Hlavní obsah

Start na olympiádě, to by byl splněný sen, říká lezecký démon Ondra

Pavel NovotnýSport.cz

Hrát fotbal, byl by teprve v osmnácti letech obletovanou hvězdou s nalinkovaným angažmá v některém prestižním evropském klubu. Jenže sportovní lezení není fotbal. A tak jen malá část veřejnosti tuší, že v Česku vyrostl nejlepší lezec současnosti. Adam Ondra už dokázal zdolat polovinu z deseti nejtěžších cest na světě, v hlavě nosí plán na posunutí hranice obtížnosti za dosud těžko představitelnou mez a na červencovém MS v italském Arcu bude útočit hned na dvě medaile.

Foto: Michal Rožek

Sportovní lezec Adam Ondra.

Článek

I přes své mládí patříte už nějaký čas mezi nejužší světovou špičku, ať už jde o soutěžní lezení nebo lezení na skalách. Cítíte jako favorit světového šampionátu v  Arcu rostoucí nervozitu?

Nepřemýšlím nad tím, to mi dává klid. Nehledě na to, že se může stát cokoliv. Stěna v Arcu mi totiž moc nesedí, je hodně vytrvalostní. Raději mám silovější, ale kratší stěny.

Jak vypadá trénink špičkového sportovního lezce na vrchol sezóny?

Poslední měsíc a půl jsem se připravoval už převážně na umělé stěně. Nemusí se to zdát, ale mezi lezením na skále a umělou stěnou je velký rozdíl. Na skalách se dá prakticky v každé cestě najít místo, kde si trochu odpočinete. Závodní cesty jsou o čtyřiceti padesáti krocích bez odpočinku, což je extrémně náročné. Trénoval jsem proto pětkrát týdně na stěně a do toho jsem ještě zařazoval kondiční trénink, spinning a běh. Musel jsem ale také naučit odpočívat.

Na světový šampionát, který tvoří disciplíny lezení na obtížnost, lezení na rychlost, bouldering a kombinace, pojede v českých barvách hodně mladý tým. Po dlouhých letech chybí váš slavný předchůdce, dvojnásobný mistr světa Tomáš Mrázek. Co se přihodilo, že není v nominaci?

Po deseti letech lezení ve světové špičce se už cítí unavený a chybí mu potřebná motivace. Když závodíte tak dlouho, tak se „únava materiálu“ musí projevit.

Vy jste od útlého mládí udivoval stále rostoucí obtížností, kterou jsem byl schopen na skalách přelézt. Často byl slyšet názor, že to vaše tělo nemůže vydržet. Jak jste to vnímal? 

Podle mě to bylo trochu nafouknuté. Já jsem trénoval jen lezením, nebyly to takové objemy jako dnes. Byla a je to hlavně zábava. Navíc zastávám názor, že čím dřív člověk začne, tím víc si jeho tělo na zátěž zvykne a je tak odolnější proti zraněním. Narozdíl od někoho, kdo začne lézt v osmnácti a chce se rychle prodrat na špičku.

ADAM ONDRA
Narozen 5. února 1993 v Brně, student brněnského Gymnázia Matyáše Lercha. Měří 183 cm a váží 60 kg.
Už ve dvanácti letech patřil mezi desítku nejlepších světových lezců na obtížnost, v roce 2009 jako šestnáctiletý poprvé závodil mezi dospělými a získal stříbro na MS (lezení na obtížnost) a vyhrál Světový pohár v lezení na obtížnost a v boulderingu, což se předtím nikomu během jedné sezóny nepodařilo.
K absolutní špičce patří i v lezení na skalách, kde zdolal polovinu z deseti zatím nejobtížnějších cest světa. Vedle toho má na kontě řadu významných přelezů cest nejvyšší obtížnosti v horách.

Nesporně disponujete také nebývalým talentem...

Nějaký musím mít. Pro mě je ale lezení hlavně doslova obsesivní záležitostí. Trénink neberu tak, že něco musím.

Před dvěma lety jste úspěšně vlétl do soutěžního lezení dospělých. Jak vás vnímala konkurence? Nepůsobil jste jako přízrak?

(směje se) To určitě ne. Se špičkovými lezci se známe ze skal, nebyl jsem nějakým zjevením, na které by všichni zírali.

Na skalách jste už vylezl pět z deseti cest nejvyšší obtížnosti ve francouzské klasifikaci značené 9b. Jaké máte další plány?

Udělat ještě těžší cesty, než jsou teď. (smích) Bohužel zatím nebyl čas vzít vrtačku a pustit se do nějakých nových linií. Ve španělské Andalusii a v Katalánsku terén s takovým potenciálem je.

Pokukuje ještě o po vyšším stupni?

V lidských silách by mělo být vylézt 9c. Jde jen o to to vydržet. (směje)

Váš lezecký styl se vyznačuje lehkostí, i ty nejtěžší cesty dokážete přelézt s menším počtem pokusů než jiní špičkoví lezci. Existuje recept, jak porazit gravitaci?

Přišel jsem na to... Zpočátku mi pomáhali rodiče, ale vždycky jsem se snažil vymyslet sled pohybů sám. A úplně nejvíc si užívám styl lezení on sight, kdy přijdete pod neznámou cestu a na jeden pokus ji dáte. Ty nejtěžší cesty ale takhle lézt nejde, ty je třeba nacvičit.

Sportovní lezení se usilovně snaží zaujmout Mezinárodní olympijský výbor a dostat se do programu her. Lákal by vás start pod pěti kruhy?

To je velká motivace. Pro mě osobně by to bylo splnění snu.

MS ve sportovním lezení 2011 - Arco (Itálie)
Koná se od 14. do 24. července 2011. O medaile se bude bojovat v lezení na obtížnost, lezení na rychlost a boulderingu (lezení bez lana). Výsledky všech tří disciplín se počítají do tzv kombinace, nejlepší lezce na obtížnost navíc čeká poslední den šampionátu tzv. duel. Součástí programu je i premiérový šampionát tělesně postižených lezců.
Dny, kdy by měli Češi bojovat o medaile: 17.7. 19:00 bouldering - finále muži, 22.7. 22:00 lezení na obtížnost - finále ženy, 23.7. 19:30 lezení na rychlost finále muži, ženy, 22:00 lezení na obtížnost finále muži, 24.7. duel muži.

Reklama