Hlavní obsah

Vrchlabí je po triumfu Samkové na nohou a slaví první krkonošské zlato

Vladislav ProuzaSport.czPrávo

Hned kvarteto sportovců reprezentujících Česko na zimní olympiádě v ruském Soči pochází z Vrchlabí. A poprvé v historii se tam bude slavit olympijské zlato, které brzy přiveze 20letá snowboardistka Eva Samková. Medaile z olympiády se krkonošské městečko dočkalo přesně po třiceti letech, kdy stříbro ze Sarajeva dovezla v roce 1984 letos 60letá běžkyně Blanka Paulů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Eva Samková slaví zlatou olympijskou medaili ze snowboardkrosu.

Článek

Úspěch Samkové, krátce před olympiádou ověnčené titulem Sportovec roku 2013 města Vrchlabí, v jejím rodišti trochu čekali, povedené výsledky z průběhu sezóny medaili naznačovaly. „Předtucha mi říkala, že to musí vyjít. I tak to byl ale obdivuhodný výkon," konstatoval vrchlabský starosta Jan Sobotka.

A vrchlabská radnice nechce ponechat návrat Samkové ze Soči bez povšimnutí. Poct hodných olympijské vítězky se navíc dostane i ostatním vrchlabským olympionikům: rychlobruslařce Karolíně Erbanové, běžkyni Karolíně Grohové a biatlonistovi Michalu Krčmářovi. „Chtěli bychom společně uvítat celou vrchlabskou olympijskou výpravu," podotkl s trochou nadsázky Sobotka. „Ono to ale docela sedí, protože nevím o jiném podobném českém městě, odkud by letos bylo tolik zimních olympioniků," poznamenal starosta.

Ploc měl slzy v očích

Krkonoše vůbec zásobily olympiádu v  Soči možná nejpočetnější plejádou sportovců z jednoho malého regionu. Z Krakonošova revíru je početná ekipa rodáků z Jilemnice - biatlonistky Veronika Vítková s Evou Puskarčíkovou, sjezdař Filip Trejbal, sdruženáři Tomáš Slavík a Tomáš Portyk a běžec na lyžích Dušan Kožíšek. Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová je z Trutnova, rodištěm slalomářky Šárky Strachové je Benecko, skikrosařka Andrea Zemanová ze Špindlerova Mlýna, kde je napůl doma i snowboardistka Ester Ledecká. Řada dalších má k nejvyšším českým horám alespoň úzký vztah.

A bohatý je i výčet „krkonošských" olympijských úspěchů. Dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili přivezla z Lake Placid 1980 a Sarajeva 1984 běžkyně Květa Jeriová ze Studence, v Calgary v roce 1988 získal bronz jilemnický běžec na lyžích Václav Korunka. Legendárním skokem 109 metrů na sarajevského velkém můstku si doskočil pro bronzovou medaili Pavel Ploc z Harrachova. „Přiznám se, že když jsem viděl jízdu Evy Samkové, vyhrkly mi do očí slzy," přiznal Ploc. „Bylo to úžasné a hlavně, pokud vím, je to první olympijské zlato do Krkonoš," podotkl.

Reklama

Související témata: