Hlavní obsah

Mág z Petržalky oddálil postup Rangers

Ani po třetím kole základní fáze letošní Ligy mistrů neztratili fotbalisté bratislavské Artmedie naději na postup do další fáze soutěže. Po nečekané výhře v Portu si ve středu odvezli bod z Glasgow. Domácí Rangers slovenský celek výrazně přehráli, nenašli ale recept na fantastického gólmana Juraje Čobeje.

Článek

Kouč Rangers Alex McLeish se v útoku spolehl na útočnou dvojici Pršo - Nieto. A chorvatský kanonýr i argentinský střelec si především ve spolupráci s Lövenkrandsem a Fergusonem vytvořili řadu slibných šancí. Ve vhodných pozicích se ocitli i Namouchi nebo Kyrgiakos. Jenže na brankové čáře Artmedie stála betonová zeď a v tvářích hráčů skotského klubu neslo známky čirého zoufalství.

Fanoušci skotského celku očekávali jednoznačné vítězství, Rangers jim ale připravili frustrující večer. Čobej chytal v superformě, reflexivně vyrážel střelecké pokusy domácích forvardů a výborným pohybem v malém vápně vykrýval prostor.

Postoupí fotbalisté Artmedie do další fáze Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Brankář Artmedie zůstal po svém skvělém představení nohama na zemi. "Beru to jako další obyčejný zápas. Od začátku jsem věřil, že můžeme v Glasgow uhrát dobrý výsledek. Definitivně jsem si ale oddechl až po závěrečném hvizdu rozhodčího. Momentálně si ani moc nevybavuji ty tři velké šance, které jsem zneškodnil. Akorát jsem si v duchu říkal: 'První, v pohodě. Druhá, dobré. Třetí, taky v pohodě.'," citovala slovenského gólmana agentura SITA.

Trenér skotského klubu byl po utkání zralý na ručník. "Tento zápas jsme měli vyhrát. Vypracovali jsme si dost šancí, které v takové soutěži musíme proměňovat. Po přestávce navíc měla naše hra několik hluchých fází," zoufal si McLeish.

Domácí bolely hlavy

Zklamání Rangers měl na svědomí jeden muž, na nějž se po utkání snesla chvála ze všech stran. Trenérem se spoluhráči počínaje a novináři konče. "Diváci viděli fotbal plný vzruchu a dramatických momentů. Za remízu vděčíme hlavně fantastickému výkonu brankáře Čobeje," složil poklonu svému svěřenci trenér Artmedie Vladimír Weiss.

Slovenská média tažením bratislavského týmu žijí. Sme připomíná, že po senzačním vítězství v Portu rabovali fotbalisté Artmedie i v Glasgowě. "Nepřehlédnutelným hrdinou byl Čobej. Domácí z něj bolely hlavy, když jim zlikvidoval několik vyložených šancí," napsal deník.

Pravda připomněla, že na začátku Ligy mistrů bylo hlavním cílem Artmedie neudělat ostudu. "Před vstupem do prestižní soutěže si Bratislavané nechtěli pouze udělat ostudu a měli za cíl získat aspoň bodík. Na Tehelném poli se nyní diváci mají na co těšit," uvedl list.

JURAJ ČOBEJ
Narozen: 7. srpna 1971. Začínal v Bardejově, v mužstvu bratislavské Artmedie působí od roku 1998, sezónu 2000/2001 strávil na hostování v kádru konkurenčního Slovanu. V roce 2004 pomohl Artmedii k vítězství ve Slovenském poháru. V září letošního roku byl v nominaci reprezentačního trenéra Galise pro přátelské utkání s Německem. Ve slovenské lize odchytal v dresu Artmedie 187 zápasů.

Mučitelé Celtiku pokračovali na Rangers

Podobný úhel vidění měli i britští novináři, kteří si na ztrátě Rangers smlsli. "Rangers promrhali množství slibných šancí. Pršo, Nieto, Namouchi, Kyrgiakos, ti všichni ztroskotali na výborném Čobejovi v brance Artmedie. Po přestávce domácí ztratili svůj útočný rytmus, a tak duel skončil bezgólovou remízou," poznamenala britská BBC.

The Sun upozornil, že naděje Rangers stát se prvním skotským klubem, který postoupí do další fáze Ligy mistrů, se otřásla v základech. "Mučitelé Celtiku trápili i Rangers, jejichž vyhlídky v Lize mistrů dostaly vážné trhliny. Artmedii mnozí považovali za tým posbíraný někde v hospodě, který se však postaral o další překvapení mezi evropskou elitou. Skotský šampión měl oslavovat už po prvním poločase, brankář Čobej byl ale proti," napsal britský list.

Liga mistrů - skupina H
1. Inter Milán32012:26
2. Glasgow Rangers31113:34
Artmedia31113:34
4. FC Porto31026:63

Reklama