Hlavní obsah

Bobistka nosila triko s nápisem Já nedopuji. Poté byla vyloučena z her kvůli dopingu

Aktualizováno

Ruská bobistka Naděžda Sergejevová byla kvůli dopingu vyloučena a diskvalifikována z olympijských her v Pchjongčchangu. Rozhodla o tom sportovní arbitráž CAS. Třicetiletá pilotka spolu s brzdařkou Anastasií Kočeržovovou přijdou o 12. místo ze závodu dvojbobů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ruská bobistka Naděžda Sergejevová byla kvůli dopingu vyloučena z olympijských her v Pchjongčchangu

Článek

Sergejevová odevzdala při nedělní mimosoutěžní kontrole pozitivní vzorek na zakázanou látku trimetazidin obsaženou v léku na srdce. Bobistka nejprve provinění odmítla, ale podle prohlášení CAS posléze pochybení uznala. Po curlerovi Alexandru Krušelnickém, který přišel kvůli užití meldonia o bronz ze soutěže smíšených družstev, se stala druhým ruským dopingovým hříšníkem v Koreji.

O vyloučení Sergejevové, která v Pchjongčchangu nosila tričko s nápisem „Já nedopuji", rozhodl speciální panel CAS přímo v Koreji. Uvedl také, že po skončení her bude v projednávání případu pokračovat. „Sportovkyně přijala prozatímní trest s tím, že o jeho snížení, nebo zrušení bude moci usilovat po skončení her," uvedla arbitráž v prohlášení.

Pro Rusko jde navíc o velkou komplikaci, protože jeho národní olympijský výbor je kvůli státem organizovanému dopingu na olympiádě v Soči nadále suspendován. Ruští sportovci v Koreji závodí pod neutrální vlajkou a řadě reprezentantů nebyl start v Pchjongčchangu umožněn.

Mezinárodní olympijský výbor připustil možnost, že by Rusové při splnění určitých podmínek mohli při závěrečeném nedělním ceremoniálu pochodovat pod svou vlajkou, nicméně ve stínu dvou dopingových případů rozhodnutí odložil na poslední den her.

Reklama

Související témata: