Hlavní obsah

Paclíkův puč smetl Macelovu komisi, sudím bude šéfovat Damková

Měl být klid. Ale nebyl. Fotbalová reprezentace ve Skotsku vytoužený bod uhrála, a tak má v kvalifikaci EURO 2012 bitvu o postup do baráže dál ve svých rukou. Dva dny po utkání zasedl v Praze výkonný výbor Fotbalové asociace ČR a bod z Glasgow si pochválil. Jeden šok však připravil. Odvolal komisi rozhodčích v čele s Luďkem Macelou a sestavením nové a jejím vedením pověřil Dagmar Damkovou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dagmar Damková se stala členkou Komise rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA a teď povede i české sudí...

Článek

Předvolební boj v českém fotbale vypukl pár dnů před mimořádnou valnou hromadou asociace, na níž má být 16. září zvolen nástupce Ivana Haška, naplno. Šéf plzeňského klubu Tomáš Paclík navrhl mimo plánovaný program odvolání komise rozhodčích – a výkonný výbor ho v poměru 8:4 schválil. Šéfkou nové komise bude Dagmar Damková, která nebude kandidovat na pozici předsedkyně FAČR, protože dá přednost práci v komisi rozhodčích UEFA. A není žádným tajemstvím, že za touto ženou stojí bývalý sudí Roman Berbr, mocný muž fotbalového zákulisí.

Zatímco stávající místopředseda a kandidát na předsedu Jindřich Rajchl tento rázný krok podpořil, místopředseda za ligové kluby Dušan Svoboda neskrývá svoji zlost a jednání spolu s teplickým šéfem Františkem Hrdličkou demonstrativně opustil.

Dnes už bývalý šéf fotbalových rozhodčích Luděk Macelafoto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Svoboda: Profesionální fotbal byl znásilněn

„Bývá běžné, že členové komise rozhodčích UEFA šéfují té samé komisi ve svojí zemi. Jsem přesvědčený, že tak dobrého šéfa, jakým bude Dáša, tady dlouho mít nebudeme. K práci stávající komise jsme měli řadu výhrad a vše vyvrcholilo nedostatečným vypracováním návrhu rozhodčích na listinu FIFA,“ vysvětlil Rajchl.

„To jsou jen zástupné důvody,“ nesouhlasí Svoboda. „Tento krok vůbec nebyl na programu jednání, nikdo se neptal na názor ligových klubů. Profesionální fotbal byl tímto aktem znásilněn a došlo k ještě větší polarizaci hnutí před valnou hromadou,“ vzteká se Svoboda a na čtvrtek svolává mimořádné ligové shromáždění.

„Macela vůbec nedostal šanci se obhájit, možná doteď neví, že je odvolaný... Nechci komentovat souvislosti a spekulovat, komu to poslouží. Mě prostě šokovalo, že někdo dokáže prohlásit, že ho názor profesionálních klubů nezajímá. Za ligové kluby ve výboru sedím, takže mi přišlo, že jsem tady zbytečný,“ vysvětloval po zasedání nazlobený Hrdlička.

Jaroslav Plašil slaví svůj gól ve Skotsku, stíhá ho radující se Milan Baroš.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Kučera: Reprezentace potřebuje hlavně klid

Pokud jde o reprezentaci, všichni si oddechli, neboť baráž je po sobotní remíze 2:2 v Glasgow zase blíž. Na tomto poli se žádné změny nečekaly. Už jen vzhledem k tomu, že si zastupující šéf českého fotbalu Dalibor Kučera cestou domů ze Skotska pochvaloval, jak bylo prozíravé posunout blíž národnímu týmu Karla Poborského. Český rekordman v počtu mezistátních zápasů teď funguje jako prodloužená ruka právě výkonného výboru.

„Navíc jsme neměli žádný nůž na krku. Nebylo to postavené tak, že musíme ze Skotska přivézt tolik a tolik bodů,“ připomněl manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

„Národní tým má nadále naši plnou podporu. Proti utkání v Norsku se jeho výkon minimálně pokud jde o bojovnost rapidně zlepšil. Karel Poborský nepozoroval, že by panovaly rozpory mezi mužstvem a realizačním týmem. Má naopak pocit, že tým za trenéry stojí. A vzhledem k tomu, že na druhém místě máme stále náskok pěti bodů a boj o baráž tudíž ve vlastních rukou, jsme přesvědčeni, že reprezentace teď potřebuje hlavně klid,“ řekl Kučera.

Reklama