Hlavní obsah

5 dobrých rad, jak běhat s partnerkou a užít si to

René KujanSport.cz

Trávit volný čas s partnerkou je velmi dobrá investice ‒ jak do rodinné pohody, tak třeba i do rozvoje společných koníčků. Je snad něco krásnějšího, než den, kdy se ruku v ruce můžete oddávat něčemu, co vás oba baví a naplňuje? Abyste využili potenciál těchto okamžiků co nejlépe, máme pro vás pár rad odposlechnutých od odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Běhání ve dvou může být zábava. Tak si to nepokažte!

Článek

Hlavně netlačte

První dobře míněná rada je velmi závažná: Netlačit na pilu, netlačit na pilu, netlačit na pilu! Na místě je lehké povzbuzení k výkonu. Pokud se partnerce zrovna dvakrát nechce vstávat z gauče ve vyhřátém obýváku, zkuste jí nenásilnou formou (použití výrazů jako „líná p***l", obřadné páchání sebevraždy nebo dokonce jakoukoli zmínku o obezitě nelze považovat za nenásilnou formu) osvětlit přínosy pohybu na čerstvém vzduchu, hodnotu společně strávených chvil a podobně. Pokud odpor trvá, raději to vzdejte, než bude pozdě.

Ujasněte si situaci

Určitě si hned doma ujasněte, co že to vlastně jdete páchat ‒ zda lehký výklus s překvapením (například doplněním iontů pomocí pěnivého nápoje na otočce), nebo plnohodnotný rychlostní trénink na krev. Ušetříte tak sobě, případně svému protějšku, nepříjemné překvapení. Při výběhu je rozumné, aby rychlejší a zkušenější z páru přizpůsobil své tempo tomu pomalejšímu. Zmínky o hlemýždích, zkaženém odpoledni či nesmyslnosti samotné lidské existence nejsou na místě. Věřte mi, zkoušel jsem to.

Myslete jen na ni

Určitě cestou potkáte i jiné běžce a běžkyně. Můžete se s nimi krátce pozdravit, například lehkým pokynutím ruky, ale hned se zase myslí i pohledem (!) vraťte ke své milované. Myslím to vážně! I kdyby dívka běžící naproti vám měla ty nejsvůdněji přiléhavé elasťáky na světě, případně by jejím vyvinutým kojícím mechanismům hrozilo vypadnutí z podměrečné oděvní součástky, nehulákejte za ní, nepískejte obdivně a ani se nesnažte podělit se o své překypující dojmy se svou drahou polovičkou. Jsem si jistý, že by to neocenila. Myslete proboha na teplo svého rodinného krbu! (Pokud možno hlavou.)

Drnkejte jen na příjemnou notu

Je to sice poněkud výstřední kratochvíle, ale mnozí z nás si se svými protějšky rádi/rády povídají. Snažte se pro společný výběh navodit příjemnou atmosféru a zvolit vhodné relaxační téma (pokud tedy nebudete trénovat útěk jeden před druhým). Můžete se například podělit o své zážitky z poslední lekce jógy, o svá pozorování slibného mentálního i fyzického vývoje vašich ratolestí či o plány na společnou dovolenou. V žádném případě se nebavte o tom, jak vás štve šéf v práci (ale buďte pro jistotu připraveni, že vyslechnete něco podobného z úst své milované a připravte si pár empatických a konejšivých frází) nebo dokonce o vašich pochybách o schopnosti splácet společný spotřebitelský úvěr. Kdo si chce pohodu připojistit, vetkne si do každé dlaně po páru vonných tyčinek.

Buďte partnerem

A nejdůležitější rada na závěr. Tedy vlastně takové holé konstatování prostého faktu: Jste partner, ne trenér. Já vím, zní to nepřirozeně. I já sám jsem pučel touhou podělit se o své rady se svou drahou. Ale ještě to nikdy k ničemu pozitivnímu nevedlo. Nedokážu si představit, že by byla chyba v mých dobře míněných radách, ale pro jistotu to nezkoušejte, je-li vám život milý. Krajně nevhodné jsou výzvy k úpravě rychlosti, došlapu či dokonce celého běžeckého stylu. Pokud tedy netoužíte po tiché domácnosti, zdržte se jich. Vítané jsou naopak motivační proslovy typu: „Miláčku, tobě to dnes tak sluší!" nebo „Ty borovice dnes ale voní. Skoro tak krásně jako ty, lásko!"

POZNÁMKA:* Výše uvedené rady potvrzují přední odborníci z několika států, kontinentů i kultur.* Jakákoli podobnost někoho či něčeho z tohoto textu s někým či něčím skutečným je čistě náhodná.* Pokud to u vás doma máte obráceně, zaměňte mužský rod za ženský a opačně.

Půjdete běhat v páru?
Ano, děláme to pravidelně.
57,3 %
No, mohli bychom se jednou přemoci a vyrazit spolu na Valentýnský běh.
22,4 %
Neblázněte! Potřebujeme si od sebe hlavně odpočinout.
20,3 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Reklama

Související témata: