Hlavní obsah

Strachová okoukla tratě. Před zahájením dostane vlajkonoška české výpravy školení

Soči

Jeden ceremoniál nanečisto si lyžařka Šárka Strachová vyzkoušela už ve středu. V horské olympijské vesnici proběhlo slavnostní přivítání české výpravy za účasti kompletního jejího osazenstva včetně sjezdařů či skokanů na lyžích.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Čeští sportovci při přivítání v olympijské vesnici v horách v areálu Roza Chutor. V popředí uprostřed je vlajkonoška české výpravy, sjezdařka Šárka Strachová.

Článek

Olympijská pochodeň dorazila do Soči

„Je to hezké, že si vyčlení čas a každý tým uvítají jednotlivě. Dostali jsme i drobnost jako dárek," pochvalovala si slalomářka rukavice s logem olympiády v Soči.

V pátek to bude o poznání větší akce. Strachová se na své třetí olympiádě poprvé dostane na slavnostní zahájení a hned v roli vlajkonošky. V dějišti her už si přes šéfa mise Martina Doktora shání informace, co přesně ji čeká. „Ale není pro nás úplně snadné je získat, všechno není jasné. Zatím víme, kdy budeme odjíždět a kdy se vrátíme do vesnice," krčí rameny.

Přísun informací přijde až před zahájením. „Vysvětlí nám, jak se vlajka nese, dostaneme popruh, abychom si ji mohli položit. Ale není to snad nic komplikovaného, co by se muselo týden trénovat jako slalom," usmívá se Strachová.

Ostrý trénink zahájí ve čtvrtek

Do ostrého lyžařského tréninku se pustí ve čtvrtek, první den po svém příletu zasvětila spíše prohlídce tratí. „Měla jsem takový poznávací den, vybalili jsme lyže, zjišťovala jsem, jak se dostanu na sjezdovky, kde je ta závodní, kde tréninková," vypočítávala.

Na první pohled se jí tratě zalíbily. „Sjezdovou jsem viděla z lanovky. Horní pasáž je technická, je tam hodně vln a nějaké skoky. I sníh vypadá příjemně, neměl by být ledový, snad vydrží počasí," říká s pohledem na nebe bez jediného mráčku.

Superkombinace, první ze dvou olympijských startů Strachové, je na programu v pondělí. V tréninku se zatím svěřenkyně rakouského kouče Klaus Mayrhofera zaměří na starty. „Nemám je úplně takové, jaké by měly být. Když ve slalomu na každém nechám desetinu, může to dělat třeba rozdíl mezi pátým a devátým místem," ví. Právě devátá příčka z víkendového slalomu v Kranjské Goře byla jejím nejlepším slalomovým výsledkem sezóny. „A je určitě příjemnější jet na olympiádu po takovém výkonu," pochvaluje si.

Reklama