Hlavní obsah

Nový kouč Záhrobské Šťastný: Pokud se má Šárka zlepšit, čeká ji intenzivnější trénink

PRAHA

Po dvaceti letech se z angažmá za oceánem vrací domů Pavel Šťastný, aby se pro nadcházející období stal trenérem nejlepší české lyžařky v alpských disciplínách Šárky Záhrobské. „Byl jsem mile překvapený, že mě Šárka oslovila. Jsem rád, že budu zase předávat své znalosti a zkušenosti doma,“ uvedl slovensky hovořící Šťastný, který je však pražským rodákem a má české občanství.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Nový trenér Šárky Záhrobské Pavel Šťastný.

Článek

Šťastný dovedl k největším úspěchům československé sjezdaře v osmdesátých letech minulého století. Olga Charvátová-Křížová získala bronz ve sjezdu na ZOH v Sarajevu, připravoval i Janu Gantnerovou-Šoltýsovou, Petera Jurka a další. V roce odešel 1990 do zámoří, kde sedmnáct let působil na lyžařském gymnáziu v Stratton Mountain v americkém Vermontu, poslední tři roky byl zodpovědný za rezervní tým kanadské reprezentace.

Záhrobská byla se Šťastným již delší dobu v kontaktu, k nabídce na spolupráci došlo v únoru během vancouverských her. „Přemýšlel jsem o tom a po sezóně kývnul. Je to velká výzva pracovat s jednou nejlepších lyžařek světa. Je srovnatelná s osobnostmi jako jsou Miller, Vonnová, Tomba nebo Stenmark,“ uvedl kouč, který lyžařce doporučil předolympijský kemp v Nakisce.

Pro obří slalom musí nabrat větší fyzičku

Třiašedesátiletý kouč by měl letošní bronzovou olympijskou medailistku ve slalomu dovést k dalším hrám v Soči. Mezi nejbližší cíle patří útok na vítězství ve Světovém poháru ve slalomu, zlepšení v obřím slalomu a dalších disciplínách a zisk slalomové medaile na mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu. „Byl bych moc rád, kdyby na medaili dosáhla i za čtyři roky v Soči. To je vždycky největší cíl,“ sdělil Šťastný.

„Není to nemožné. Šárka patří psychicky mezi čtyři nejlepší závodnice světa. V éře neustále se vyvíjejících materiálů lyží a bot je její technika vyspělá a stabilizovaná, ale jsem přesvědčený, že má na víc,“ vyjádřil svůj názor na závodnici, která se jeho představení v nové roli nezúčastnila.

„Prostor dalšího výkonnostního růstu vidím ve zvyšování tréninkového objemu. Pokud se má zlepšit, čeká ji intenzivnější trénink. Pro obří slalom musí nabrat větší fyzičku a rozšířit rozsah pohybů. Chci aby se zdokonalila i v rychlostních disciplínách. Řada skvělých slalomářů úspěšně zvládla přechod ke sjezdu,“ naznačil Šťastný směr, kterým se má nejlepší česká lyžařka vydat. Jeho svěřenkyni čeká v nadcházejícím období testování lyží, na novou sezónu se začne připravovat během května a ostrá příprava vypukne v červnu.

Komunikace bude probíhat v jedné rovině

Záhrobskou jako lyžařku vychoval a do světové špičky přivedl její otec Petr Záhrobský. Jenže před rokem se cesty otce a dcery v ne úplném souladu rozešly. Šárka se začala připravovat pod vedením kondičního trenéra Antonína Stracha a v období kolem olympiády ve Vancouveru se Záhrobský vyjádřil, jak by měla jeho dcera pokračovat.

„Já se s panem Záhrobským neznám. Velice si ho ovšem vážím za to, kam dokázal Šárku dostat. Co se mezi nimi stalo, neřeším, to jde mimo mě,“ pravil Šťastný, který je šéfem realizačního týmu, v němž nadále zůstává Strach, servisman Miloš Machytka, lékař Pavel Kolář a fyzioterapeutka Dita Schönfeldová. Její pozice bude ještě posílena o další specialistku, aby Záhrobská měla v každém závodě odpovídající péči.

Šťastný nehodlá se svou svěřenkyní komunikovat pomocí příkazů. „Nebudu jednat autoritativně, věřím, že se budeme nacházet v jedné rovině. Tak nějak to před lety probíhalo i mezi mnou a Olgou. Jinak to ani nemůže fungovat, nejsem v pozici, abych Šárku vychovával. Spíš půjde o diskusi, ona už je osobnost,“ dodal.

Reklama