Hlavní obsah

RECENZE: Nordic running. Vše, co jste nevěděli o běhání s holemi. Je toho hodně

Libor KalousSport.cz

Když už si myslíte, že nejde nic vymyslet, vylepšit, najednou zjistíte, že tomu tak úplně není. A přitom se tomu stalo za rohem, v Česku. I když neplánovaně. V roce 2010 vyběhl Milan Kůtek s holemi. Zde se začal odvíjet příběh Nordic runningu. Po více než pěti letech vyšla celá kniha, která o tomto sportovním odvětví pojednává. Na obalu se pyšní i nápisem - 1. kniha na světě o celoročním běhání s holemi. Jaká tedy je, co vám přinese?

Foto: Archiv: Smart Press

Kniha Nordic running od Milana Kůtka vyšla v nakladatelství Smart Press.

Článek
Fotogalerie

Čeká na vás okolo 50 kapitol, které nabízejí pohled na běhání s holemi z různých úhlů. Kůtek, bývalý atlet, se zamiloval do dvou „klacků", se kterými začal běhat v prosinci 2010. Za čas se přidali další zvědavci, pokušitelé.

Možná se vám může zdát, že jde o snadný pohyb, na kterém není moc co ke koumání, ale mýlka. Autor si v běhání s holemi našel před více než pěti lety koníček na plný úvazek. Dokonce se Nordic running dostal i na vědeckou půdu, nevyhnul se ani biomechanickým analýzám. Tento projekt získal vítězství v soutěži inovačních projektů Evropské atletiky v roce 2012.

Kůtek se se svým „objevem" dostal i do sportovních klubů, kde chtějí rozvíjet a inovovat přípravu. S holemi do terénu s ním vyrazili i čeští reprezentanti. I ti se v knize vyjadřují ke spojení běhu a holí.

Co se v knize dozvíte? Na 100 stranách se nemusíte obávat textu, který by vás zahltil, obrazová dokumentace je více než dostatečná. Získáte základy o technice, přínosu pro vaše tělo. Pokud někdo z vás vyrazil s holemi na hory, aby si pomohl při výstupech, tak jde o podobný princip. Zde však dosahujete odlišné rychlosti, využíváte upravenou techniku a musíte mít speciální hole.

Hole využijete po celý rok

Pokud trpíte určitým odtažením k běhání, je zde pro vás varianta, která vás může přesvědčit. A to i pro starší ročníky, či jedince s nadváhou, pro které využití holí bude polehčujícím elementem.

Lokty do stran, vytažená ramena, sevřené pěsti a strnulý trup, odraz za tělem, přisedání. Chyby v běžeckém stylu, které hole pomáhají odstranit. Dočtete se také o desateru správného provedení. Pokud chcete nabourat stereotyp svých tréninků, běháním s holemi nic nezkazíte, jen se na vás možná okolí bude dívat s překvapením. Proč běží a má hůlky? Kde má lyže?

Hole při běhání využijete celý rok, což se vás bude snažit přesvědčit kapitola - Po celý rok v běhu. V knize se nedočtete jen o běhání, ale také o běžeckém cvičení, protahování, posilování. Vše samozřejmě za pomocí holí.

Cena
297 korun po slevě 15%

„Běhání s holemi je náročnější než běhání, protože jde o komplexnější zatěžování těla, celého těla. Hubnutí, posilování a úspora času, to vše vám tento směr nabídne. Jde vlastně o posilování s vlastním tělem," píše se také v knize.

Pokud vás řeka slov nepřesvědčí, můžete se začíst do příběhů běžců, postřehů sportovců, lékaře, redaktora, herce, kteří hole zkusili. Pro některé bylo běhání problém ze zdravotních důvodů. Jenže našli alternativu. Ano, tu s klacky v rukou.

Kniha Milana Kůtka Nordic running je knihou, která se vymyká a zároveň se řadí do řady sportovních publikací, které chtějí ukázat směr a možnosti. Je jiná, protože je první. Zda přesvědčí tisíce lidí, lze nyní obtížně odhadovat. Sportovních odvětví a vyžití je tolik, že prorazit, je běh na dlouhou trať. A to i s holemi v rukou.

Reklama

Související témata: