Hlavní obsah

VIDEO: Naše sestava sílu má, není důvod ke změnám, opakuje před Řeckem Bílek

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, VratislavSport.cz

Samo sebou že sestavu tají, ale něco přece jen trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek před druhým šampionátovým zápasem proti Řekům naznačí. „K žádným výrazným změnám nedojde, protože sestava se ustálila a v minulých zápasech svou sílu prokázala, takže není důvod panikařit,“ opakoval i před posledním tréninkem, který mu měl vnést do jeho záměrů jasno. Nebo spíše musel, protože proti Řekům musí český tým bezpodmínečně bodovat, aby dál žil a uchoval si naděje na postup ze skupiny.

Tiskovka českého týmu před zápasem s ŘeckemVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Portugalský trenér v řeckých službách Santos se netajil svou filosofií, že i v zápase s českým týmem by bylo dobré vyhrát, ale lepší by bylo neprohrát. Sdílíte ji také?

Ne, my budeme chtít vyhrát a o zisk prvních tří bodů se pokusit.

Myslíte, že i s třemi body by se dalo ze skupiny postoupit?

Víme, v jaké situaci jsme, a proto potřebujeme vyválčit alespoň čtyři body.

Jenže vstřelit Řekům branku a vyhrát nad nimi bude hodně těžké. Vždyť české reprezentaci se to nepovedlo už ve třech po sobě jdoucích zápasech...

Řekové jsou samozřejmě známí tím, že moc gólů nedostávají, protože mají velice dobrou defenzivu. V utkáních, jež jsme za posledního půldruhého roku studovali, to pravidelně potvrzovali.

Jaký recept na zdolání jejich defenzivy jste tedy vymyslel?

Nesmíme se zbavovat balónů jako tomu bylo v zápase s Ruskem. Bude zapotřebí dávat míč rychle, neupadnout do podobné hektiky jako v úvodním střetnutí. Ale hlavně se nesmíme nechat strhnout hrou, protože i Řekové mají velice dobré a nebezpečné protiútoky, které musíme pohlídat.

To jste si ostatně mohl potvrdit i v jejich úvodním vystoupení na ME proti Polsku...

Tam skutečně prokázali obrovskou sílu, neboť i v deseti se zvedli a potvrdili vysokou kvalitu, kterou mají.

Přišli však také o dva stopery, což by mohla být pro váš tým výhoda.

Mají v kádru třiadvacet hráčů, takže i na tuto variantu byli určitě připraveni. Ostatně, i proti Polákům si poradili, i když dohrávali jen v deseti. Na místech stoperů určitě slabinu mít nebudou.

Tvrdíte, že Řekové si poradí. A co vy? Už máte o sestavě jasno?

Několik variant v hlavě mám, ale o sestavě rozhodnu až v úterý.

Takže chystáte změny?

K žádným výrazným nedojde, protože sestava se ustálila a v minulých zápasech svou sílu prokázala. Utkání proti Rusku se nám sice nepovedlo, ale není důvod panikařit. Sestavím mužstvo, které bude mít takovou sílu, aby střetnutí s Řeky zvládlo.

Podle Řeků bude ze všeho nejdůležitější první půlhodina, kterou oni v zahajovacím střetnutí s Polskem vůbec nezvládli. Považujete ji také za klíčovou?

Důležitých a těžkých bude celých devadesát minut. Nesmíme hlavně dostat gól jako první, protože když Řekové vedou, zavřou obranu a je strašně obtížné se proti nim prosadit.

Před zápasem s Ruskem jste vyvedl hráče do botanické zahrady. Co s nimi plánujete tentokrát?

Nic speciálního nachystáno nemám. Jestli půjdeme do botanické zahrady nebo někam jinam, to žádný vliv nemá. Musíme vnímat sílu Řeků, připravit se na to, kde jsou silní a kde naopak zranitelní a využít tohoto poznání k tomu, aby se potřebný výsledek dostavil.

Reklama