Hlavní obsah

V sedmiboji se díky Klüftové otřásá evropský rekord

ÓSAKA

Po prvním dnu sedmiboje na mistrovství světa v Ósace je zásluhou Caroliny Klüftové v ohrožení evropský rekord. Hlavní favoritka vtrhla do soutěže jako vítr a dvěma osobními rekordy a dvěma vlastními letošními maximy dosáhla součtu 4162 bodů. To pro populární Švédku znamená náskok 19 bodů oproti osobnímu rekordu z MS v Paříži 2003, kde získala svůj první titul výkonem 7001 bodů. Evropskou rekordmankou je od roku 1989 Ruska Larisa Nikitinová se součtem 7007.

Článek

Olympijská vítězka z Atén vykročila za historickým třetím světovým titulem za sebou osobními rekordy v běhu na 100 metrů překážek (13,15) a ve výšce, v níž by se se 195 centimetry mohla měřit i se specialistkami. Lépe než při svém dosavadním vícebojařském maximu zvládla i vrh koulí (14,81) a jen na dvoustovce obrazně řečeno body ztratila, když se jí na rozdíl od Paříže nepodařilo prolomit hranici 23 sekund (23,38).

"Ta dvoustovka nebyla perfektní, ale za ostatní výkony jsem strašně ráda. Hlavně ve výšce to byla paráda. Zítra v tom chci pokračovat, chci osobní rekord," řekla čtyřiadvacetiletá Švédka, jež ve víceboji neprohrála už od léta 2002 a pod širým nebem drží neporazitelnost dokonce ještě o rok déle.

Získat tři tituly mistra světa se dosud nepodařilo žádné sedmibojařce včetně nedosažitelné světové rekordmanky Jackie Joynerové-Kerseeové (7291 bodů). Klüftová má velkou šanci vítězný hattrick završit, její největší soupeřka, halová mistryně světa v pětiboji Ludmila Blonská z Ukrajiny, za ní před třemi zbývajícími disciplínami zaostává o 148 bodů.

Reklama

Související témata: