Hlavní obsah

Stávka rychlobruslařů by potrestala fanoušky, tvrdí Novák

HEERENVEEN/PRAHA

Světový pohár v rychlobruslení začne dnes v nizozemském Heerenveenu podle nových pravidel, i když proti nim podepsalo petici na 150 závodníků a trenérů. Podle nich nerozhodují dosažené časy, ale lidský faktor a rychlobruslení spadlo na úroveň krasobruslení...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák

Článek

„Ve čtvrtek večer se sešel šéf technické komise Mezinárodní bruslařské federace UCI s olympijskými medailisty a vysvětlil jim, že změny pravidel o přešlapech schválil kongres a den před startem Světového poháru se s tím nic dělat nedá. Prý ale petici předá dál a uvidí se, co s tím... Komu ji chce ale předat, když stejně zase skončí u něho, protože on za dodržování pravidel zodpovídá,“ řekl pro Právo a Sport.cz trenér olympijské vítězky Martiny Sáblíkové Petr Novák. V rychlobruslení to vře už delší čas.

Drtivá většina závodníků a trenérů podepsala petici, která žádá úpravu pravidel o přešlapech, které jsou zakázány. Ještě ve čtvrtek hrozila stávka... „Když se podíváte na záběry z letošních závodů a zjistíte, kdo za co byl diskvalifikován a komu co prošlo, dojdete k závěru, že rychlobruslení se stává nekorektním sportem. Pokud by v něm nerozhodovaly stopky a dosažené časy, ale rozhodčí podle svojí nálady a vztahu k trenérům nebo jejich svěřencům, pak nemá smysl závodit,“ zlobil se trenér Martiny Sáblíkové a šéf Novis Teamu Petr Novák.

„Kde je čistota tohoto sportu, když při rozhodování má dominantní roli lidský faktor? To už na tom budeme jako krasobruslení. Navíc nová pravidla omezují i vysoké závodníky. Dvoumetrový Kulma prakticky nemá podle nových regulí šanci. Měli bychom tedy žádat rozšíření drah, aby vysocí závodníci nemuseli skončit. To je absurdní,“ dodal.

Velmoci se ve stávce nesjednotily

Mezi rychlobruslaři se v kuloárech hovořilo o možném bojkotu závodu v Heerenveenu. „Oficiálně to nikdo neřekl, ale skutečně tahle myšlenka mezi trenéry a závodníky kolovala. Měla by ale smysl jen tehdy, pokud by se sjednotila Evropa a přidaly se zámořské velmoci. Pokud by do toho šli Němci, Nizozemci, Norové a Rusové, přidali bychom se i my. Ale v Heerenveenu, který je Mekkou rychlobruslení, bychom především potrestali diváky, kterých pořadatelé čekají v hledišti oválu kolem deseti tisíc,“ zdůraznil Novák.

Pookřál, až když přišla řeč na začínající sezónu. „Věřím, že jsme připraveni dobře. O tom, kdo co pojede v Heerenveenu, rozhodne zdravotní stav těsně před závody. Martina Sáblíková by si měla dnes zkusit pětistovku jen kvůli šampionátu ve víceboji. Počítám s ní hlavně na sobotní tři kilometry a nedělní patnáctistovku. V této sezóně by měla, pokud bude zdravá, při svých startech opět atakovat stupně vítězů. Je to sice poolympijská sezóna, ale úplně ji vypustit nelze,“ řekl kouč.

Karolína Erbanová má jet v Heerenveenu všechny tratě, včetně dnešního kilometru. „Uvidíme, jak na tom bude po prvních dvou dnech. V této sezóně by si měla vybojovat místo ve skupině A, přivézt medaile z juniorského světového šampionátu a na seniorských postoupit z Evropy na svět,“ nastínil Novák. „Milan Sáblík pojede v Heerenveenu kilometr a patnáctistovku, Pavel Kulma pět kilometrů. Oba by měli bojovat o účast v první kategorii na Světovém poháru,“ dodal Petr Novák.

Program sezóny Světový pohár 12. - 14. 11.:
Heerenveen 19. - 21. 11.: Berlín 27. - 28. 11.: Hamar 28. - 30. 1.: Moskva 18. - 19. 2.: Salt Lake City 4. - 6. 3.: Heerenveen (finále) MS a ME 7. - 9. 1.: Collalbo (ME) 12. - 13. 2.: Calgary (MS víceboj) 25. - 27. 2.: Seinäjoki (MSJ) 10. - 13. 3.: Inzell (MS jednotlivé tratě).

Reklama