Hlavní obsah

Záhlavová-Strýcová vyhrála v Québeku poprvé turnaj WTA

QUÉBEC

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová vyhrála poprvé v kariéře dvouhru na okruhu WTA. Češka získala trofej na turnaji v Québeku, kde v neděli ve finále porazila Marinu Erakovicovou z Nového Zélandu 4:6, 6:1 a 6:0.

Foto: Jacques Boissinot, ČTK/AP

Barbora Záhlavová-Strýcová se raduje z vítězství ve finále v Québeku.

Článek

Při slavnostním vyhlášení vypadala Záhlavová-Strýcová klidně, když děkovala divákům a sponzorům turnaje, ale uvnitř byla rozechvělá. "Jsem tak šťastná, že jsem vyhrála svůj první turnaj, že nevím, co bych víc řekla," rozesmála se vítězka čtrnácti turnajů WTA ve čtyřhře a raději předala mikrofon zpět moderátorovi.

Záhlavová-Strýcová dokázala v první sadě otočit z 0:2 na 3:2, ale na druhou ztrátu podání v osmé hře už neodpověděla. V dlouhých výměnách musela o své podání mnohem více bojovat a častěji byla úspěšná útočnější soupeřka. Erakovicová, která se opírala o forhend, navíc lépe podávala a první set vyhrála za 53 minut.

Vítězka juniorky na Australian Open v letech 2002 a 2003 Záhlavová-Strýcová ale dál trpělivě vracela míče na stranu soupeřky, občas se vydala k síti, nebo zkusila hru zkrátit těsně za síť. Dokázala tak Erakovicovou rozhodit a donutit chybovat.

Taktika pětadvacetileté Záhlavové-Strýcové úplně otočila vývoj zápasu. Od stavu 1:1 ve druhém setu získala Češka jedenáct her v řadě a slavila titul. Aktuálně 75. hráčka světa, která se loni dostala až na 39. pozici, proměnila hned první mečbol.

Záhlavová-Strýcová si zahrála finále dvouhry na okruhu WTA poprvé loni v Praze na Štvanici, ale na výhru tehdy nedosáhla. "Dřív nebo později titul přijde, moc po něm toužím," řekla plzeňská rodačka a po více než roce se dočkala v Québeku.

Týden jako pohádka

"Pořád nemohu uvěřit, že jsem to dokázala. Ten týden byl jako pohádka," řekla Barbora na stránkách WTA Tour. "Přijela jsem sem unavená, protože jsem hrála v létě hodně a nedařilo se mi. Tohle mi ale dodá sebevědomí."

Záhlavovou-Strýcovou posílila výhra v druhém kole nad Mirjanou Lučičovou z Chorvatska, s kterou prohrála úvodní set, ale zápas otočila. Pak zdolala krajanku Andreu Hlaváčkovou, Nizozemku Michaelu Krajickovou a ve finále Erakovicovou. Po prohrané první sadě získala od stavu 1:1 v druhé jedenáct her v řadě.

Z amerického kontinentu se přesune do Asie, kde bude hrát turnaje v Tokiu a Pekingu, pak má v plánu evropské halové podniky v Linci a Lucemburku. Z loňské sezóny neobhajuje skoro žádné body, takže si může žebříčkově ještě polepšit. A doufala, že se díky svým výkonům dostane do nominace na listopadové finále Fed Cupu.

QUÉBEC, ženy (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Záhlavová-Strýcová (6-ČR) - Erakovicová (N. Zél.) 4:6, 6:1, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Kopsová-Jonesová, Spearsová (1-USA) - Hamptonová, Tatišviliová (USA/Gruz.) 6:1, 3:6, 10:6.

Reklama

Související témata: