Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Olympijské hry skončily, zlato obhájili hokejisté Kanady

Soči
Aktualizováno

Dvaadvacáté zimní olympijské hry v Soči skončily. Nejúspěšnější zemí se s 13 triumfy stalo pořádající Rusko, které v poslední den soutěží získalo dvě ze tří zlatých medailí - Alexandr Legkov vyhrál lyžařský maratón na 50 km, Alexandr Zubkov dovedl k triumfu ruský čtyřbob. Hokejové zlato obhájili Kanaďané, kteří ve finále porazili Švédsko 3:0. Pro české sportovce byly hry v Soči nejúspěšnější v historii, získali na nich osm medailí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Bauer na olympijské trati.

Článek

Padesátikilometrový běžkařský maratón skončil absolutním triumfem Ruska. Vyhrál Alexandr Legkov, za kterým ve finiši skončili Maxim Vylegžanin a Ilja Černousov. Nejlepší z Čechů dojel až devětadvacátý Petr Novák, o dvě místa za ním skončil Lukáš Bauer, na sedmatřicáté pozici skončil Martin jakš, dvaapadesátý byl Jiří Magál.

I ze závodu čtyřbobů vytěžili Rusové zlato. Pilot Zubkov dovezl domácí posádku na prvním místě stejně jako v závodě dvojbobů a v Soči přidal na konto pořádající země třináctou zlatou medaili. Stříbro mají Lotyši a bronz Američané. Česká posádka vedená Janem Vrbou zopakovala šestnácté místo z předchozí olympiády ve Vancouveru.

Poslední den her přinesl i další dopingové skandály. O první se postaral rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr, který byl medailovou nadějí Rakouska pro dnešní olympijský závod na 50 kilometrů s hromadným startem. Při kontrole byla v těle závodníka odhalena zakázaná látka EPO. Druhým hříšníkem se stal švédský hokejista Nicklas Bäckström, který proto nenastoupil do finále.

V tom jasně dominovali Kanaďané, kteří po brankách Toewse, Kunitze a kapitána Crosbyho, který se jako kapitán prosadil poprvé na turnaji, zdolali Švédsko 3:0. Nulu vychytal brankář Price. Kanaďané obhájili zlaté medaile z Vancouveru.

Večer olympiádu v Soči oficiálně zakončil prezident MOV Thomas Bach, pro nějž byly tyto hry prvními po loňském zvolení do funkce. Příští zimní boje pod pěti kruhy se uskuteční za čtyři roky v korejském Pchjongčchangu. "Rusko splnilo vše, co slíbilo. Děkuji Soči, děkuji Rusku," uvedl Bach na slavnostním ceremoniálu.

Reklama

Související témata: