Hlavní obsah

TEST: Čelová svítilna Fenix HL23 ‒ odolný a spolehlivý parťák

Praha

I když se nám den už značně prodloužil a ani pro ranní ptáčata, ani pro večerní běžce už se nezdá být osvětlení nezbytnou podmínkou, stále ještě existují situace, v nichž spolehlivé svícení oceníte. Lehká, odolná, spolehlivá čelovka je často povinnou součástí výbavy při nočních bězích. Velmi dobrým poměrem mezi cenou a výkonem oplývá třeba právě Fenix.

Foto: archiv R. Kujana, Sport.cz

Jsou noci, kdy potřebujete spolehlivou svítilnu. Na 166 km dlouhé cestě do Varů.

Článek
Fotogalerie

Když jsem narychlo balil věci, abych mohl vyběhnout na více než 160kilometrovou trasu mezi Kralupy nad Vltavou a Karlovými Vary, baterka byla jedna z věcí, nad nimiž jsem nemusel přemýšlet ani vteřinu. Fenix putoval do batohu zcela automaticky. Čas pobytu na tak dlouhé trase byl velkou neznámou, čekala mne noc, možná i dvě venku. Za běhu po lesích a polních cestách i případné táboření a vaření v lese.

Na to už potřebujete něco, co vydrží. Na co se můžete stoprocentně spolehnout. Co moc neváží, dobře svítí a vůbec tak nějak bezproblémově funguje. Čelovka HL23 má certifikovanou odolnost proti pádu z výšky dvou metrů a ponořit ji bez problémů můžete až do dvoumetrové hloubky. Prachuvzdornost je tím pádem také zaručena. Příjemné je i zjištění, že originální balení obsahuje (kromě alkalické baterie) také náhradní gumový těsnící kroužek ‒ pro všechny případy. Po předchozích zkušenostech jí věřím natolik, že si už ani neberu náhradní baterii. Na jednu tužkovou alkalickou mi ve středním režimu vydržela mezi 4-5 hodinami, více bych neměl potřebovat.

Čelovka má jeden boční ovladač/vypínač usazený tak, aby nehrozilo nechtěné zapnutí v kapse nebo batohu a nežádoucí vybití baterie. Po delším stisku (asi 0,5 vteřiny) dojde k aktivaci světla. Krátkými stisky tlačítka se přepíná mezi třemi intenzitami světelného toku 3, 50 a 150 lumenů. Při každém zapnutí se světlo aktivuje v maximálním režimu. Základem je vysoce výkonná LED Cree XP-G2.

Tělo HL23 je z hliníkových slitin s převažující černou barvou. Nicméně na výběr jsou dvě barevně odlišné varianty Champagne Gold (zlatavé okruží světlometu) a Cadet Grey (šedé okruží a boky těla čelovky; ta je také předmětem našeho testu). Tělo je usazeno v klipu z odolného plastu, jímž probíhá pružná čelenka ve firemních barvách. Obvod pásku je stavitelný pomocí plastové spony. Velmi jsem při svých delších bězích kvitoval, že maximální obvod čelenky mi umožňuje připevnit světlo také na pas nebo hrudník. Navleču se do čelovky jako do kalhot a použiji ji jako hlavní, „statické" osvětlení. K tomu použiji další čelovku standardním způsobem. Takto se mohu pohybovat velice rychle i ve velmi náročném terénu, protože vyšší intenzita osvětlení i lepší prostorové vnímání značně usnadňují orientaci.

Nakrmit můžete svítidlo klasickou tužkovou baterií z alkalické série, nebo použít kvalitní dobíjecí (Ni-MH). Na nikl-metal hydridový článek vydrží svítit dokonce o přibližně třetinu déle ve vysokém a středním režimu (kolem 1,3 hod./5,5 hod.). V nízkém režimu se výdrže do značné míry srovnávají na údaji kolem 100 hodin. Digitální regulace se postará o to, aby intenzita osvětlení byla co možná nejkonstantnější v jakémkoli stádiu vybíjení baterie. Elektronika také zajišťuje ochranu svítilny v případě, že omylem vložíte baterii obráceně (se špatnou polaritou).

Tělo čelovky lze samozřejmě naklápět, a to po příjemně malých krocích. Údaje výrobce hovoří o 60°, nicméně v praxi lze čelovkou protáčet v rozsahu až téměř 180°. Využijete to sice málokdy, ale taková možnost tu prostě je.

Suma sumárum jde o výkonnou, spolehlivou a odolnou čelovku s ‒ dle mého názoru ‒ velmi rozumnou cenou pod 1000 korun. Nebojím se na ni spolehnout ani v těch nejnáročnějších situacích a na začátku června se mnou poběží 111kilometrový Borderland Ultra v Německu, který startuje ve 2 hodiny ráno. Ale o něm až příště.

PLUSY
odolnost
spolehlivost
kompaktnost a nízká hmotnost (kolem 70 g včetně baterie)
napájení nejrozšířenějším druhem článku
MÍNUSY
pro běžce žádné; někomu by snad mohlo vadit, že nemá režim blikání, který by někdy využil např. na kole
CENA
pod 1000 korun

Testovaný produkt poskytlo Kronium.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Fenix HL23
Jaký zdroj světla používáte nejraději při běhání?
Čelovku, abych měl/a volné ruce.
27,4 %
Baterku do ruky, svítí nezávisle na otáčení hlavy.
3,2 %
Svíčku, jsem dost konzervativní.
69,4 %
Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články