Hlavní obsah

Zpívání hymny ruských hokejistů MOV nepohoršilo

Pchjongčchang

Zpěv hymny ruských hokejistů po vyhraném turnaji na hrách v Pchjongčchangu nepovažuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV) za problém, i když tím hráči porušili pravidla. Rusko kvůli sankcím za organizovaný dopingový systém nemohlo v Koreji vystupovat pod ruskou vlajkou ani propagovat další národní symboly.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zapěli si z plných plic... Zleva Bogdan Kiselevič, Ilja Kovalčuk, Nikolaj Prochorkin a Kirill Kaprizov.

Článek

Ruští hokejisté v euforii po zisku zlata zazpívali po nedělní výhře 4:3 v prodloužení nad Německem svou hymnu. A fanoušci se k nim přidali, i když v hale hrála hymna olympijská.

"Chápeme, že sportovci zrovna prožívali nadšení ze zisku zlaté medaile za výjimečných okolností," citovala představitele MOV agentura AP. Počínání ruských hokejistů proto nebude mít vliv na rozhodování o dalším osudu Ruského olympijského výboru.

MOV Rusům pozastavilo členství v prosinci kvůli systematickému dopingu a manipulování se vzorky během předchozích zimních her v Soči. Do Koreje bylo pozváno jen 168 ruských reprezentantů, kteří vystupovali pod neutrální vlajkou a názvem Olympijští sportovci z Ruska.

Své vlajky se výprava nedočkala ani při závěrečném zakončení her. Trest pro Rusko dál zůstal v platnosti, na čemž se výrazně podepsaly pozitivní testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu her.

Reklama

Související témata: