Hlavní obsah

Musím vyrůst z kluka v muže, řekl neúspěšný krasobruslař Joubert

Velkým zklamáním skončil závod krasobruslařů na olympijských hrách pro Francouze Briana Jouberta. Mistr světa z roku 2007 měl být jedním z hlavních spolufavoritů na zlato, ale nakonec skončil po bídném výkonu hluboko v poli poražených až na 16. příčce. Sám připustil, že bude muset změnit svůj přístup.

Článek

Joubertovi vystoupení na olympiádě stejně jako před čtyřmi roky v Turíně nevyšlo. Zatímco v Itálii však skončil alespoň na šestém místě, tentokrát se nevešel ani do desítky. Se známkou 200,22 bodu ztratil na vítěze Evana Lysacka propastných více než 57 bodů. "Měl jsem prostě špatný přístup, nikoho jsem neposlouchal a dělal všechno po svém. Rád bych se díval do budoucna a svůj přístup změnil z kluka na muže," řekl notně zklamaný Joubert novinářům.

Na volnou jízdu v olympijském programu bude chtít hodně rychle zapomenout. Hned při úvodním čtverném toeloopu upadl, z celkem 13 plánovaných skoků nakonec předvedl jen devět. "Nějak nejsem sám sebou," připustil potíže Joubert.

Svůj pohled na věc však má i prezident francouzské krasobruslařské federace a jeho bývalý kouč Didier Gailhaguet, podle něhož může Joubert vinit z neúspěchu jen a jen sebe. "Brian už není tím bezstarostným klukem připraveným všechny zabít. Není tím, kým býval. Chybí mu sebedůvěra, protože postrádá pracovní nasazení," řekl Gailhaguet agentuře Reuters.

"Nemůžete dosáhnout na olympijskou medaili, když se začnete připravovat jen dva měsíce před olympiádou. Co se mu stalo, to je způsobeno tím, že prostě nechce jezdit trénovat za moře s těmi nejlepšími, protože není schopen na sobě pracovat šest hodin denně," vysvětlil Gailhaguet.

Sám prý přitom tuto možnost Joubertovi navrhoval. "Nabídl jsem mu příležitost jet pracovat se dvěma ikonami Brianem Orserem a Kurtem Browningem v Kanadě. Ale nedošlo na to, protože Brian nechtěl opustit své rodné město Poitiers," konstatoval Gailhaguet.

Joubert ostatně svůj špatný přístup potvrdil. Sám cítí, že do Vancouveru měl dorazit mnohem lépe připravený. "Mé potíže vycházejí z prostředí mimo bruslařské kluziště, z mého osobního života. A to mi bere hodně energie. Nezareagoval jsem na to správným způsobem. Vím, co mám dělat, ale není to snadné. Nebylo příjemné si připustit, co je všechno špatně," vysvětlil Joubert, jenž plánuje bruslit minimálně do roku 2012.

Reklama