Hlavní obsah

Kreuziger pojede poprvé Giro, Tour možná vynechá

PRAHA

Poprvé v kariéře pojede cyklista Roman Kreuziger v příštím roce květnový závod Giro d’Italia v barvách stáje Astana, kam odchází z Liquigasu. Naopak možná bude chybět na startu Tour de France, která pro něj v posledních třech letech byla vrcholem sezóny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

„Rozhodně to není tak, že by mě Astana do něčeho tlačila. Je to jen moje rozhodnutí, které jsem učinil před pár dny,“ řekl Právu Kreuziger. „Tým by chtěl uspět na Giru, mě to taky hodně láká. Je to zase něco nového. Chceme postavit skutečně co nejsilnější sestavu a podle mě je reálné, abych se tam rval o stupně vítězů. Prostě je tam o něco větší šance na úspěch než na Tour,“ přiznal čtyřiadvacetiletý cyklista.

Rozhodně prý z jeho strany nejde o žádný alibismus. Navíc se objevily spekulace, že by Astanu nemuseli organizátoři Tour příští rok pozvat kvůli podezření z dopingu, jemuž čelí úřadující vítěz, Španěl Contador. Ten při svých triumfech v posledních dvou letech oblékal dres kazašské formace. „To je absolutní blbost. Astana Tour na sto procent pojede i příští rok,“ je přesvědčen Kreuziger.

Pokud Tour pojedu, tak bez ambicí na umístění, říká Kreuziger

Sám absolvoval Tour de France třikrát. Před třemi lety skončil dvanáctý, poslední dva ročníky byl shodně na devátém místě. Není však vyloučeno, že se v červenci 2011 na start nepostaví. „Zatím je předčasné o tom mluvit. O Tour se rozhodnu teprve v průběhu Gira, možná až po něm,“ vysvětlil. „Pokud bych na ni nejel, nijak zvlášť by mi to nevadilo. A jestli Tour pojedu, tak zřejmě bez ambicí na celkové pořadí. Prioritou prostě bude Giro a možná bude lepší třeba pak odpočívat a zkusit se připravit na Vueltu,“ uvažoval Kreuziger.

V těchto dnech si už užívá dovolenou. V neděli ještě absolvoval kritérium ve Španělsku, které vyhrál jeho stájový kolega z Liquigasu Basso. Na skok se vrátil do Česka, aby zařídil nejrůznější věci, ale už v pátek odlétá přes Madrid do Mexika. „V neděli jedu kritérium ve městě Chihuahua. Ještě ten den večer se s ostatními cyklisty přesouváme do Cancúnu, kde všichni zůstáváme týden na dovolené,“ prozradil.

Společnost mu budou dělat mj. současní týmoví kolegové Basso, Quinziato, Oss, možná i bratři Saganové, budoucí parťáci Vinokurov, Iglinskij, dále bratři Schleckové nebo Španělé Gutierrez, S. Sánchez, Freire a Jufre. S Astanou absolvuje Kreuziger první seznamovací soustředění na přelomu listopadu a prosince v Itálii.

Reklama