Hlavní obsah

Naděje Sparty pohřbil dvěma góly Henry

Fotbalisté pražské Sparty se podle všeho mohou v Lize mistrů soustředit na boj o třetí příčku. Ve třetím vystoupení v prestižní soutěži v úterý podlehli Arsenalu Londýn 0:2. Oba góly na Letné zařídil Thierry Henry, který si tak zpříjemnil návrat na trávník po vleklém zranění. Svěřenci trenéra Grigy mají po třech kolech na kontě jediný bod.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hrdina zápasu Thierry Henry (vlevo) s Robertem Pirésem už ve sparťanském dresu po zápase na Letné.

Článek
Fotogalerie

Arsenal dal znát svou pověst ofenzivního celku hned po úvodním hvizdu rozhodčího. Po pravé straně se prohnal Fabregas, jeho střelu z úhlu ale Blažek zblokoval. Svěřenci trenéra Wengera byli v úvodu aktivnější, přímo ale branku Sparty neohrozili.

Ještě v první desetiminutovce se osmělili i domácí. Před Lehmannem nedoskočil ideálně centr Clichy, míč spadl k překvapenému Pospěchovi, který však ani nadvakrát neuspěl. Vzápětí se mohl ve slibné šanci ocitnout Slepička nebýt váhavé přihrávky Kisela, kterou překazil vracející se obránce.

Významný moment přišel v patnácté minutě, kdy zůstal na trávníku ležet po zákroku Petráše Reyes. Útočník Arsenalu po chvíli putoval do kabin a na hřiště se tak už v úvodu utkání dostal ještě nedávno zraněný kanonýr Henry. A na francouzském reprezentantovi byla vidět chuť do hry, už po dvou minutách pobavil diváky efektním zpracováním na hranici šestnáctky a střelou z otočky, která naštěstí mířila nad.

Utkání jste mohli sledovat v on-line reportáži:
Sparta Praha - Arsenal Londýn

Poté přešla aktivita opět na stranu Sparty, Slepička ale nadějný brejk nedotáhl. V jednadvacáté minutě na Letné uhodilo. Arsenal rychle přenesl hru na polovinu soupeře, dlouhý centr našel číhajícího Henryho, jemuž dali obránci Sparty až příliš mnoho času a prostoru a přišel spravedlivý trest. Vyhlášený střelec namířil pohotově technickou střelou přesně k levé tyči a Blažkova snaha o vyškrábnutí míče byla marná.

Arsenal vedení uklidnilo, na tahu byla Sparta, její snaha ale ke srovnání skóre nevedla. Do poločasu se v nadějné pozici objevil dvakrát Pospěch, nejprve po přetaženém Kadlecově centru a poté po přihrávce Zelenky, jeho rány však nenašly cíl.

Pirés servíroval přesně

Sparta věděla, že potřebuje bodovat, a do druhé půle nastoupila s chutí, nedařilo se jí ale dovést mírnou převahu do finální fáze. Nadějně vypadala střela Kisela, kterou však brankář Lehmann vyškrábl nad břevno. Další nadějné momenty zase brzdila nepřesnost.

Arsenal se naopak do bezhlavého útočení nehnal a spokojil se s držením míče a občasným výletem před Blažkovu svatyni, z něhož sem tam zablesklo. Fabregasovu střelu stačil zblokovat Lukáš, v 74. minutě ale dostala obrana Sparty lekci. Pirés našel milimetrovou přihrávkou Henryho, který se prosadil přes dva obránce a parádní trefou definitivně pohřbil naděje Sparty.

V poklidném duchu se zápas ubíral ke svému konci, v samotném závěru ještě zkusil štěstí zdálky Kisel, jeho tečovaná střela ale zamířila nad břevno. Arsenal tak na Letné splnil roli favorita a s plným bodovým ziskem míří do osmifinálové fáze Ligy mistrů.

Sparta Praha - FC Arsenal 0:2 (0:1)
Branky: 21. a 74. Henry. Rozhodčí: Stark - Scheibel, Schiffner (všichni Něm.). ŽK: Lukáš - Van Persie, Clichy. Diváci: 12.528.
Sparta: Blažek - Pergl (70. Matušovič), Petrouš, Lukáš, Kadlec - Pospěch, Petráš, Poláček - Zelenka, Kisel - Slepička (77. Došek). Trenér: Griga.
Arsenal: Lehmann - Lauren, Touré, Cygan, Clichy - Flamini, Gilberto, Fabregas (89. Owusu-Abeyie), Pires - Reyes (15. Henry), Van Persie (73. Eboue). Trenér: Wenger.
Tabulka skupiny B
1. Arsenal33006:29
2. Ajax Amsterodam31114:34
3. FC Thun31022:43
4. Sparta Praha30121:41

Reklama

Související témata: