Hlavní obsah

Usměvavý anděl a fanda fotbalu z korejského severu jsou v obležení jako milovaní Beatles

Kangnung

Ochranka a policie v pohotovosti, fotografové v poklusu, televizní štáby bojující o nejlepší pozici, pištící dobrovolníci... Nikdy nevyhráli světovou soutěž, na zimních olympijských hrách debutují, přesto čelí obrovské pozornosti. Důvod je prostý: krasobruslaři Rjom Te-ok a Kim Ču-sik, startující v soutěži sportovních dvojic, dorazili do dějiště ze Severní Koreje.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Rjom Te-ok a Kim Ču-sik z KLDR při tréninku v Kangnungu.

Článek

Alespoň částečně se mohou vžít do pocitu milovaných Beatles, na jejich hudbu vystoupí i v bojích pod pěti kruhy. Vždyť v olympijské vesnici sportovců v Kangnungu i přímo v krasobruslařské hale budí pár mimořádný poprask, o němž si všichni ostatní účastníci her chystajících se už přímo v dějišti sportovního svátku mohou nechat jen zdát.

„Chystal jsem se na trénink a najednou koukám, že z haly až na parkoviště je policejní špalír. Byl pro severokorejské krasobruslaře, kteří měli navíc ochranku," vyprávěl nevšední zážitek český krasobruslař Michal Březina.

Mnohem intenzivnější zkušenost má s dvojicí, která čelí obrovské pozornosti, česká dvojice Anna Dušková a Martin Bidař, neboť organizátoři je zařadili do stejné tréninkové skupiny, kterou tvoří ještě dvojice z Austrálie a Izraele. Od prvních tréninků až do soutěže se reprezentanti čtyř daných zemí musí dělit o led v rámci společného časového bloku.

„Trošku se známe, protože jsme s nimi byli už na kvalifikaci v Oberstdorfu. Oba mluví anglicky. Před prvním tréninkem tady v Kangnungu se mě Kim ptal, jak se mám," líčil Bidař. „V šatně jsme se s Rjom trošku bavily, ale jinak vůbec. Možná mají zakázané mluvit," krčila rameny Dušková. „Je fakt, že se nikdy nestalo, aby si přišli popovídat," přitakal Bidař.

Mimořádné bezpečnostní opatření český pár v souvislosti s přítomností severokorejské dvojice rovněž zaznamenal. „Všude s nimi chodí doprovod. Jen do šatny ne, protože tam nikdo kromě sportovců nesmí," vykládala Dušková. „V místnosti pro rozcvičení kolem sebe měli čtyři lidi, ale později u ledu jsem zaznamenal jen trenéry," říkal Bidař.

Ochranka byla totiž rozmístěná v prostoru na krátkých stranách plochy, kam mají přístup zástupci médií a dobrovolníci. Když pak ostře sledovaná dvojice opouštěla led, prostorem určeným k rozhovorům prošla v kvapíkovém tempu s doprovodem a bez jediného zodpovězeného dotazu. Zástupci více než desítky televizních štábů, rozhlasoví reportéři i zástupci tisku nejen z asijských zemí se rozhovorů dožadovali sice hlasitě, leč marně.

„Chceme, aby nás lidé viděli jako sportovce, nikoliv politické představitele," uvedla dvojice v oficiálním prohlášení. Devatenáctiletou Rjom Te-ok média v Jižní Koreji nazývají „usměvavým andělem", její o šest let starší partner je líčen jako milovník fotbalu. A podle zástupců médií mají jediný úkol: rozšířit poměrnou chudou medailovou sbírku své země ze zimních olympijských her, kterou dosud tvoří jen dva medailové úspěchy v podobě stříbra z rychlobruslení (1964) a bronzu ze short-tracku (1992).

Závod sportovních dvojic začne 14. února.

Reklama