěšné. Čeští fanoušci si večer budou řídit budíky na čtvrtou ráno, aby mohli sledovat duel s celkem USA, přičemž vyhlídky na postup do nejlepší čtyřky nevypadají vůbec špatně. Česko je s kurzem 1,5:1 favoritem na postup, zároveň na výhru svěřenců kouče Jandače směřuje přesvědčivých 80% vkladů.

Kurz na výhru Česka v základní hrací době je aktuálně 1,95:1, na remízu 4,4:1 a na výhru USA 3,3:1.

„Český výběr se na šampionátu rozjížděl pozvolna. Na Koreu se fakt nekoukalo dobře, souboje s Kanadou a se Švýcary nám ale ukázaly, že šance na úspěch určitě je. Dlouho jsem neviděl náš výběr tak skvěle bruslit, na vysoké úrovni je ofenziva, jsme schopni hrát fyzicky, napadat. Jedinou viditelnou slabinou jsou častá oslabení. Američané se vždy během turnaje sehrávají a zlepšují, rozhodně nás nečeká nic jednoduchého, přesto jsme zasloužení favorité zápasu a vsadit na naše v kurzu 1,95 je pro opravdového fanouška skoro povinností," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

S postupem turnaje důvěra v medailový úspěch mezi sázkaři roste. Před začátkem her směřovalo nejvíce zhruba 40% sázek na vítězství Rusů (aktuálně 1,95:1). Postupně se ale misky vah začaly stále více naklánět na českou stranu, a ačkoliv je český tým s kurzem 9:1 až pátým největším favoritem, zatím téměř polovina sázek směřuje na zlato pro mužstvo kapitána Erata. A velmi často se na tiketech objevuje i umístění do 3. místa.

Postupové šance vidí lépe pro tým Josefa Jandače i společnost Chance. Ta ohodnotila vítězství Česka ve čtvrtfinále kurzem 1,92:1. Favority jsou Češi i podle tipérů. „Dvaasedmdesát procent sázkařů věří českému týmu," prozrazuje Markéta Světlíková, tisková mluvčí zmíněné společnosti.

Najde se i docela početná skupina tipérů, kteří čekají návrat do reality a konečnou českého snu o zopakování naganského zlatého triumfu. Porážku Česka očekává 18% sázkařů. Výhra Američanů je hodnocena kurzem 3,31:1. Hned deset procent sázkařů pak čeká, že zápas neskončí po šedesáti minutách (kurz 4,48:1).

„Američany by sice výhra nad Slovenskem mohla nabudit, ale papírově to stejně vypadá, že by česká reprezentace měla cestu za postupem do semifinále zvládnout vcelku bez velkých komplikací. Fanoušci věří, že postupné zlepšování českého týmu na turnaji bude pokračovat," dodává směrem ke čtvrtfinále olympijského turnaje Světlíková.

Zápas začne ve středu ve 4:10 SEČ. Přímý přenos vysílá ČT sport a Eurosport2, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak podle vás dopadne čtvrtfinálový zápas hokejistů Česka s USA?
Postoupí Češi
84,4 %
Postoupí Američané
15,6 %
Celkem hlasovalo 23042 čtenářů.

Reklama

Související témata: