Hlavní obsah

Miřejovické půlení: Malý půlmaratón, velká radost

Miřejovice

Co jiného dělat o první srpnové sobotě, než se zúčastnit nějakého pěkného závodu. Řekněme půlmaratónu. Do Miřejovic to mám coby kamenem a i jinak je mi tento závod blízký. Vracím se sem už potřetí a máte-li rádi závody komornějšího charakteru s přátelsky rodinnou atmosférou, doporučím to i vám. Rovinatá trať navíc nabízí příslib i nějakého toho osobního rekordu.

Foto: René Kujan

Pavel Kantorek společně s absolutními vítězi - Radkou Churaňovou a Jiřím Čivrným.

Článek
Fotogalerie

Sedmý Miřejovický půlmaratón se vyvedl. O napětí se postarala letošní novinka závodu. Poprvé se závod běžel o putovní pohár nikoho menšího než MUDr. Pavla Kantorka. Jeho stejnojmenného bratrance, autora kreslených vtipů s postavičkami zadumaných lékařů a filozofujících zvířátek zná asi každý. A jeho by měl znát minimálně každý běžec. Vždyť Pavel Kantorek byl prvním Čechoslovákem vůbec, kterému se podařilo zaběhnout maratón pod 2 hodiny 20 minut (jeho současník Zátopek v Helsinkách triumfoval na maratónské trati časem 2:23:03).

Vedro, ale pohoda

Start v příjemných 10 hodin obstaral výstřelem ze startovní pistole sám Pavel Kantorek a pole téměř dvou set běžců se dalo do pohybu. 28 °C je sice teplota poněkud vyšší, tento ročník ale přesto patřil k těm příznivějším a chladnějším. Kdo čekal nějaký překvapivý kolaps někoho z favoritů či favoritek, nedočkal se. Rovinatá trať se vine přes Všestudy, Dědibaby a Veltrusy. Je velmi rychlá a z naprosté většiny po asfaltovém povrchu. Jedinou, zato však příjemnou výjimku tvoří stinný a vlahý úsek krásného veltruského parku.

Občerstvovací stanice s vodou, ionty a houbičkami hojně rozmístěné po trati doplňovala krátce před otočkou chladivá průběžná sprcha. Na správný průběh závodu a pořádek na trati dohlížela bystrým okem také Policie České republiky. A možná po očku i sledovala nejednoho svého příslušníka či příslušnici účastnící se miřejovické běžecké kratochvíle. Po trati se vyskytovalo i větší než malé množství fanoušků a síly do žil vlévala i nenadálá setkání se spoluběžci řítícími se k otočce v protisměru. Není nad to dát si kamarády, které jste třeba už rok neviděli, pořádné „highfive" s rozběhem.

Vítězství pro všechny

O rovnoměrné tempo se pro zájemce přičinila hned trojice vodičů ‒ na 1:40, 1:50 a 2:00 hodiny. O absolutní vítězství se už tradičně postaral Jiří Čivrný mladší (otec Jiří Čivrný se také účastnil ‒ a také stál na bedně) a Radka Churaňová. Časy úctyhodné a také neochvějně strojově přesné 1:14:00 (možná dělal Jiří také vodiče, ale nikdo jej neuvisel) a 1:24:30 v ženské kategorii.

Do Miřejovic se ale nejezdí jen na půlmaratón. Byla by opravdu škoda opouštět tuto malou středočeskou vísku příliš ukvapeně. Pro váš doprovod, který si ještě na půlmaratón netroufne, je v rámci Miřejovického půlení připraven nesoutěžní minipůlmaratón s názvem Lidový běh. Kdo se naopak řádně vyšťavil na trati klasického půlmaratónu, rád rozšíří i řady závodníků na trati už tradičního Pivního půlmaratónu.

Dvě desítky v pivě a přes jeden kilometr běhu dává dohromady oněch půlmaratónských 21,0975. Pro řidiče automobilů i zeměkoule je připravena také kategorie „nealko". Stále více pozornosti na sebe stahuje hlasování o „nejkrásnější půlky", bez nichž by Miřejovické půlení snad ani nemohlo existovat. Vítězi dámské i pánské kategorie si domů odnášejí neotřelé hodnotné trofeje. A v rámci bohaté tomboly vítězí zhusta i ti, na něž už na stupních vítězů nezbylo místo. Navíc putuje veškerý výtěžek z akce už tradičně na konto Sportovního klubu vozíčkářů Praha.

Pavel Kantorek se v zajetí fanynek i fanoušků zdržel ještě na autogramiádě a korunou maratónského dne byla započínající tradice „áftrpárty" s živou kapelou. Mladá garda se směsí tvrdšího i měkčího rocku české i zahraniční provenience doprovází vzpomínky nadšených běžců už druhým rokem.

Reklama

Související témata: