Hlavní obsah

Vaidišová postoupila do 4. kola Wimbledonu, Berdych vypadl

LONDÝN/PRAHA

Česká tenisová jednička Nicole Vaidišová postoupila do osmifinále Wimbledonu. Ve třetím kole si poradila s Australankou Casey Dellacquaovou 6:2 a 6:4. Další dva zástupci pátečních dvouher se ale s turnajem rozloučili. Tomáš Berdych nestačil na skvěle hrajícího Španěla Fernanda Verdaska a Barbora Záhlavová-Strýcová podlehla čtvrté nasazené Rusce Světlaně Kuzněcovové 2:6 a 4:6.

Článek

Vaidišová vstoupila podobně jako v utkání druhého kola proti Australance Stosurové do zápasu povedeně a prorazila hned první podání Dellacquaové. Devatenáctiletá tenistka si naopak díky nápaditým úderům svůj servis bránila. Až do šesté hry. V té česká tenistka nejdříve odpálila míček až na vedlejší kurt a vzápětí musela čelit jedinému brejkbolu své soupeřky v první sadě. Ten ale odvrátila a v následující hře si vybojovala další tři šance k proražení podání Australanky. Druhý z nich využila a v osmé hře zakončila první set esem. Úvodní sada trvala pouze 23 minut.

I na začátku druhé sady rodačka z Norimberka útočila na zisk podání své soupeřky, Dellacquaová se sice ubránila, ale do její hry se vkrádala nervozita. Proti umístěným míčkům české tenistky příliš šancí neměla. V pátém gamu poprvé švihla raketou o zem a ve stejné hře přišla poprvé ve druhém dějství o své podání, když Vaidišová využila svůj brejkbol.

O přestávce si četla a poslouchala hudbu

Za stavu 4:3 při podání osmnácté nasazené musel být zápas kvůli dešti přerušen, Vaidišová ale po zhruba hodinové přestávce zápas dovedla do vítězného konce a v osmifinále se střetne s Ruskou Čakvetadzeovou. "Bylo pro mě důležité, že jsem si udržela servis po dešťové přeháňce," pochvalovala si Vaidišová v rozhovoru v České televizi. "Četla jsem si a měla ipod na uších," prozradila.

"Nepřemýšlela jsem nad tím, že bychom hráli ještě jeden set, snažila jsem se koncentrovat na to, abych vyhrála ve dvou setech," přidala. "Postupně se zlepšuji od zápasu k zápasu a věřím, že tak bude narůstat moje sebevědomí ve hře," doufá Vaidišová, kterou čeká v neděli stejně jako ostatní tenisty volný den. "Není to jiné než každý tréninkový den. Zas takový rozdíl to není," přiznala devatenáctiletá Češka.

Berdych dostal ve třetím setu "kanára"

V prvních dvou hrách si Berdych s Verdaskem neprohráli při svém podání ani jeden míček, ve třetím gamu se ale Španěl dostal hned ke dvěma brejkbolům za stavu 15:40. Oba dokázal rodák z Valašského Meziříčí odvrátit skvělým servisem, následný třetí už ale Španěl využil. Brejkbol potvrdil čistou hrou. Berdych mohl první sadu zdramatizovat v deváté hře, v níž podával Španěl na vítězství v setu. Dvaadvacátý nasazený si nejdříve vybudoval náskok 40:0, ale všechny tři setboly se podařilo Berdychovi odvrátit. Verdasco však nakonec první set získal, když proměnil až šestý setbol.

O osudu druhého dějství rozhodla devátá hra za stavu 4:4 na gamy, ve které český reprezentant přišel po prvním brejkbolu v setu o svůj servis. Verdasco se ujal vedení 5:4 a v následné hře využil hned první šanci k zisku setu. Ve třetím setu se Berdych pokoušel hrát riskantněji a přestože příliš nekazil, jeho soupeř ho přehrával. Sebral Čechovi všechna podání a třetí sadu vyhrál poměrem 6:0.

Záhlavová-Strýcová prohrála s Kuzněcovovou

Ve druhém utkání s českou účastí se Barbora Záhlavová-Strýcová postavila čtvrté nasazené Rusce Světlaně Kuzněcovové. Plzeňská rodačka držela s favoritkou zápasu krok až do šesté hry úvodní sady. V té ji za stavu 40:40 rozladil výrok rozhodčích ohledně sporného míčku. Českou tenistku, která chvíli emotivně diskutovala i s hlavním rozhodčím, přerušení rozhodilo a prohrála svůj servis. Utkání bylo krátce nato na chvíli přerušeno, Kuzněcovová ale první set dovedla do vítězného konce.

Čtvrtá hráčka světa, která právě v den utkání oslavila 23. narozeniny, vstoupila dobře do druhého setu, když hned první servis Záhlavové-Strýcové prorazila. Za stavu 2:0 pro Kuzněcovovou byl podobně jako zápas Vaidišové proti Dellacquaové přerušen. Oslavenkyni se po dešti podařilo zápas dotáhnout do vítězného konce. Pro Záhlavovou-Strýcovou byl postup do třetího kola nejlepším výsledkem na grandslamových turnajích v kariéře.

Wimbledon 2008, čeští hráči:
Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Vaidišová (18-ČR) - Dellacquaová (Austr.) 6:2, 6:4, Kuzněcovová (4-Rus.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - 2. kolo:
Castaňová, Kanepiová (Kol./Est.) - Gullicksonová, Uhlířová (USA/ČR) 7:5, 6:4, Peschkeová, Stubbsová (3-ČR/Austr.) - Cirsteaová, Niculescuová (Rum.) 6:1, 6:2, Kingová, Kudrjavcevová (USA/Rus.) - Benešová, Husárová (15-ČR/SR) 6:3, 6:4.
Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Verdasco (22-Špa.) - Berdych (11-ČR) 6:4, 6:4, 6:0.
Čtyřhra - 2. kolo:
Čermák, Kerr (13-ČR/Austr.) - Berlocq, Schwank (Arg.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:5), Pála, Zelenay (ČR/SR) - Gil, Norman (Port./Belg.) 4:6, 2:6, 6:1, 7:6 (7:4), 6:1.
Smíšená čtyřhra:
Benešová, Škoch (ČR) - Baltachaová, Auckland (Brit.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:4), 9:7, Vaidišová, Dlouhý (ČR) - Cornetová, Melo (Fr./Braz.) 5:7, 6:4, 6:2.
Ostatní výsledky najdete zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík