Hlavní obsah

Češi získávají další zlato, tentokrát za whisky!

Foto: palirnauzelenehostromu.cz

Jiří Bartoška má nostalgický vztah k české legendě: Osobně vybral i pokřtil její limitovanou edici

Už jsme si zvykli na to, že Češi pravidelně přivážejí medaile z mnoha sportovních klání, která se konají po celém světě. Pomáhá nám to pozvednout naše národní sebevědomí. Není to ale jenom sport, kde dokážeme soupeře překvapit.

Článek
Fotogalerie

Naposledy se tak stalo v odvětví destilátů. Prostějovská Palírna U Zeleného stromu získala zlato ve světové degustační soutěži The Spirits Business World Whisky Masters 2022, která se konala v Londýně. Zlato je o to cennější, že o něm rozhodla porota odborníků, tedy lidí, kteří alkoholu zasvětili celý svůj profesní život.

Jsou mezi nimi blendeři, barmani i obchodníci. Ti všichni už za svůj život ochutnali mnoho různých druhů whisky a určit jako vítěze bourbon pocházející ze země, která ve výrobě whisky nemá prakticky žádnou tradici, je vítězství skutečně velmi ceněné.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve získala zlatou medaili v kategorii evropských blendovaných whisky

Zlatá medaile v kategorii evropských blendovaných whisky

Do soutěže se přihlásilo 124 palíren z celého světa, takže konkurence byla obrovská. Porota během anonymní degustace udělila celkem čtyřiačtyřicet zlatých medailí. Ocenila například whisky z Jižní Afriky, Austrálie a Japonska – Japonci ostatně kvalitou svých whisky směle konkurují Skotsku.

Palírna U Zeleného stromu do soutěže přihlásila jedinou svou whisky, ačkoli na trh dodává několik druhů whisky značky Stará žitná myslivecká. A Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve hned získala kov nejcennější. Porota ve svém hodnocení vyzdvihla výjimečnou chuť po vanilce v kombinaci se sytým dřevitým závěrem, z níž vystupují vanilkové lusky zabalené v medu, bílý pepř nebo ostružiny.

Stará žitná mysliveckáVideo: Palírna U Zeleného stromu

Palírna U Zeleného stromu je nejstarší svého druhu v Evropě

Výsledek soutěže jenom potvrdil to, co si o vítězné whisky myslí odběratelé z celého světa. K těm největším patří Indie, jeden z nejrychleji se rozvíjejících světových trhů s alkoholem. Palírna U Zeleného stromu, která je mimochodem nejstarší palírnou v Evropě – její historie sahá až do roku 1518 –, tam posílá už několikátý kontejner plný této whisky. Své destiláty pak prostějovská palírna dodává do dalších dvaceti zemí pěti kontinentů.

Obliba dobré whisky ostatně trvale stoupá i v České republice. Není tajemstvím, že v přepočtu na obyvatele jsme svou konzumací destilátů oblíbenci mezi mnoha světovými výrobci a jako národ patříme k největším spotřebitelům. Pozitivní je, že rádi pijeme hlavně kvalitní destiláty, mezi něž Stará žitná myslivecká Bourbon Cask bezesporu patří. Stejně dobře se u nás pak prodávají další varianty whisky z Palírny U Zeleného stromu, a sice Stará žitná myslivecká Selection a Single Barrel 12 YO.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve získala kov nejcennější

Pro vytváření chuťového profilu jsou velmi důležité nejen samotné dřevěné sudy, ale také prostředí, kde whisky dozrává. A právě prostějovské sklepení Palírny U Zeleného stromu se nachází zcela unikátně pět metrů pod zemí. Zrání whisky v tomto mikroklimatu dodává žitné whisky naprosto výjimečnou harmonizaci jemné chuti s dřevitým závěrem.

Zasloužené zlato je právem doma!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz